x
Annonce
Trekantområdet

Dyrk tang og muslinger: Middelfart får sin egen havhave

De kommende havbønder i Middelfart har planer om at dyrke muslinger fra en pontonbro som denne i Løgstør. Privatfoto
Så stor er interessen for at dyrke muslinger og tang, at der 10. marts indkaldes til stiftende generalforsamling for den almennyttige forening Bælthaven.

Middelfart: Begrebet havhaver har de seneste 10 år vundet stor udbredelse i Danmark, og nu er turen også kommet til Middelfart. Tirsdag 10. marts indkaldes således til stiftende generalforsamling i Naturcenteret for foreningen Bælthaven - en almennyttig forening, som skal give medlemmerne mulighed for at dyrke og høste både muslinger og tang til eget forbrug.

Generalforsamlingen er den foreløbige kulmination på det orienterende møde, Middelfart Kommune og Naturpark Lillebælt inviterede til i Naturcenteret den 8. oktober sidste år. Her mødte 77 interesserede frem.

Målet med havhaver er at skabe større forståelse for, hvordan blå økosystemer og marine ressourcer kan afhjælpe klima- og miljøproblematikker blandt andet ved at dyrke bæredygtige afgrøder som for eksempel blåmuslinger og tang.

- Formålet med projektet er ikke kun at dyrke blå muslinger. Det skal også binde folk sammen og danne en social ramme. Jeg håber, at vi kan få dannet nogle foreninger, der vil være med til at sætte fokus på vores hav, og hvordan vi som mennesker bruger og passer på vores fælles natur. Vi har brug for et hav i balance, så vi efterlader noget til næste generation. Dyrkning af blåmuslinger og tang kan måske være et af virkemidlerne til at et bedre havmiljø, forklarede Merete Nørgaard fra Middelfart Kommune i efteråret.

Og den første forening er nu på vej på foranledning af de tre lokale initiativtagere Erik Yde, Ib Kruse og Bent Lau, der står bag indkaldelsen til generalforsamlingen 10. marts klokken 19-21 i Naturcenter Hindsgavl.

Annonce
Muslingerne kan dyrke på sokker. Privatfoto

Skal finde 75.000 kroner

Middelfart Kommune er en del af det landsdækkende netværk Havhøst, der med støtte fra Velux Fonden, Friluftsrådet og Spar Nord Fonden arbejder for at skabe større forståelse for blå økosystemer og marine ressourcer. Blandt andet ved at dyrke og nyde de mest bæredygtige afgrøder, der findes i dette land, nemlig blåmuslinger og tang.

Det sker også gennem kommunens engagement i Naturpark Lillebælt, hvor formålet er at styrke og værne om områdets storslåede natur og bidrage til, at lokale og gæster får glæde af naturen i og omkring Lillebælt.

Erik Yde fortæller, at planen i første omgang er at etablere en flydebro med muslinger dyrket på strømper. Senere overvejer man at udvide arbejdsområdet til tang også.

- Vi regner med at skulle finde 75.000 kroner til ponton-broen og andre startomkostninger. Men de penge håber vi at kunne finde gennem forskellige fonde, så vi er meget fortrøstningsfulde, siger Erik Yde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle For abonnenter

Derfor startede Pers børnehjemsliv en juleaften: Hans forældre lå i druk, og plejefamilien var intet værd

Annonce