Annonce
Kultur

Efter det røde mareridt: Møllen males og får sine vinger tilbage inden vigtig deadline

En række revner er blevet repareret på møllekroppen, som efter sommerferien igen males hvid. Foto: Torben Juhler
Vejle Vindmølle får skiftet sin bjørn i disse uger. Siden skal den males igen, og til sidst følger de vinger, som den traditionsrige julebelysning sidder på.

Vejle: I sidste uge var to liftkurve hejst op til møllehatten på Vejles vartegn, den vingeløse Vejle Vindmølle på toppen af Kiddesvej.

Det betyder dog ikke, at vingerne snart er på plads, for det er en operation, der kræver adskillige arbejdsgange.

Møllen fik afmonteret sine vinger i september, da håndværkere konstaterede råd i træværket i forbindelse med imprægnering af møllevingerne. Siden er der blevet udarbejdet en tilstandsrapport, som har udvidet renoveringen.

Annonce

Gennemgangen viste, at den er også er gal med den såkaldte bjørn, der sidder inde i hjertet af møllehatten. Det er en 2,6 meter gange 35 centimeter stor egetræsblok, som der også er konstateret råd i.

Den får ny bjørn monteret

- Bjørnen holder stangen ud til vingerne, og der var gået råd i den, fordi der var kommet vand ind i siden. Det er en gammel skade, men det gør, at vi er nødt til at skifte den, fortæller byggetekniker Asger Korsholm fra Kommunale Ejendomme hos Vejle Kommune.

Det var bjørnen, som skulle afmonteres og sænkes ned fra hatten, og der går et par uger, så skal en ny blok af en bjørn hejses på plads.

Annonce

Skrottede vinger af stål

Den del af møllerenoveringen er med i renoveringsbudgettet, som kulturudvalget har afsat 1.558.000 kroner til.

- Udskiftningen af bjørnen var med i udbuddet, så det er der økonomisk taget højde for, siger Asger Korsholm.


Bjørnen holder stangen ud til vingerne, og der var gået råd i den, fordi der var kommet vand ind i siden.

Asger Korsholm, byggetekniker, Kommunale Ejendomme


Opgaven med at udstyre møllen med nye vinger blev sendt i udbud blandt flere møllebyggefirmaer, der gør sig i trævinger.

De lokale politikere fravalgte de økonomisk mere fornuftige vinger af stål, som har en noget længere levetid end de valgte trævinger. Men kulturudvalget foretrak træ frem for stål.

Annonce

Er færdig efter efterårsferie

I sidste uge blev der også arbejdet på at fjerne de sidste rester af de tidligere møllevinger.

De blev i sin tid savet af, så der stadig sad en stump fast i hver af de armhuller, som vingerne er sænket ned gennem, og som holder vingerne på plads.

Men nu er armhullerne tomme og venter blot på et sæt nye vinger, der ikke som tidligere er udarbejdet i limtræ.

I sidste uge blev den såkaldte bjørn, der sidder under møllehatten og holder stangen ud til vingerne, fjernet, og i denne uge har møllebyggeren modtaget de to stammer, som skal udgøre møllens nye vinger. Foto: Torben Juhler

Det er to hele stammer, som møllebyggeren modtager i denne uge og først skal til at "snitte til", så de passer til den lokale mølle.

Vingerne skal derefter hejses på plads, og efterfølgende skal møllebyggeren udstyre vingearmene med et tremmeværk, et såkaldt hækkeri, og efter aftalen med Vejle Kommune skal de færdige vingemøller afleveres i uge 43, altså i den sidste uge af oktober.

Annonce

Møllen males efter ferien

Det er tidsnok til at, at Ewii kan montere den traditionsrige julebelysning, som vejlenserne måtte undvære på vartegnet i december sidste år.

Her vakte det mange kritiske røster, da kommunen lod den vingeløse mølle oplyse i et blodrødt projektørlys. Det blev dog hurtigt ændret, så møllen i stedet fremstod i et lyst skær.

Helt hvid fremstår møllen dog langt fra i dagslys i dag, men også det bliver der rettet op på efter sommerferien.

Møllekroppen, der blev totalrenoveret i 2014, har som en del af den almindelige vedligeholdelse fået repareret en del revner, og i løbet af kort tid skal møllen males hvid igen.

Annonce
Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Afstemnings-fadæse i Vejle: Flere mødte en lukket dør, da de ville brevstemme - kommunaldirektøren kalder fejlen for 'noget uheldig'

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

VEJLE

På søndag kommer det til at vrimle med cykler i Vejle: Men bare rolig - det er ikke Tour de France-feltet, der har tyvstartet tredje etape

Kultur

Breinholt bliver rørt over at se nye festivalgæster, men han mener én ting burde forbydes: - Hvis du er for gammel til at tage på festival, så skal du holde dig væk

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Vejle

Dokumenter blev holdt hemmelige: Nu kan du købe papirerne, der fortæller om tidligere dronnings utroskab og den frygtelige straf

Vejle For abonnenter

Borgmesteren i Aarhus fører protektionistisk sognerådspolitik: Naturligvis ligger Jyllands lufthavn i Billund

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Vejle Boldklub

VB forlænger aftalen med ung forsvarsspiller, der tidligere i år fik sin førsteholdsdebut

Vejle For abonnenter

Giver det mening? Vejles vigtige trafikrute får fire spor, men kun på en del af ruten - her er forklaringen

Kultur

Se video: I dag må du bare ikke gå glip af Danmarks hurtigst voksende fænomen - 'selvom han i virkeligheden står på den forkerte scene'

Annonce