Annonce
Debat

Efter 25 års udhuling har regeringen og Folketingets partier nu en historisk mulighed for at starte på genopretningen af dagpengesystemet

Eva Obdrup. Pressefoto

Læserbrev: For nylig blev der sat en forudsigelig og meget kedelig rekord. På trods af højkonjunktur og en relativt lav ledighed har der nemlig aldrig har været flere danskere på private lønforsikringer. Over 400.000 har nu valgt en tillægsforsikring.

Rekorden var desværre forudsigelig efter årtiers stramninger af regler og udhuling af dagpengene. Havde dagpengene fulgt den almindelige lønudvikling i samfundet siden midt-90'erne, ville dagpengene i dag være godt 4000 kr. højere - hver måned!

Udviklingen understreger et akut behov for, at Folketinget i forhandlingerne om regeringens udspil "Danmark kan mere" forbedrer trygheden på det danske arbejdsmarked og styrker dagpengesystemet. For vi er ved at få et A- og B-hold på arbejdsmarkedet.

Annonce

Et A-hold med lav ledighedsrisiko, lang uddannelse, lange opsigelsesvarsler og billig lønsikring. Mens B-holdet har kortere uddannelse, relativt højere ledighedsrisiko og dyr lønsikring - hvis de overhovedet kan få den.

Det er ikke alene urimeligt. Det er også dybt skadeligt for fleksibiliteten og dynamikken på det danske arbejdsmarked.

Det er relativt let at hyre og fyre medarbejdere i Danmark, fordi dagpenge til gengæld skal sikre trygheden for lønmodtagerne i en ufrivillig ledighedsperiode. Dermed risikerer fortsat udhuling af dagpengene at skade ikke blot de ramte lønmodtagere, men også de danske virksomheders konkurrenceevne og herigennem beskæftigelsen og den danske økonomi.

Derfor har vi behov for at styrke dagpengesystemet. 3F opfordrer til ændringer, som 1) øger dagpengedækningen, 2) fjerner urimelige regler, der laver benspænd for korttidsbeskæftigelse, 3) øger kompetenceudviklingen ved at gøre uddannelsestillægget på 110 pct. af dagpengene permanent og 4) øger tilslutningen til dagpengesystemet ved at knytte et skattefradrag for privat lønforsikring til medlemskab af en a-kasse.

3F bakker derfor også op om regeringens udspil om en hævelse af dagpengene i de første tre måneder af ledighed. Det skal dog sikres, at dette tillæg ikke diskriminerer timelønnede, der ofte har mere usikre ansættelsesvilkår med hjemsendelser pga. materialemangel, vejrlig osv.

Efter 25 års udhuling har regeringen og Folketingets partier nu en historisk mulighed for at starte på genopretningen af dagpengesystemet. Den skal gribes.

Havde dagpengene fulgt den almindelige lønudvikling i samfundet siden midt-90'erne, ville dagpengene i dag være godt 4000 kr. højere - hver måned!

Martin Jensen og Eva Obdrup
Martin Jensen. Pressefoto
Annonce
Egtved For abonnenter

'Vi føler os ført bag lyset': Styregruppe har meldt sin exit fra Tour de France-planlægning

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB får kæmpe bøde og går efter hybridgræs helt til kanten: Det er ikke småpenge, kommunen må finde ekstra til banen

VEJLE For abonnenter

Hun lukker sin forretning efter 40 år: Nu siger Betzy farvel til arbejdslivet

Hedensted

Er der for lidt plads i skraldespanden? Nu kan du også aflevere de her produkter på genbrugsstationen

Debat

Styregruppen for tryghed, ro og sikkerhed i Sandvad og omegn svarer på kritik i VAF: Vi kæmper ikke imod asylansøgere, men imod Udlændingestyrelsen

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Vejle

Stormvejret kan betyde oversvømmelser i Vejle: Sommerhusejere får særvarsel - det dige, der skulle sikre deres huse, er forsinket

Erhverv For abonnenter

Se video: Storbrand i Fredericia rammer hårdt i Vejle - 'Vi er sendt tilbage til start, men vi tager fat straks'

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Erhverv

Skat og politi besøgte syv virksomheder under razzia i Vejle: Seks af virksomhederne skal kigges efter i sømmene

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Børkop

Stort idrætscenter har ansat en centerleder, der er kender af det lokale foreningsliv og italienske vine

VEJLE For abonnenter

'Sandvad er ved at grave sin egen grav': Det var ikke Udlændingestyrelsen, der opfordrede de vrede borgere til at droppe demonstrationerne - men hvem var det så?

Alarm 112

Stormens første ofre: En bokser er knockoutet og et væltet træ spærrer Hærvejen

Annonce