Annonce
Vejle

Efter endeløs debat: Rådhustorvet beholder skulpturerne - og måske også magnolierne

Denne skitse kan forvaltningen godt pakke væk. Ifølge socialdemokraten Martin Sikær står det fast, at skulpturerne fortsat skal stå lige foran Rådhuset. Skitse: Vejle Kommune
Et enigt teknisk udvalg har besluttet at følge mange af de ønsker, som vejlenserne er kommet med - blandt andet i Vejle Amts Folkeblad.

Vejle: Sten-skulpturerne får lov at blive på Rådhustorvet midt i Vejle - og muligvis overlever de to magnolietræer også.

Det står fast efter tirsdagens møde i teknisk udvalg. Men ifølge udvalgsmedlem Martin Sikær (S) holdt det hårdt:

- Vi brugte to en halv time på punktet, fortæller socialdemokraten, der i den månedlange debat om torvets fremtid har truet med at lænke sig til Sirgujón Ólafssons skulpturer, hvis forvaltningen holdt fast i det oprindelige forslag om at flytte det 64 år gamle kunstværk.

Da Vejle Amts Folkeblad for et par måneder siden bad om vejlensernes holdning, var der klart flertal for at lade skulpturerne stå - og samme melding har der været på diverse debatmøder.

Annonce
Vi regner stadig med, at arbejdet kan gå i gang i eftersommeren. I første omgang skal vi have selve granitbelægningen i udbud.

Udvalgsformand Christoffer Melson (V)

Sikær: Beskæmmende

- Alligevel stillede forvaltningen med det samme forslag, som vi har set under hele processen. Det er beskæmmende. Jeg oplevede simpelthen ikke, at der var lyttet. Derfor måtte vi bruge rigtig lang tid og true med, at vi ville stemme nej, før vi fik ændret oplægget.

Nu står det ifølge Martin Sikær og udvalgsformand Christoffer Melson (V) fast, at skulpturerne bliver på pladsen. Og ikke bare bliver - men også med klare krav til placeringen:

- Vi har fået skrevet ind i beslutningen, at de skal stå symmetrisk på hver sin side af trappen, så de stadig byder velkommen til rådhuset, siger Martin Sikær.

Væg mod Kirkegade

I løbet af den lange udvalgsdebat fik politikerne tilføjet endnu et punkt til udformningen af torvet. Der skal være en klar adskillelse ud mod Kirkegade:

- Og det skal ikke bare være pullerter eller søjler. Det skal være en decideret væg, der også kan bruges som et sted, som folk kan sætte sig op ad og nyde pladsen, siger Martin Sikær.

Socialdemokraten mener selv, at man er nået frem til et godt kompromis - selvom han mangler at se de endelige skitser til fremtidens plads:

- Jeg har været i tvivl om, hvorvidt det er en god idé med en samlet flade - men det har vi jo accepteret for mange måneder siden. Nu har vi så fået de andre elementer med, og det omfatter, så vidt jeg har lyttet mig til, til de ønsker, der har været fra borgerne, siger Martin Sikær.

Lille budget - stor debat

Udvalgsformand Christoffer Melson glæder sig på sin side over, at det er lykkedes at få enighed i udvalget, selvom han indrømmer, at der er brugt mange timer på en sag, der med et foreløbigt budget på 6,5 millioner kroner rent økonomisk ikke hører til de største på udvalgets dagsorden:

- Men debatten har vist, at det er en plads, der betyder meget for byen. Derfor er det også vigtigt, at vi får talt os frem til politisk enighed. Vi mangler jo det endelige forslag efter tirsdagens beslutninger, men jeg håber, at vi også i sidste ende kan sige ja i enighed, siger udvalgsformanden.

Springvand er en mulighed

Ud over skulpturer, en væg ud mod Kirkegade og grønne træer er en vandkunst stadig på tegnebrættet for fremtidens plads:

- Vi har mulighed for at bruge sammenlagt 8,5 millioner kroner på pladsen. Derfor har vi bedt forvaltningen få en kunstner til at udforme et udkast, siger Christoffer Melson.

SFs Morten Kristensen ser de seneste beslutninger som et stort skridt frem mod den mere grønne plads, hans parti har talt for i hele forløbet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Hjulboltene var skruet af Toyota

Kultur

Marie fra Roxette er død: Hendes sidste danske koncert var i Jelling, hvor hun sad ned - og lånte en varmeblæser

Kultur For abonnenter

Vi åbner dagens kalenderlåge: Landmanden Leif kæmper for sin troværdighed hver eneste dag

Annonce