Annonce
Vejle

Efter gentagne oversvømmelser: Borgmester blæser til vandkamp

Vesterbrogade bliver tirsdag middag spulet ren efter oversvømmelsen, som kom, da åen ved Abelones Plads søndag aften løb over sine bredder og løb ud i Vesterbrogade og videre ned ad Staldgårdsgade og Vedelsgade. Foto: Mette Mørk
Aftaler med lodsejere skal fremskyndes. Minister skal inddrages. Investeringer skal fremrykkes. Jens Ejner Christensen vil vand i Vejles gader til livs.
Annonce

Vejle: I den forgangne weekend var den gal igen.

Vesterbrogade, Abelones Plads og andet vejlensiske asfalt stod under vand efter en storm og gentagne dages og ugers nedbør.

Her nogle dage efter oversvømmelserne, som gentog sig i Vesterbrogade fredag, besigtiger borgmester Jens Ejner Christensen (V) fordelingsanlægget ved Abelones Plads, hvor Grejs Å deler sig i Mølleåen og Omløbsåen.

Det var her, vandet løb over åens bredder, og mudderet fra den oversvømmede å er nu spulet væk fra den kommunale parkeringsplads.

Men der slutter det kommunale arbejde med vandproblemerne ikke.

Vejle Kommune har de senere år haft stor fokus på at investere sig ud af problemerne med sluseanlægget overfor Bryggen som det store af mange projekter, for at komme problemerne til livs. Forhøjede diger langs åerne er andre projekter, og nu vil borgmesteren have fremskyndet processen med de næste projekter.

Jeg mener, vi er nået dertil, hvor vi skal spørge os selv, om blomster er mere vigtige end kældre fyldt med vand.

Jens Ejner Christensen (V), borgmester

Annonce

Overhalet af virkeligheden

- Det er som om, at vi hele tiden bliver overhalet af virkeligheden. Når man taler om fem års hændelser, bliver det fem måneders problemer, for indenfor det seneste knap halve år har vi haft to hændelser, hvor vandet løber i gaderne. Det er uholdbart, og det er vi nødt til at finde løsninger på, siger Jens Ejner Christensen.

Han har netop fået en redegørelse fra kommunes teknikere, og mandag vil han tage redegørelsen med til kollegerne i økonomiudvalget, hvor vandkampen kommer på dagsordenen.

- Jeg mener, at vi skal tale om at fremrykke nogle af de investeringer, vi har planlagt. Jeg tror ikke, vi kan gøre så meget mere her ved Abelones Plads og i resten af midtbyen, hvor å-løbene er totalt fyldt op, når det regner, som det gjorde forleden. Men vi skal have speedet processen op med at få aftaler i hus med de landmænd på hvis marker, vi kan stuve vandet op, inden det løber ned i byen. De arealer skal vi have fundet, siger Jens Ejner Christensen.

Annonce

Kældre vigtigere end blomster

Forvaltningen har udpeget de egnede arealer, hvor de store mængder regnvand kan forsinkes i at løbe i vandløbene, som ender i Vejle Midtby og har udløb i Vejle Å. Men i oplandet er det ikke kun et spørgsmål om at få landmændene med på idéen. Her er nogle af arealerne også udpeget som sårbar og beskyttet paragraf 3-natur, der blandt lægger muld til sjældne orkideer.

- Jeg mener, vi er nået dertil, hvor vi skal spørge os selv, om blomster er mere vigtig end kældre fyldt med vand, siger borgmesteren, der som landmand selv har marker, der står under vand.

Er du også træt af at se tv-billeder fra Vejles gader, hver gang der har været storm eller lange perioder med nedbør?

- Vi er stolte af vores natur og bakker, men de gør, at vi hurtigt får al vandet ned i midtbyen. Derfor er vand både en ressource og en udfordring, når det her sker. Derfor skal vi nu have identificeret alle de områder, hvor vi kan tage fat, siger borgmesteren og tilføjer:

- Vi råber på løsninger, så vi er bedre forberedt, hvis lignende hændelser sker igen om et halvt år.

Ikke længere bange for at skræmme folk

Forskellen er stor på den måde, Vejle Kommune rent kommunikationsmæssigt greb oversvømmelserne an i efteråret og i den forgangne weekend.

Da flere af midtbyens gader stod under vand tilbage i oktober, var kommunen sparsomme med advarsler og råd, inden vandet stod i gaderne.

Søndag og mandag, da regnen igen resulterede i oversvømmede gader i Vejle, var strategien en helt anden.

Her valgte kommunen tidligt at advare på sin hjemmeside, via pressen og de sociale medier, at de mange dages massive nedbør kunne resultere i oversvømmede kældre og veje.

- Sidste gang var vi bange for at sprede frygt ved at gå ud med advarsler. Nu har vi lagt en ny strategi, hvor vi melder ud hurtigst muligt, fortæller om, hvor man kan hente sandsække og undervejs nærmest opdaterer om situationen fra minut til minut, fortæller borgmester Jens Ejner Christensen (V).

Han er ikke bange for, at der går "Peter og Ulven" i den, hvis kommunen tidligt går ud og advarer om faren for oversvømmelser, og vandmasserne udebliver.

- Vi vil hellere advare og informere en gang for meget end en gang for lidt, siger borgmesteren.

Annonce

En langt værre situation

Næste gang kan de overfyldte åer være i kombination med en storm, der presser vandet ind i Vejle Fjord, og det scenarie er kommunens folk bevidste om. Men nogen løsning har de ikke på den situation her og nu.

Hvad kan I gøre i den situation?

- Vi stod på en brændende platform forleden, men hvis al vandet i fjorden var presset baglæns ind i Vejle Å, havde vi haft en helt anden situation. Den havde været langt værre, og det eneste, der kan løse det problem er at etablere et sluseanlæg ved Vejle Å's udløb til fjorden, siger Jens Ejner Christensen.

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) vil fremskynde de tiltag, Vejle Kommune har på lager, når det gælder kampen mod vandmasserne i Vejle midtby. Reaktionen kommer efter oversvømmelserne i oktober og igen forleden. Foto: Mette Mørk
Annonce

Vil skrive til finansministeren

Han vurderer, at et sluseanlæg ved åens udløb er et fem til ti gange større projekt end det eksisterende sluse- og pumpebygværk, Vejle Kommune og Vejle Spildevand i fællesskab har betalt regningen for ved Omløbsåens udløb i Vejle Å.

Det er et projekt, byrådet ikke har afsat anlægskroner til, ligesom det indeværende års budget heller ikke rummer penge til at kompensere de landmænd, der laver aftaler om opstuvning af regnvandet i Vejles opland.

Uanset om byrådet finder pengene nu eller de kommende år, vil det komme i karambolage med regeringens anlægsloft, som er forhandlet på plads med Kommunernes Landsforening, KL. Men også her vil borgmesteren gå til kamp for at komme i gang med planerne.

- Jeg vil skrive til finansministeren. Ikke for at bede om penge, men for at få disse investeringer taget ud af vores anlægsloft. Det er fint, at vi har et KL-system, men jeg tror, det er vigtigt, at vi borgmestre, der står med vand i støvlerne, selv kontakter ministeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce