Annonce
Hedensted

Efter biologkritik: Naturstyrelsen vil se på naturpleje, men afviser ulovligheder

Skovrider Inken Breum Larsen (til højre) var med ude for at se på området sammen med folk fra Vejle og Hedensted kommuner. - Vi har skåret bevoksning ned hver eneste år i 12 år og med den samme entreprenør. Det står også i plejeplanerne for området, siger Inken Breum Larsen. Foto: Michael Svenningsen

Naturstyrelsen har hvert år i 12 år skåret pil og andre uønskede planter ned langs Gudenåens udspring. Det er som udgangspunkt lovligt, men efter kritik fra biolog Morten DD Hansen vil Naturstyrelsen se på, om naturplejen kan udføres anderledes.

Hammer: Et opbud af biologer og naturmedarbejdere fra henholdsvis Vejle og Hedensted kommuner var mandag middag samlet på Hammervej med udsigt over Gudenåen til begge sider.

Årsagen var, at biolog Morten DD Hansen søndag anmeldte Naturstyrelsen for ulovlig naturpleje i området, hvilket vakte stor opsigt, især på de sociale medier. Man kan se spor fra et køretøj i området, og rundt omkring stritter totter af siv og buske, der er beskåret, frem.

Det første, som kommunernes folk kunne konstatere var, at Naturstyrelsen faktisk har lov til at beskære uønskede plantevækster som eksempelvis pil i området.

Og netop beskæring har været fast praksis de seneste 12 år, fortæller Inken Breum Larsen, der er skovrider i Naturstyrelsen Trekantsområdet.

- Vi har hvert efterår en entreprenør, der kører på en ombygget rørskærer med en meter brede ballondæk for at skære uønskede vækster ned. Problemet er, at de kreaturer, der græsser i området om sommeren, ikke spiser det hele, fortæller Inken Breum Larsen og understreger, at der ikke er tale om såkaldt brakpudsning, som tidligere har været nævnt i sagen.

Bo Levesen, der er naturmedarbejder i Vejle Kommune, fortæller, at man tilbage i 1995 netop her gennemførte et naturgenopretningsprojekt, der gik ud på at slynge åen. I den forbindelse var man bange for, at området ville gro til i pil, og derfor blev der i naturplejeplanerne indført mulighed for at slå dele af området.

- Som udgangspunkt ser det ud til, at reglerne er blevet overholdt, så vi vil ikke skride til politianmeldelse over for Naturstyrelsen. Når det så er sagt, kan man sagtens forestille sig, at vi skal se på, hvordan plejen kan udføres, siger Bo Levesen efter at have været rundt på den side af åen, der hører til Vejle Kommune.

Annonce
På begge sider af åen kan man se spor efter den rørskæremaskine, der har kørt i området fra september til oktober. Til sommer, når græsset begynder at vokse, vil man ike kunne se sporene, forklarer Naturstyrelsen. Foto: Michael Svenningsen

Har lov til at skære

Også biolog Vibeke Rahbek fra Hedensted Kommune fortæller, at metoden er helt lovlig.

- Men vi kan se, at der er skåret nogle steder, hvor der ikke skulle være skåret. Eksempelvis er der en græsart, topstar, som vokser i tuer, der kan blive meget høje, og den er skrået ned nogle steder. Måske skyldes det, at entreprenører har kørt lidt andre steder, end han plejer, fordi sommeren har været så tør, forklarer Vibeke Rahbek.

Hedensted Kommune skal nu hjem og vurdere sagen, inden man vil tage endelig stilling til den.

Skovrider Inken Breum Larsen fra Naturstyrelsen Trekantsområdet er villig til at se på, om man kan pleje naturområdet på en anden måde. Foto: Michael Svenningsen

Vil se på pleje

De to kommuner vil - uanset undersøgelsens endelige udfald - gå i dialog med Naturstyrelsen om plejen af området. Og det er helt fint, mener Inken Breum Larsen.

- Vi kan altid blive klogere, og måske har vi ikke været grundige nok i vores instruktioner til entreprenøren. I hvert fald vil vi næste gang tage ham med ud og gå en tur, så det bliver helt klart, hvor der må skæres ned. Måske kan man også tænke pleje på en anden måde, end hvad vi har gjort de seneste 12 år, siger Inken Breum Larsen.

Biolog Vibeke Rahbek fra Hedensted Kommune var en af de medarbejdere, der var ude for at se på området. - Der er græsarter, der er skrået ned, som ikke burde være skåret ned, sagde hun efter en rundtur. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Snart går det løs: Musikteatret bliver hele Danmarks bankende hjerte

Annonce