Annonce
Give

Dubai har et stærkt brand hos verdens turister

Bogen "Dubai bag facaden" er et nuanceret, men personligt portræt af en by, de fleste kun kender facaden af. Peter Sung Kristensen boede og arbejde i Dbai gennem seks år. Privatfoto.
Dubai har et stærkt brand hos verdens turister. Men hvad gemmer der sig egentlig bag de skinnede facader. Det har den tidligere Thyregod-knægt Peter Sung Kristensen skrevet en bog om.
Annonce

Give: Mange finder Dubai i De Forenede Arabiske Emirater tiltrækkende. Der er også meget at føle sig tiltrukket af.

Bygninger med en højde og en udformning, som man ikke finder andre steder i verden. Fascinerende, helt sikkert. I Dubai finder man verdens eneste syv-stjernede hotel og verdens højeste bygning "Burj Khalifa" på 828 meter.

Lægger man dertil muligheden for at købe al den luksus, man kan forestille sig, plus det, man ikke havde fantasi til at forestille sig, er der ikke noget at sige til, at turister uden økonomiske begrænsninger strømmer til byen.

Cirka 16 millioner om året tager på besøg i Dubai, når ikke lige et coronaudbrud sætter en begrænsning i rejselysten. De får, hvad de kommer efter: En by, der nærmest flyder, om ikke i mælk og honning, så i endeløs luksus, hvad enten det drejer sig om smykker, tøj, biler eller fødevare i alle afskygninger.

Og så er alle vel glade? Næppe. For problemet med luksus er, at det nærmest pr. definition er noget, der er forbeholdt et fåtal. Hvis alle har det, er det ikke luksus.

Annonce

Under fire øjne

Der er altså et flertal, der ikke har mulighed for at nyde luksustilværelsen. Facaden har en bagsiden, også i Dubai.

Det har Peter Sung Kristensen skrevet en bog om. Ikke en bog båret af forargelse over den uretfærdige fordeling af goderne. Men en bog baseret på de iagttagelser, han gjorde sig i løbet af de seks år, han boede og arbejdede i Dubai.


En del af forklaringen på Dubais succes er, at de har været enormt dygtige til at finde "huller i markederne". Dubai er et stærkt brand, hvor blandt andet store mediehuse gerne vil være.

Peter Sung Kristensen


- Det startede med, at jeg som relativ nyuddannet blev kaldt ind til min chef til en samtale under fire øjne. "En fyreseddel" nåede jeg at tænke, men det var det nu ikke. Ess-Food, som jeg arbejdede for, havde planer om at åbne et kontor i Dubai for bedre at kunne servicere markederne i Mellemøsten og Vestafrika. Det kontor skulle jeg lede, fortæller Peter Sung Kristensen.

Så i begyndelsen af 2014 flyttede han til Dubai, hvor han boede og arbejde i seks år. Han har en medfødt og altid levende interesse for at lære om den del af verden, han nu engang befinder sig i: Thyregod eller Dubai, interessen og nysgerrigheden er den samme uanset, hvor han er.

Annonce

Festby nummer ét

I Dubai begyndte han at nedfælde sine indtryk i en dagbog, især de oplevelser, der adskilte sig fra det, han ellers kendte til. Samtidig hentede han også viden om Dubais fortid og nutid gennem bøger og videnskabelige skrifter om både Dubai og De Forenede Arabiske Emirater.

På den måde lykkedes det ham at få opsamlet en solid viden om Dubai. Og en forståelse for, hvordan den lille søvnige by på kanten af den arabiske ørken kunne forvandle sig til international turistmonopol og blive Mellemøstens "festby nummer ét".

- En del af forklaringen er en fleksibel fortolkning af love og religiøse regler. Dubai er et af emiraterne i De Forenede Arabiske Emirater, men har udstrakt selvstyre til både at have eget budget og til selv at kunne lave regler og love, forklarer Peter Sung Kristensen.

En anden del af forklaringen er en meget stor import af arbejdskraft fra især Indien, Pakistan og  Filippinerne.

Annonce

Under overfladen

Dubai har i dag omkring tre millioner indbyggere, men kun knapt en kvart million af dem er Dubais oprindelige beboere. Næsten fire gange så mange, omkring 950.000 kommer fra Indien.

I dag er langt størstedelen af inderne en del af den arbejdskraft, der holder hjulene i Dubai i gang. Ikke at de er synlige. De lever så at sige under overfladen eller i hvert fald bag facaden. Ikke desto mindre er de en forudsætning for det ubekymrede liv, der udfolder sig i overfladen og foran facaden.

Peter Sung Kristensen har skrevet bogen "Dubai bag facaden". Han er født i Thyregod i 1986 og er uddannet cand. mag i Europastudier ved Århus Universitet. Han har i seks år boet og arbejdet i Dubai. Privatfoto.

I slutningen af 2019 vendte Peter Sung Kristensen tilbage til Danmark. Her har taget et sabbatår for at få styr på både sine dagbogsnotater og al den anden viden, han har samlet sig om Dubai og livet der.

- Bogen er et udstillingsvindue af min viden og mine personlige oplevelser fra Dubai over et halvt årti, siger han.

Bogen er delt op i to dele. I første del bliver historien om Dubai fortalt. Hvordan kunne sheik Rashid forvandle en lille by ved en flodudmunding til den verdensby, der er der nu.

- I anden del fortæller jeg personlige historier. Med en god portion humor portrætterer jeg de typiske personligheder, som udgør Dubais befolkning. Det er skrevet ud fra den filosofi, at du som læser skal underholdes samtidig med at du lærer om, hvad Dubai er bag facaden, siger Peter Sung Kristensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sprit, skift ofte og pas på tvivlsomme kopier: Apotekeren giver gode råd om mundbind

Danmark

Fundings analyse: Læg mærke til disse tre ting ved Messerschmidts forfremmelse

Annonce