Annonce
Vejle

Efter fire måneder: Vigtig vej genåbner for trafik i næste uge

Siden midten af september har entreprenøren arbejdet på strækningen fra Kirketorvet til Blegbanken. Men fra på tirsdag genåbnes gadeforløbet langs Rådhustorvet. Arkivfoto: Mette Mørk
Fra tirsdag kan bilerne igen rulle langs Rådhustorvet - kommunen opfordrer til at tage hensyn til cyklisterne.

Vejle: Efter fire måneder er det så vidt. På tirsdag 28. januar genåbner gadeforløbet langs Rådhustorvet midt i Vejle.

Der var så småt gule blade på de nu fældede magnolietræer ved Vejle Rådhus, da den vigtige øst-vestgående forbindelse blev spærret af i midten af september.

Siden er der skiftet rør i undergrunden, og entreprenørens brolæggere har arbejdet med at fjerne den gamle belægning og placere nye sten i gadeforløbet, hvor Kirkegade og Blegbanken mødes.

I modsætning til tidligere fortæller den nye belægning ikke, at vejstykket har en særlig status som cykelgade. Men skilte vil sørge for, at trafikanterne blive opmærksomme på det faktum. Og på forhånd opfordrer kommunens trafikansvarlige bilisterne til at vise hensyn:

- Vi vil gerne slå et slag for, at det er en cykelgade. Det betyder, at de tohjulede har førsteret til kørebanen. Biler og andre transportmidler må gerne køre i cykelgaden, men de skal tilpasse sig cyklisterne, lyder det i en pressemeddelelse fra forvaltningen om strækningen, der er en del af Vejles supercykelsti.

Annonce

Slaget om Rådhustorvet

  • Renoveringsplanerne har været længe undervejs. Allerede, da gågaderne blev lagt om i slutningen af 1990' erne og starten af 2000-årene, stod Rådhustorvet på listen, men blandt andet uenighed om eventuel lukning for gennemkørsel via Kirkegade/Blegbanken langs torvet betød, at renoveringen blev udskudt gang på gang.
  • I det første oplæg til politikerne fra august 2017 var der lagt op til et langt større og dyrere projekt (30 millioner kroner) med sammenhæng mellem Rådhustorvet og Kirketorvet. Det blev lagt i arkivskuffen.
  • Siden har en længere diskussion for og imod udsmykningen af torvet forsinket processen. I de første skitser af det godt 1000 kvadratmeter store rådhustorv var den islandske billedhugger Sigurjón Ólafssons granitskulpturer fra 1950'erne forsvundet.
  • Forvaltningen lagde op til et torv med én samlet flade fra facade til facade med trægrupper og måske springvand - men uden de karakteristiske kunstværker.
  • Protesterne fra vejlenserne og flere politikere i teknisk udvalg betød, at planerne blev ændret, og nu bliver de to skulpturer stående på torvet - placeret tæt på rådhuset på hver side af trappen. Også magnolietræer bliver fortsat en del af torvet, lige som et flertal i teknisk udvalg sagde ja til at der indrettes en vandkunst på det nye torv.
  • Det kommende torv bliver mere fladt end i dag, fordi der graves af terrænet foran rådhusbygningen. Det vil blandt andet sikre bedre adgang til toiletterne under rådhuset. De renoveres i forbindelse med omlægningen af pladsen.

Gamle sten del af ny belægning

Som avisen tidligere har beskrevet indgående, er der gjort en del interessante fund under det historiske torvs overflade.

Ud over skeletter er der dukket rester af tidligere bebyggelse op - blandt andet fundamentet af et hus i torvets vestlige hjørne - tæt på indgangen til de offentlige toiletter.

Den foreløbige vurdering lyder, at huset stammer fra 1500- eller 1600-tallet, og arkæologerne formoder, at der kan være tale om et tidligere udskænkningssted. Teorien bygger på, at der er fundet mange kridtpiber, keramik og rester af importerede drikkekrus af glas på stedet.

En del af de fundamentsten, der er fundet på stedet, får lov at blive liggende på torvets overflade. De bliver en del af den nye belægning på det renoverede torv.

På den måde får vore dages vejlensere og byens gæster et kik til fortiden - akkurat som de har længere nede ad Torvegade, hvor det er muligt at se den gamle brolægning gennem tre montrer.

Fundamentsten fra en længst forsvundet bygning ved Rådhustorvet bliver en del af belægningen på det ny-renoverede torv, der efter planen skal stå helt færdigt i slutningen af 2020. Foto: Vejle Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Vejle

Syv ansatte venter stadig på svar efter udbrud: En beboer mere på plejehjem er smittet med coronavirus

Børkop

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv og ikke mindst pas på andre!

Annonce