Annonce
Hedensted

Efterårsskoven er fuld af farver - selv om den 'falmer trindt om land'

Efterårssskoven, primo oktober 2020. Foto: Jacob Iskov
At vandre i efterårsskoven er som at opleve en symfoni - af farver og dufte. Jacob Iskov var på togt på kameraet tidligere på måneden, mens 1. satsen af symfonien stadig lød derude.

Vi er godt på vej gennem efterårets anden måned, oktober, som har afløst septembers mildhed og strejf af sensommer, og som til gengæld har bragt kølighed og ustabilt vejr med sig. Vi har passeret efterårsjævndøgnet, dagene bliver kortere, og vi taler ligefrem om, at den mørke tid nærmer sig.

Men fortvivl nu ikke - oktober har givet os mere og andet end bare dårligt vejr.

Efterårssskoven, primo oktober 2020. Foto: Jacob Iskov

I 1844 skrev Grundtvig på opfordring fra en god ven høst- og efterårsalmen "Nu falmer skoven trindt om land", som den dag i dag er yderst populær - ikke mindst til J.H. Nebelongs dejlige melodi fra 1889. I øvrigt en melodi, jeg nu ikke kan få ud af hovedet, efter at jeg lavede artiklens overskrift!

Annonce

Normalt, når noget falmer, kan det tolkes som noget, der mister sine farver eller som bliver lidt kedelig, - men når skoven falmer, er det i virkeligheden starten på en farvesymfoni med en glød, som kun kan stemme vores sind og humør i positiv retning.

Men vi ved også, at det hurtigt ændrer sig, og at træerne efter "symfonien" mister alle deres blade.

Efterårssskoven, primo oktober 2020. Foto: Jacob Iskov

Heldigvis går det langsomt, når skoven "falmer", så vi har god tid til at iagttage og glæde os over efterårets farveshow. Når dagene bliver kortere, og solen står lavt, aftager dagslyset - og sammen med lavere temperaturer er det med til at sætte nogle kemiske processer i gang:

Bladenes fotosyntese svækkes, hvorved bladenes grønkorn (klorofyl) nedbrydes samtidig med, at andre farvepigmenter får større effekt. Og så starter det helt store farveorgie med gule, brune, orange og røde nuancer.

Efterårssskoven, primo oktober 2020. Foto: Jacob Iskov

Men det er nattefrosten, som giver den afgørende virkning, og det er også den, som får bladstilkene til at slippe fodfæstet på kvisten eller grenen, og så har vi det egentlige løvfald.

Det er interessant at iagttage, hvor forskelligt løvfaldet viser sig både tidsmæssigt og farvemæssigt hos de enkelte træer.

Efterårssskoven, primo oktober 2020. Foto: Jacob Iskov

På ét bøgetræ kan der være fuld gang i farveskiftet, mens nabobøgetræet stadig står 100 procent mørkegrønt. Også ahorntræerne, som ofte "falmer" og smider bladene først, viser stor variation i bladenes farvepalet - lige fra de grøn-gul-spættede, over de gul-brun-spættede til de knaldrøde.


Det er nattefrosten, som giver den afgørende virkning, og det er også den, som får bladstilkene til at slippe fodfæstet på kvisten eller grenen, og så har vi det egentlige løvfald.


Men som sagt er vi i skrivende stund kun i den spæde begyndelse - 1. satsen af efterårets farvesymfoni - og tager man sig sammen og går tur i skoven med en eller to ugers mellemrum fra nu af, kan man opleve 2. og 3. satsen og få syn for sagn: Farverne skifter, og alle træerne får nu en glød af gyldne nuancer, som bare er en fryd for øjet. Og normalt topper det omkring begyndelsen af november med farvesymfoniens 4. og sidste sats.

Efterårssskoven, primo oktober 2020. Foto: Jacob Iskov

I starten af oktober ses skovens farveshow bedst langs skovbrynene, hvor flere af underskovens forskelligartede træer og buske i den grad bidrager til showet.

Bøgetræernes yderste grene har allerede sat gang i farveskiftet og står skarpt op mod den blå himmel. Rødtjørnen brillerer med de røde bær. Almindelig røn står flot med de ulige fligede blade i røde og gule farver, og benved frister med de lysende bordeaux-røde blade og de endnu rødere frugter. Og her skal det nok lige understreges, at benveds frugter er yderst giftige for os mennesker.

Efterårssskoven, primo oktober 2020. Foto: Jacob Iskov

Spiser man dem, kan de give skader på lever og nyrer samt medføre vejrtræknings- og hjerteproblemer. Til gengæld er benved mærkelig nok guf for blandt andet hjortevildtet og visse fugle som sjagger, solsort og grønirisk.

Efterårssskoven, primo oktober 2020. Foto: Jacob Iskov

Sådan er naturen på mange måder forunderlig og indimellem også lumsk, så man skal lige tænke sig om, hvis man lader sig friste af naturens produkter. Men man kan altså roligt lade sig friste til en efterårstur i skoven, som giver os ro i sindet samtidig med, at vi får den ene sanselige oplevelse efter den anden.

Kig op og nyd efterårets helt specielle lysintensitet i trækronerne... og kig ned og læg mærke til det små i det stor. Og glæd dig for eksempel over det meget smukke og dekorative aspeblad i de gyldne efterårsfarver. Flottere kan det næsten ikke gøres!

-

Jacob Iskov vender snart tilbage med 3. sats af efterårets farvesymfoni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce