Annonce
Hedensted

Efteråret bliver aldrig flottere end nu: Farvesymfoni for fuldt skrald

Efterårsskoven. Ultimo oktober 2020. Foto: Jacob Iskov
Efterårets farvesymfoni er lige nu på sit højeste - det er som at være nået til 3. satsen i et stort, gennemkomponeret orkesterværk, skriver Jacob Iskov.

Det er nu, vi skal ud i naturen for at opleve efterårets fantastiske farvesymfoni.

På forholdsvis kort tid er der sket rigtig meget omkring farveskiftet i bladene på træer og buske. For 8-10 dage siden kørte jeg gennem en mørkegrøn skov, hvor kun enkelte træer viste tegn på efterårets komme - men nu ... det er virkelig overraskende ... overalt et farveorgie, som bare "siger spar to".

Jeg kan ikke lade være med at sammenligne løvfaldets udvikling med en klassisk symfoni i fire satser, som med musikken i forskelligt tempo og i forskellige klange opbygger og udtrykker stemninger og følelser - lige fra glæde, begejstring og optimisme til vemod og melankoli.

Annonce

På samme måde kan efterårsskoven føre os ind i en verden fuld af følelser og stemninger. Skovens farveskifte udvikler sig gradvist lige som musikken i en symfoni, i satser hver med deres helt specielle særpræg og udtryk.

Efterårsskoven. Ultimo oktober 2020. Foto: Jacob Iskov

I starten af oktober så vi de første tegn på skovens løvfald, enkelte træer og buske skiftede farver, og bladene begyndte at dække skovbunden. For mig var det lidt som 1. satsen i efterårets farvesymfoni.


Skovens farvespil og særlige efterårsluft påvirker mig i den grad, så jeg kun kan fyldes med glæde og fred i sjælen.


Nu har vi allerede haft 2. satsen og er godt i gang med 3. satsen. I musikkens verden kaldes 2. satsen ofte for adagio, og den er kendetegnet ved en langsom, stille og blid musik. For mig minder stemningen omkring den lille skovsø om symfoniens 2. sats. Der er en ro og stilhed, som bare indbyder til fred i sindet - ja, man kan næsten høre de gule og brune blade dale langsomt til jorden. Og bøgetræernes spejlbillede i søens blanke overflade kan kun begejstre og i disse coronatider give os optimismen tilbage.

Efterårsskoven. Ultimo oktober 2020. Foto: Jacob Iskov

Her midt i 3. satsen, som i en symfoni ofte er en menuet, hvor musikken er livlig og udtrykker glæde, oplever jeg, at skovens farvespil og særlige efterårsluft påvirker mig i den grad, så jeg kun kan fyldes med glæde og fred i sjælen.

På denne årstid skifter vejret fra vindstille med sol og blå himmel til grå skyer med rusk og regn - men lige meget, hvordan vejret end arter sig, så lyser efterårsskoven op og bringer vores humør i top.

Efterårsskoven. Ultimo oktober 2020. Foto: Jacob Iskov

Vi oplever i disse dage et brag af et festfyrværkeri, hvor skovens farver boltrer sig i gule, orange, brune og røde nuancer. Det er i sandhed en farvesymfoni, som vist ikke kan blive bedre og smukkere - det er ren menuet i dur med de dejligste toner og klange.

Efterårsskoven. Ultimo oktober 2020. Foto: Jacob Iskov

Om en uge eller to afspilles så 4. og sidste sats af efterårets farvesymfoni, og det bliver en allegro, en forholdsvis hurtig og til tider voldsom sats, som ender med et endegyldigt løvfald, hvorefter de fleste af skovens træer står nøgne tilbage for snart at gå i vinterdvale.

En forunderlig cyklus er afsluttet, men klar igen til næste forårs løvspring. Herligt!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Fjerde formodede gerningsmand i Nørretorv-sagen fortsat på fri fod - intet nyt om offers tilstand

Give

Sundhedschef er tryg ved smitteudvikling i coronaramt område: - Indbyggerne har taget det alvorligt

Annonce