Annonce
Børkop

Efter helhedsplan faldt til jorden: Kysten vil ikke blive sikret

Stranden ved Brejning Lysbådehavn vil ikke blive sikret, og de gamle høfder fra Kellers Institutionernes tid forbliver liggende. Det slår Vejle Kommune fast. Arkivfoto
Kyststrækningen nord for Brejning Lystbådehavn bliver ikke sikret, nu efter en helhedsplan er faldet til jorden. For kysten kan ikke sikres halvt. Det var enten-eller, forklarer projektleder og biolog.
Annonce

Brejning: Der er ingen plan B, hvad angår kyststrækningen nord for Brejning Lystbådehavn.

Det forklarer Mads Fjeldsø Christensen, der er biolog og projektleder ved Vejle Kommune.

For nok ligger der rester af gamle betonhøfder på stranden, men de stykker vil ikke blive ryddet op nu. Det hele er faldet til jorden, da et stort projekt med blandt andet en offentlig sandstrand ved havnen er, nå ja, løbet ud i sandet.

- Vi kan ikke bare nøjes med rydde op på stedet, for der er tale om en erosionskyst. Hvis vi rydder op, vil det gøre mere skade end gavn. Hvis stenene og betonstykkerne bare fjernes, uden at der laves andre tiltag, så vil en kraftig efterårsstorm let kunne få frit spil til at æde store dele af kysten. Så vi gør ikke mere ved det, før der engang ude i fremtiden er enighed om et projekt, siger han.

Vejle Kommune havde ellers arbejdet flere år på at finde ud af, hvad man kan gøre ved kyststrækningen, hvoraf cirka halvdelen er ejet af lokale lodsejere.

- Normalt vil en kommune aldrig kystsikre. En kyst er en del af naturen, og naturen har mange kræfter, men sådan er det. Men lige præcis i Brejning ville vi gerne gøre noget ved det, netop fordi der var udsigt til at få anlagt en offentlig strand, som vi mener kunne være til gavn for kommunens borgere. Den nuværende strand trænger til et løft, og derudover kunne vi godt se fordelen i at lave en helhedsgreb omkring havnen, og derved få løst en række problemstillinger i samme proces. Det vil der være god synergi i for hele området, forklarer Mads Fjeldsø Christensen.

En gammel drøm

  • Drømmen om at få lavet en offentlig sandstrand på nordsiden af Brejning Lystbåde Havn er en drøm, som går 12 år tilbage.
  • I de seneste år har især havnen, Brejning Lokalråd og Vejle Kommune arbejdet for, at projektet kunne blive realiseret.
  • Men stranden er delvist ejet af private lodsejere, og et flertal af dem ønsker ikke at afstå deres strand til Vejle Kommune, da de blandt andet ønsker at bevare den ro, der er nu. Dermed forbliver drømmen en drøm.
Annonce

Kan ikke sikre halvt

Men kyststrækningen er delvist privatejet, og de private lodsejere i Kellers Hus ønsker ikke at afstå stranden til kommunen, så der kan laves en strand. Og samtidig en kystsikring.

- Det er deres fulde ret, og den beslutning respekteres selvfølgelig. Men folk har spurgt, om vi så ikke bare kan rydde op på den del af stranden, der tilhører kommunen, men det kan vi ikke. Vi kan rent teknisk ikke kystsikre bare en lille del af stranden. Det vil ikke give nogen mening at gøre noget halvt, for det ville ikke hjælpe noget som helst. Så kysten får lov til at forblive, som den er, forklarer Mads Fjeldsø Christensen.

Heller ikke resten af helhedsplanen bliver til noget. Det var en plan, hvor der ud over en sandstrand også blandt andet blev skabt nye parkeringsmuligheder, bedre adgang til stranden og en ændring af trafikken til og fra området. Helhedsplanen skulle også understøtte havnens egne planer for etablering af blandt andet nye vinterbadefaciliteter.

- En helhedsplan kræver, at alle parter er med i det, og det har været vores klare budskab i hele processen. Helhedsplan skulle sikre, at alle ønsker nogenlunde blev opfyldt og dermed, at der kunne skabes et projekt, alle interessenter kunne bakke op omkring og være stolte af. Vi har hele vejen igennem appelleret til fælles fodslag i projektet, der kunne medvirke til at indfri et stort udviklingspotentiale og have løst nogle af de interessekonflikter, der er i området, slutter Mads Fjeldsø Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Midt i oprykningsfest: Minde om VB's storhedstid - og Brøndbys bratte fald - rykkes ned

Hedensted For abonnenter

Triax med stort underskud i årsregnskabet: - Det er vi ikke tilfredse med

Annonce