Annonce
Egtved

Dukker fortalte historien om en ond kejser, engle og et lille Jesusbarn

Med dukker fortalte sognepræst Anette Rørmose Härle historien om Josef og Maria, der skulle rejse til Betlehem, så den onde kejser kunne tælle, hvor mange han bestemte over. Foto: Mette Mørk
Dagplejebørn, vuggestuebørn og enkelte børnehavebørn var tirsdag til julegudstjeneste helt nede i børnehøjde i Bredsten Kirke.
Annonce

Bredsten: - Her var vi Josef, og her har vi Maria. Maria, hun var gravid. Er der nogen, der ved, hvad det betyder, at man er gravid, spørger sognepræst Anette Rørmose Härle, mens hun finder to dukker frem fra en kuffert.

En pige rækker hånden op.

- Det betyder, at hun har en baby i maven, svarer hun.

Det er det traditionelle juletestamente, der er ved at blive genfortalt. Men ikke for de sædvanlige kirkegængere. Denne tirsdag formiddag er det nemlig byens dagplejere, vuggestuebørn og nogle af de yngste børnehavebørn fra Troldebo, der er mødt op til en lille julegudstjeneste med Anette Rørmose Härle, der i øjeblikket er sognepræst i Bredsten Kirke i et barselsvikar for Mette Foli Rousing Frandsen.

Det er en årligt tilbagevendende tradition, som hvert år vækker stor glæde hos både børn og voksne.

- Det er bare så hyggeligt at komme her hvert år. Det foregår altid på børnenes præmisser med dukker og musik, og det betyder virkelig noget. Det gør indtryk på børnene, fortæller Heidi Madsen, der er pædagog i Troldebos vuggestue.

Selvom det nok er begrænset, hvor meget børnene forstår af juletestamentets budskab, så får de en stor oplevelse ud af sådan en julegudstjeneste.

- Når vi ser billeder herfra eller går forbi kirken efterfølgende, kan de genkende det, og vi kan tale lidt om det, de oplevede, forklarer hun.

Det foregår altid på børnenes præmisser med dukker og musik, og det betyder virkelig noget. Det gør indtryk på børnene.

Heidi Madsen, vuggestuepædagog

Annonce

En ond kejser og et Jesusbarn

Efter at have fået styr på, hvad det vil sige at være gravid, fortsætter fortællingen om den allerførste jul.

- Der var en ond kejser, som rigtig godt kunne lide at bestemme over andre. Han ville gerne vide, hvor mange mennesker han bestemte over, så han befalede, at alle skulle rejse til Betlehem, så han kunne tælle dem allesammen, fortæller sognepræsten, mens børnene lytter - nogle mere koncentreret end andre.

Anette Rørmose Härle fortæller, hvordan Josef og Maria endte i en stald omgivet af dyr, og om hvordan hun fødte den lille Jesus og lagde ham i et fodertrug. Og om Herrens engle, der viste sig for hyrderne på marken, der tog til stalden for at se Guds nyfødte søn.

- Det var det, der skete den allerførste jul, og det er derfor, vi holder jul hvert år stadigvæk, forklarer hun.

Annonce

Hyggelig start på julen

Efter et par små julesange akkompagneret af kirkemusiker Jesper Bauder er det slut for denne gang. I alt har julegudstjenesten for børn varet godt 20 minutter, men det virker til at være helt passende for børnene.

Det er kun anden gang, Anette Rørmose Härle er præst for en lille gudstjeneste for så små børn.

- Det er da lidt udfordrende at fortælle historien på en måde, så børn forstår den, men det er rigtig sjovt. Det er en rigtig fin tradition, der er her i Bredsten Kirke, som jeg tænker har en kæmpe værdi. Det er med til at gøre, at børnene får et forhold til kirken på en sjov måde, forklarer hun.

Derfor er hun også rigtig glad for, at byens dagplejere og institution bakker op om julegudstjenesten.

- Og så er det en rigtig hyggelig måde at skyde julen i gang på, synes jeg, siger hun med et stort smil, mens hun hjælper en af de små pus i flyverdragten, så hun kan komme med de andre ud i kulden og tilbage til vuggestuen.

Der var stor koncentration, især blandt de største af dagens kirkegængere, der nok forstod en del mere end de yngste vuggestue- og dagplejebørn. Foto: Mette Mørk
Selvom de yngste måske ikke forstod så meget af selve juleevangeliet, var det en stor oplevelse alene at være i kirkerummet og opleve akustikken, lysene og musikken. Foto: Mette Mørk
Sådan en decemberdag var det nødvendigt med varme flyverdragter, men de skulle selvfølgelig af inde i kirken, og det hjalp sognepræst Anette Rørmose Härle gerne med. Her er det lille Caroline, der får hjælp af præsten. Foto: Mette Mørk
Kirkemusiker Jesper Bauder stod for de musikalske elementer af julegudstjenesten, og i anledning af julen havde han blandt andet taget små bjælder med. Foto: Mette Mørk
Med et stort og smittende smil sang Anette Rørmose Härle for på de små julesange, der blev spillet undevejs i den lille gudstjeneste. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce