Annonce
Vejle

Dyt dyyyyt - aarhusianerne strømmer til Vejle efter gode jobs

De mange nye pendlere presser også motorvejen E45. Men det er en helt anden historie. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

De seneste syv-otte år har området fået 3000 ekstra arbejdspladser. Dem har aarhusianerne fået øjnene op for, og flere pendler dagligt til byen og kommunen, viser nyeste tal fra Danmarks Statistik.

Vejle/Aarhus: De kommer med morgentoget eller trillende ind ad E45 og tager hjem igen om eftermiddagen.

Aarhusianerne strømmer til Vejle i et større og større antal. Set henover en seksårig periode er gruppen af såkaldte pendlere fra smilets by steget med knap 35 procent.

I 2011 kørte 1064 hver dag ind over kommunegrænsen for at gå på arbejde i Vejle Kommune. For to år siden - altså i 2016 - var det steget til 1432. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.

Stigningen skyldes ifølge Morten Damgaard, der er erhvervs- og turismechef i Vejle Kommune, de mange nye arbejdspladser.

Nogle af dem er svære at lokke. Men vi kan jo håbe, at en del får taget et godt kig på alt det, vi har at byde på.

Morten Damgaard, erhvervs- og turismechef

Vejlenserne kører også nordpå

Det er ikke kun aarhusianerne, der pendler til Vejle.

Vejlenserne kører bestemt også mere og mere den anden vej. Men stigningen har dog ikke her været ligeså markant.

Set henover en seksårig periode er gruppen af lokale pendlere til Aarhus steget med 17,59 procent.

I 2011 kørte 1222 nordpå for at gå på arbejde. For to år siden - altså i 2016 - var det tal steget til 1437.

Kilde: Danmarks Statistik

Siemens mangler ingeniører

- Under krisen mistede vi en del produktionsjob. Men set henover de seneste syv-otte år har vi rundt regnet fået 3000 flere gode og spændende arbejdspladser her til området. De tiltrækker folk fra nær og fjern, men især fra universitetsbyerne, forklarer han.

Det skyldes ifølge ham, at mange af de nye jobs går til højtuddannede, som i kraft af studieårene har valgt i hvert fald for en tid at blive boende i eller i nærheden af for eksempel Aarhus, men også byer som Odense og Esbjerg.

- Vi har de senere år tiltrukket mange store virksomheder som Siemens Gamesa, og de efterspørger specialiseret arbejdskraft - eksempelvis ingeniører og andre med lange uddannelser, siger Morten Damgaard.

I samme periode er det samlede antal af pendlere altså fra alle egne steget med 13,6 procent - fra 16.993 personer i 2010 til 19.306 personer i 2015.

Nogle får øjnene op for byen

For kommunen er det et kæmpe plus, at så mange ekstra snuser til byen igennem deres arbejde. Måske får de endda på sigt lyst til at flytte hertil?

- Nogle af dem er svære at lokke. Men vi kan jo håbe, at en del får taget et godt kig på alt det, vi har at byde på. Det lader det også til. Vi vokser med over tusinde nye borgere om året, fortæller erhvervs- og turismechefen.

Sidste år steg befolkningstallet i Vejle med 1091 personer, så man samlet set ifølge en bosætningsrapport rundede 114.000 borgere. At kommunen tæller så mange, forstår Morten Damgaard godt. Udover centrum, naturen med videre ligger Vejle som en lille smørklat på landkortet.

- Herfra kan man inden for en time nå 600.000 job. Det er altså rigtig mange, fastslår han.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce