Annonce
Erhverv

Efter bøderegn i Vejle: 'Skandaløst at vi ikke har løst det her problem'

600 lokale virksomheder - også kommunale - lever ikke op til en aftale om at oprette praktikpladser. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix
S-byrådsmedlemmerne Morten Skovlund og Søren Peschardt vil have orientering om, hvorfor 600 lokale virksomheder - også kommunale - ikke lever op til en aftale om at oprette praktikpladser.

Vejle: "Tæt på en skandale."

Sådan betegner byrådsmedlem Morten Skovlund (S) det faktum, at tæt på 600 lokale virksomheder har fået bøder for ikke at ansætte nok elever.

- Det er tæt på en skandale, at vi er så langt fra i kommunen at løse udfordringerne med elev- og lærepladsmanglen, siger Morten Skovlund, der peger på, at der blandt de 577 lokale virksomheder, der har fået bøder, er flere virksomheder, der drives af Vejle Kommune.

- Det er ikke godt nok. Vi skal selvfølgelig gå forrest for at løse opgaven. Derfor har vi i Socialdemokratiet bedt om en redegørelse på det næste økonomiudvalgsmøde. Vi skal som kommunens største arbejdsplads gå forrest for også at kunne kræve af de private virksomheder. Alt andet ville være pinagtigt, fortæller Morten Skovlund, der sammen med partikollega Søren Peschardt i denne uge har rejst sagen i Vejle Spildevand, hvor de begge sidder i bestyrelsen.

Virksomhederne får enten bonus eller bøder

  • Omkring 42.000 virksomheder i hele landet har fået bøder for ikke at leve op til målene i AUB-ordningen, der blev vedtaget i 2016 i trepartsforhandlinger mellem den daværende Venstre-regering og arbejdsmarkedets parter. AUB står for Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.
  • I henhold til ordningen får virksomhederne enten bonus eller bøder, alt efter hvor mange elever de ansætter.
  • Virksomheder får hvert år et måltal for, hvor mange elever de skal ansætte. Tallet afhænger blandt andet af, hvor mange faglærte medarbejdere, der er ansat i virksomheden, ligesom det spiller ind, hvor stor mangel på faglærte i de enkelte faggrupper, der vil være i fremtiden.
  • Måltallet opgøres i elevpoint, og for hvert elevpoint, virksomheden mangler at opfylde, skal den betale 27.000 kroner i bøde.
  • Pengene, der kommer ind fra bøder, går til at betale bonus til de virksomheder, der ansætter nok elever.
  • 62.097 virksomheder var i 2018 omfattet af ordningen. 41.639 fik en bøde, mens 18.869 virksomheder fik en bonus.
  • Målet med ordningen er at skaffe 8000-10.000 flere praktikpladser i 2025.

- Hvad hvis det skete på gymnasierne?

Vejle Spildevand har måtte betale godt 30.000 kroner i bøde - den 10. største bøde til en lokal virksomhed - for ikke at leve op til sine tal for, hvor mange elever virksomheden skal ansætte. Det blev diskuteret på bestyrelsesmødet.

- Der var bred enighed om, at man var irriteret over det faktum, og vi fik en forklaring fra ledelsen, som fortalte, at der er nogle ret komplicerede regler på området. Min holdning er, at så må vi gøre, hvad vi kan, for at hjælpe virksomhederne med at finde rundt i reglerne, for vi er nødt til løse den her opgave, siger Morten Skovlund.

- Man kan jo forestille sig, hvad der ville ske, hvis gymnasieeleverne på for eksempel Rødkilde eller Campus fik at vide, at ikke var pladser nok til, at alle elever kunne komme fra 2. til 3.g og afslutte uddannelsen. Så tror jeg ret hurtigt, at Vejle Amts Folkeblad ville være fyldt med artikler med ord som "skandale" og "pinagtigt". De samme ord ligger langt fremme på tungen i denne sag - for det er bare ikke godt nok, at vi ikke i fællesskab kan løse noget så banalt, siger Morten Skovlund.

Annonce

Noget-for-noget

Han minder desuden om, at de lokale virksomheder i forbindelse med halveringen af dækningsafgiften i 2014 gav kommunen håndslag på, at de til gengæld ville oprette flere elev- og praktikpladser.

- Det var en noget-for-noget-aftale, men det ser ikke ud til, at vi har fået det, vi skulle have. Og nu har vi spillet os selv det kort af hænde med afskaffelsen i 2018 af dækningsafgiften. Det er mildest talt ærgerligt, siger Morten Skovlund.

Det er en bunden opgave for både kommune og erhvervsliv at løse problemet med praktikplads-mangel, mener Morten Skovlund (S), der har bedt om en orientering om, hvorfor 600 lokale virksomheder ikke lever op til AUB-ordningen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce