Annonce
Alarm 112

Politiskolens chef forsvarer udrykningskørsel over for rasende Facebook-brugere: Vi er nødt til at larme - betjentene skal også stress-testes

Politiinspektør Per Allan Hansen er daglig leder på Politiskolen i Vejle. "Vi kører udrykning for at hjælpe mennesker - ikke for at genere mennesker," siger han. Foto: Mette Mørk
Politiskolens udrykningskørsler har været et af ugens store emner på vafo.dk. Vi har talt med Per Allan Hansen, leder af Politiskolen i Vejle.

Vejle: Vejle Amts Folkeblad talte fredag med Politiskolens leder, Per Allan Hansen, om den kritik, en række vejlensere har rejst af skolens øvelser i udrykningskørsel.

En bekymret kvinde skriver, at hun som beboer på Vindingvej med børn i skole og dagpleje får et sug gennem maven hver gang, der kommer udrykning. Er det noget, man bare er nødt til at vænne sig til? 

- Jeg anerkender, at man kan være bekymret. Det handler ikke om at genere naboerne. Vi er jo en politiskole, og vi laver øvelse. Men hvis det er øvelsen, der er træningen, kan vi ikke undgå, at der udrykning. Det er en del af træningen.

Annonce

Kan der via en omfartsvej - eller køreteknisk anlæg - ikke findes uddannelsesmuligheder, hvor eleverne kan øve de nødvendige situationer på et afspærret område?

- Noget af uddannelsen foregår på landevej og som bykørsel. Man er nødt til at køre derude, hvor man skal se, hvordan andre biler reagerer på udrykning. Vi taler dog også om, at vi skal holde os fra skoleveje og særlige trafikfarlige steder, der er belastet. For vi er ikke ude på at skabe farlige situationer.

Kan problemet ikke blive, at trafikanter med tiden vil miste respekten for lyden af en udrykning - og derfor ignorerer den?

- Det håber jeg ikke. Selvfølgelig er vores belastning til stede, men det er hverken hver dag eller hver anden dag. Nogle gange kan det være to gange om ugen, og så kan der gå 14 dage, før vi gør det igen. Lyden er en del af at træne. Det handler om, at betjentene skal at lære stressfaktoren for sig selv - og de skal lære, hvordan trafikanterne reagerer.

Kan det i værste fald ikke ende med, at en politipatrulje - eller en ambulance - på et tidspunkt ikke kan komme gennem Vejles trafik på vej til livsvigtige opgaver, grundet politiskolens markante tilstedeværelse på vejene?

- Jeg vil gerne stille spørgsmål ved det markante. Vi kører udrykning for at hjælpe mennesker – ikke for at genere mennesker. Vi prøver at sprede det mere ud, hvilket vi tager med på personalemødet, men jeg kan love alle bekymrende vejlensere, at vi ikke kører mere udrykningskørsel i Vejle, end vi gør i andre byer.

En pensioneret beredskabschef henviser til BEK nr. 154 af 25/02/09, hvor der anføres følgende: Udrykningskørsel må kun foretages, når det skønnes nødvendigt af hensyn til politimæssige opgaver, personredning, brand, forureningsheld, færdselsuheld eller afværgelse af omfattende skader i øvrigt… Er øvelseskørsel for politielever omfattet af en fritagelse for disse bestemmelser?

-  Jeg har ikke lyst til at gå i rette med nogen, som synes, de ved noget om reglerne, hvis de ikke følger med i, hvornår de nye kommer. Der er lovhjemmel til udrykningskørsel, som der har været siden sommer. Så det er på ingen måde et problem.

Per Allan Hansen tilføjer, at Politiskolen ikke ønsker at genere nogen, men at man bliver nødt til at bede om forståelse for, at man er nødt til at træne noget, for at man kan blive god til det - og at træningen indimellem er nødt til at foregå steder, der kan belaste beboere i nærområdet.

Man er nødt til at køre derude, hvor man skal se, hvordan andre biler reagerer på udrykning.

Per Allan Hansen
Annonce
Jelling Musikfestival For abonnenter

Se alle billederne af Andreas Odbjerg og Tobias Rahim: To store mænd spillede på to alt for små scener

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Højgravid kvinde og mindre barn i alvorligt færdselsuheld: Tre personer sendt på skadestuen

Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Erhverv For abonnenter

Her render de ansatte ikke af pladsen: Martin og Frank fejrer jubilæum som mekanikere

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Vejle

Afstemnings-fadæse i Vejle: Flere mødte en lukket dør, da de ville brevstemme - kommunaldirektøren kalder fejlen for 'noget uheldig'

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat For abonnenter

Hvad så, din lille gris af en festivalgæst? Avisens selvudråbte 'gammelsmølf' opfordrer dig til at gøre som tyskerne

Kultur For abonnenter

Han var ved at dø, og konen samlede ind til en ny lever: Hukommelsen forsvandt, og han skulle lære at gå og spille guitar igen: Fredag bragede han tilbage i Jelling efter 32 års fravær - så anmelderens briller duggede

Kultur

Breinholt bliver rørt over at se nye festivalgæster, men han mener én ting burde forbydes: - Hvis du er for gammel til at tage på festival, så skal du holde dig væk

Annonce