Annonce
Ikast-Brande

Effektiv afstemning på skole

Mie fra 8.A interesserede sig ikke på forhånd for politik, men hun var blandt de elever, der stillede spørgsmål til de seks ungdomspolitikere ved valgmødet. Foto: Mikael Lund

Elever på Præstelundskolen i Brande fik prøvet at stemme som til et rigtigt valg.

Brande: Ligesom på de øvrige deltagende skoler landet over blev Skolevalg 2019 på Præstelundskolen torsdag afsluttet med en afstemning meget lig et rigtigt folketingsvalg.

Små 100 elever fra de 4 8.-klasser på Præstelundskolen stod klar med deres valgkort foran skolebiblioteket, da valghandlingen åbnede torsdag kort efter middag. Derefter blev de en efter en sendt ind i den ene af de to "stemmebokse", og mindre end en halv time senere var afstemningen overstået, hvorefter stemmeoptællingen kunne gå i gang.

Blandt vælgerne var Jonas fra 8.B, som gav udtryk for, at han havde fundet forløbet rimelig spændende.

- Jeg havde ikke nogen holdning i forvejen, men det fik jeg, da jeg hørte dem, sagde han med henvisning til de seks ungdomspolitikere, der udgjorde panelet ved tirsdagens valgmøde. Han var noget overrasket over Dansk Folkepartis udmelding om, at partiet var klar til at sende 12-årige i fængsel. En holdning han ikke er enig i.

Det var Mie fra 8.A til gengæld: Der må gerne være lidt mere konsekvens overfor unge, der begår kriminalitet, også selvom de er under 15 år, mente hun.

- En lille samtale hjælper ikke, påpegede hun og konstaterede, at der ikke var andre end DF, der stod inde for den holdning. Hun var heller ikke på linje med de partier, der vil gøre hash lovlig:

- Det er lidt for frit, mente hun. Inden forløbet interesserede hun sig ikke for politik:

- Det var ikke noget, jeg tænkte på, men det var meget spændende, da vi hørte om det, fortalte hun.

Annonce

Konservativ storsejr

Der var ingen tvivl om, hvem der løb med sejren på Præstelundskolen. Med ikke mindre end 37,5 % af stemmerne blev De Konservative den helt store vinder, men også Radikale Venstre med 21,4 % af stemmerne fik et valg langt over forventning.Venstre fik 14,3 % af stemmerne og Socialdemokratiet 12,5 %, mens der var 7,1 % af eleverne, der stemte på Dansk Folkeparti. Både SF og Liberal Alliance opnåede 3,6 % af stemmerne, mens hverken Alternativet, Enhedslisten, Nye Borgerlige eller Kristendemokraterne opnåede stemmer.

På landsplan blev skolevalget vundet af Socialdemokratiet, som fik 22,6 % af stemmerne mod Venstre 17 %. De Konservative opnåede 13,1 %, Radikale Venstre 11,1 %, Liberal Alliance 9,9 % og Dansk Folkeparti 8,4 % af stemmerne.

Socialistisk Folkeparti, Alternativet og Enhedslisten endte alle omkring 5 %, mens hverken Nye Borgerlige eller Kristendemokraterne klarede spærregrænsen på 2 % af stemmerne.

Stine fra 8.B havde ikke deltaget i tirsdagens valgmøde, fordi hun var syg. Alligevel havde hun flyttet sig politisk i forløbet. Foto: Mikael Lund

Upåvirket af debatten

Stine fra 8.B havde ikke deltaget i tirsdagens valgmøde p.g.a. sygdom, men hun har en stor interesse for samfundsfag, og torsdag var hun klar til at afgive sin stemme. Hun var således ikke påvirket af den debat, der foregik på valgmødet, alligevel havde hun flyttet sig politisk i forløbet.

- Jeg havde nogenlunde en ide om, hvad jeg ville stemme, men jeg tror, det har ændret en del, sagde hun om skolevalgs-forløbet, da hun som en af de sidste havde afgivet sin stemme.

Da det var sket, låste Rasmus Christiansen stemmeurnen op, hvorefter stemmeoptællingen kunne gå i gang. Ligesom valgresultaterne fra resten af landet blev stemmetallene derefter indberettet til valgsekretariatet på Christiansborg, hvor valgresultatet blev offentliggjort torsdag aften.

Rasmus Christiansen tømmer stemmeurnen, da de sidste stemmer er afgivet. Foto: Mikael Lund
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Ny butik med outlet i Vissingsgade

Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Danmark For abonnenter

Landbruget, landdistrikterne og tænketank advarer: Coronakrisen vil skævvride Danmark

Annonce