Annonce
Hedensted

Efter 284.000 tabte arbejdspladser: Nu har industrien knækket kurven

De seneste årtier er antallet af industriarbejdspladser faldet med godt 250.000. Nu ser det dog endelig ud til, at kurven er knækket. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Siden 2013 er industridanmark vokset med 17.000 nye arbejdspladser. En ganske uvant situation for en række brancher, der ellers kun er gået én vej i flere årtier. Den øgede automatisering i produktionen tilskrives en stor del af æren.

Hedensted: Siden slutningen af 1960'erne - og kraftigt forstærket af finanskrisens indtog - mistede Danmark frem mod 2013 hele 284.000 arbejdspladser i industrien.

Fra 2013 ser kurven dog endelig ud til at være knækket. Således er der de seneste seks år skabt 17.000 nye job selvsamme sted.

Og selvom det drukner en smule i forhold til, at der overordnet set er skabt mere end 200.000 nye job i Danmark i samme periode, er det med til at modbevise skeptikerne, som advarede mod robotternes komme, lyder konklusionen.

Den øgede automatisering i produktionen har i stedet været med til at hive job hjem fra lavtlønslandene.

- Generelt set skyldes fremgangen, at det går godt i vores virksomheder. Men vi ser også tegn på, at industriarbejdspladserne hives hjem igen, fordi det nu kan produceres billigere i Danmark end i Kina og Østeuropa, og så opstår der selvfølgelig også et behov for flere hænder, siger næstformand Anders Brix fra DI Horsens.

Som eksempel peger han på, at lønomkostningerne i hans egen virksomhed Palsgaard blot beløber sig til cirka fem-seks procent af de samlede omkostninger, hvorfor den potentielle gevinst er forsvindende lille.

Annonce
Der kommer et stort teknologiskifte det kommende årti som kræver, at mange mennesker opkvalificeres. Men sådan har det været hele tiden i takt med udviklingen - landmanden skulle også lære at køre traktor frem for at gå med hest og plov.

Anders Brix, næstformand, DI Horsens

Udlandet gør sig til

En af de virksomheder, som også meget vel kunne have flyttet sine medarbejdere til udlandet, er GM Plast i Hedensted.

I overbevisende vendinger har en delegation fra Flensborg Kommune i hvert fald forsøgt at få direktør Uffe Gramm Mogensen til at hive sin virksomheds teltpæle op. Til gengæld ville de blandt andet betale alle lønninger i de første 12 måneder og sørge for medarbejdernes transport i vedkommendes oplæringsperiode.

Tilbuddet var fristende, men alligevel var det aldrig for alvor på tale at give håndslag. Det samme gjorde sig gældende, da en produktion i Polen en kort periode var på tegnebrættet.

- Vi er danskere i en dansk virksomhed, og så længe, vi kan få det til at hænge sammen, bliver vi liggende samme sted som de foregående 44 år. Men det viser meget godt, hvad vi som kommune og land konkurrerer imod i form af tilskud til at opføre fabrikker eller væsentlig lavere lønninger, siger Uffe Gram Mogensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Hun blev mishandlet og indespærret: - Jeg ville stikke af, men jeg kunne ikke

Vejle

Snart går det løs: Musikteatret bliver hele Danmarks bankende hjerte

Annonce