Annonce
Trekantområdet

Efter Enhedslistens kritik af rødt samarbejde: Det siger de andre partier

Lis Ravn Ebbesen og Jesper Elkjær (i baggrunden) kan ikke følge Benny Dalls ønske om, at partierne til venstre for midten i byrådet skal stå stærkere sammen som opposition mod Jørn Pedersen og den borgerlige fløj. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Enhedslistens invitation til fællesmøde i rød blok bliver pænt modtaget. Men EL's ønske om en mere fasttømret fælles front forbliver formentlig en drøm.

Kolding. Både Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre siger ja tak til Enhedslistens invitation til et fællesmøde i oppositionen, inden det samlede byråd 13. december skal forhandle en politisk aftale om arbejdet i byrådet de næste fire år på plads.

Alle er enige om, at det altid er godt at mødes og snakke sammen om tingene - men dér hører enigheden med Enhedslisten også op.

Læs her, hvad de tre partiers frontfigurer mener om Enhedslistens Benny Dalls synspunkter om fraværet af samarbejde mellem oppositionspartierne.

Jeg kan bare konstatere, at det ikke har flyttet stemmer at være Rasmus Modsat. Den golde oppositionsrolle, som Socialdemokratiet har gjort til sin, er bare slet ikke SF's dna.

Lis Ravn Ebbesen (SF)

Pragmatik

Lis Ravn Ebbesen, SF:

- Vi kunne da godt have lavet mere sammen. Men vi må bare acceptere, at vi er fire forskellige partier. Nogle gange tager Benny Dall og Enhedslisten altså også nogle landspolitiske emner op, som vi ikke kan gøre noget ved lokalt. Så er det lidt svært at samarbejde.

- Og så har Socialdemokratiet valgt en anden rolle end os andre. Socialdemokratiet og Christian Haugk vil gerne stå skarpt overfor Jørn Pedersen. Det er det, der engang imellem har fået mig til at sige, at det mere ligner en hanekamp end en politisk kamp. Det tror jeg ikke havde været anderledes, uanset hvor mange fællesmøder vi havde holdt.

- Det kan godt være, at jeg efter 32 år i byrådet er blevet mere pragmatisk, men jeg er altså langt mere optaget af politisk indhold end at genere borgmesteren i avisen i den tro, at det kan give en eller to ekstra stemmer. Det er to forskellige måder at være politiker på. Og jeg kan bare konstatere, at det ikke har flyttet stemmer at være Rasmus Modsat. Den golde oppositionsrolle, som Socialdemokratiet har gjort til sin, er bare slet ikke SF's dna, siger Lis Ravn Ebbesen.

Den politiske veteran kalder det "politisk naivitet" at tro, at oppostionspartierne havde fået flere formandsposter ud af at stå sammen i en fælles front på konstitueringsnatten.

- Jeg erindrer bare om 2005, da SF tog sig godt betalt for at være støtteparti med tre formandsposter og viceborgmesterposten til to medlemmer. Sådan er det bare. Det er vinderen, der bestemmer.

Annonce

Nej tak

Jesper Elkjær, Radikale Venstre:

- Jeg synes ikke, jeg kan genkende Benny Dalls påstand om, at Jørn Pedersen trækker os rundt i manegen.

- Men der er ingen tvivl om, at vi har manglet at stå mere sammen. Det skyldes jo, at vi ikke har haft en fælles tilgang til tingene, men det der med at lave en fælles blok, der skal være en modsætning til den borgerlige blok, det kan jeg bare ikke se mig selv som en del af.

- Jeg synes, Jørn (Pedersen, red.) har bevist, at han vil samarbejde. Der er udvalgsposter til alle - også til Benny Dall - og så har vi på vores side bare ikke formået at samle os. For ja, vi render i hver vores retning og ønsker at profilere hver vores parti. Det kan vi jo ikke klandre nogen for.

Annonce

S er klar

Poul Erik Jensen, Socialdemokratiet, ny formand for arbejdsmarkedsudvalget:

- Benny Dalls betragtninger lugter af frustration i lange baner. Hos os har vi taget til efterretning, at vi har fået en formandspost. Det er så det, borgmesteren mener, at de socialdemokratiske vælgere må tage til takke med.

- Jeg synes ikke, Benny Dall har ret i, at vi ikke kan samarbejde på venstrefløjen. Alting kan selvfølgelig blive bedre, men der er et samarbejde, og nu må jeg lige minde om, at vi jo blev sat udenfor døren af de små partier i det valgtekniske samarbejde. No bad feelings, men sådan var det.

- Og vi er jo fire forskellige partier. Vi kan ikke blive til et parti i en rød front. Jeg synes tværtimod, at vi skal blive bedre til at profilere os selv og styrke vores kandidater.

Gruppeformand Christian Haugk, Socialdemokratiet:

- De små partier valgte et valgforbund, hvor kun de små partier var med, og deres kalkyle har jeg selvfølgelig forståelse for, omend jeg rigtig gerne havde set, at partierne havde ønsket, at vi stod sammen. Jeg må dog også sande, at Enhedslisten ikke ville være repræsenteret i byrådet fra januar, hvis ikke de små partier havde holdt Socialdemokratiet udenfor.

- Men vi er fortsat optaget af samarbejde, og hvis Benny Dalls melding skal tolkes som et ønske om et konstruktivt samarbejde, der for den sags skyld også kan åbne op for et kommende valgteknisk samarbejde, hilser jeg det meget velkommen.

- Jeg er overbevist om, at der er potentiale til endnu mere samarbejde - både mellem partierne på venstre side af midten, men sørme også henover midten, og det bør vi gøre os umage for at forfølge. Et endnu tættere samarbejde også med Enhedslisten, SF og Radikale er helt naturligt, og hvis viljen til at afgive lidt suverænitet til fordel for det fælles bedste er der, så er jeg og Socialdemokratiet altid klar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Sherif Haps er egentlig bare en glad mand fra Grindsted: Nu er hans videoer blevet vist 13 millioner gange på YouTube

Debat

Jeg havde ellers glædet mig!

Erhverv For abonnenter

NPV satser på byggestart inden nytår: Posthusgrunden skal bebygges fra 'den billige ende'

Kultur

Jelling har en plan: Når du ikke må komme på festival - kommer festivalen hjem til dig

Annonce