Annonce
Vejle

Efter historisk triumf: Vejle skal gå efter cykel-VM

Jacob T. Johansen fra Danskebjerge.dk foreslår, at VM-ruten får opløb og mål på Koldingvej, hvor også Postnord Danmark Rundt har opløb. Arkivfoto: Mette Mørk
Bakke- og cykelentusiast Jacob T. Johansen har designet en rundstrækning, som ifølge ham kunne skabe et sportsligt attraktivt VM i Vejle.
Annonce

Vejle: Søndag fik Danmark sin første verdensmester i cykling i de professionelles linjeløb.

23-årig Mads Pedersen skrev historie og overraskede alle med en pragtpræstation, da han kørte fra forhåndsfavoritterne og sikrede sig den regnbuestribede trøje.

I forlængelse af den uventede VM-triumf mener en bakke- og cykelentusiast, at Vejle bør skrive sit eget kapitel i VM-historien.

Jacob T. Johansen fra sitet Danskebjerge.dk ser Vejle og det kuperede terræn omkring byen som det perfekte sted at placere en VM-rute eller en rute til et andet stort endagsløb.

- Vejle har et terræn, der kan gøre et VM eller et stort endagsløb sportsligt interessant. Hvis vi tager et VM som det, vi lige har set i Yorkshire, var den afsluttende rundstrækning kendetegnet ved at have bakker med en højdeforskel på 20 til 70 meter. Det er langt fra at være egentlige bjerge, men set over et langt løb er det nok til at skabe spredning i et stort felt, og det er denne spredning, der gør sådan en event underholdende at se på. Vejle og omegn har masser af den type bakker, siger Jacob T. Johansen.

Selvfølgelig vil det give lidt trafikale udfordringer i den uge, som verdensmesterskabet står på, men med mit ruteforslag vil det være muligt at lede trafikken gennem byen fra nord til syd.

Jacob T. Johansen, Danskebjerge.dk

Annonce

Undervurderet bakkeland

Han etablerede for 12 år siden sitet med det formål at øge kendskabet til variationerne i det danske landskab, især de mest kuperede områder. Jacob T. Johansen er en habil motionist, der selv cykler og løber, og han mener, at Danmark er undervurderet som bakkeland.

Derfor håber han, at et kommende VM i Vejle kan være med til at gøre opmærksom på Danmarks kuperede terræn, hvilket ikke var tilfældet, da Danmark sidst var vært ved VM i 2011 i Københavns-området. Her blev VM afgjort i en massespurt.

- VM i København fremhæves i dag i internationale cykelkredse som et af de kedeligste verdensmesterskaber i nyere tid. Tragisk nok blev fadæsen gentaget ved Giro d'Italias besøg i Danmark året efter. Ruterne var kønsløse, og alle fordomme om Danmark som et fladt land blev bekræftet, siger Jacob T. Johansen.

Annonce

Seks omgange rundt i Vejle

Han har derfor leget med tanken og tegnet den afsluttende rundstrækning, som han synes, et stort internationalt løb skal have. Den knap 17 kilometer lange rundstrækning rummer 213 højdemeter i alt, og hvis de sidste 100 kilometer af løbet går rundt i Vejle ad seks omgange bliver det til 1300 højdemeter i alt.

Bakke-entusiastens ruteforslag kommer på et godt tidspunkt. Viceborgmester og kulturudvalgsformand Dan Arnløv Jørgensen (K) tilbage i juni lancerede idéen om, at Vejle skal gå efter at skabe et stort, international cykelløb, der på sigt kan udvikle sig til en endagsklassiker.

Her skal ruten gå i Vejle

Bakke- og cykelentusiast Jacob T. Johansen giver sit bud på ruten til en afsluttende rundstrækning ved et VM eller andet stort international cykelløb med mål i Vejle.

  • Han mener, at ruten med fordel kan designes, så de første godt 150 kilometer foregår i tunneldalslandskabet rundt om Vejle by. I stil med det, man kender fra det store motionsløb Grejsdalsløbet.
  • De sidste 100 kilometer afvikles inde i byen på en 17 kilometer lang rundstrækning fra syd til nord og indeholder to markante bakker, Koldingvej og Jellingvej.
  • De to bakker har cirka 65 og 90 højdemeter hver og strækningen har 213 højdemeter i alt. Det giver omkring 1300 højdemeter, hvis man lader de sidste 100 kilometer af løbet foregå på rundstrækningen med et op-ad-bakke-opløb og mål på Koldingvej, som kongeetapen ved PostNord Danmark Rundt også har.
  • Jacob T. Johansen har også et forslag, hvor Kiddesvej indgår, men han mener, at der er en risiko for, at Kiddesvej er for snæver ved så stort et løb. Det er også en af grundene til, at den kendte bakke formentlig ikke kommer til at indgå i den Tour de France-etape, der får start i Vejle i 2021.

Annonce

Ser cykelsport som et aktiv

Den idé bakker Jacob T. Johansen op, og han foreslår, at man lokalt går skridtet videre.

- Vejles terræn er som skabt til hårdt og begivenhedsrigt cykelløb. Samtidig fremstår Vejle Kommune som et sted, der ser cykelsporten som et aktiv. Et VM i Vejle vil passe perfekt til det image. Ganske vist findes allerede PostNord Danmark Rundt, og snart kommer Tour de France til byen. Men der har endnu ikke været arrangeret et løb af højeste internationale standard med fuld udnyttelse af terrænets sportslige udfordringer. Jeg mener, at tiden er inde, siger han og tilføjer:

- Nu har vi både fået en verdensmester i landevejscykling og har erfaringerne fra tidligere store events at arbejde ud fra. Derfor virker det indlysende at sætte kræfterne ind på at gøre Vejle til VM-by inden for de næste fire til fem år.

Jacob T. Johansen foreslår, at de sidste cirka 100 kilometer af VM-linjeløbet skal køres på en knap 17 kilometer lange rundstrækning i Vejle by. Strækningen rummer 213 højdemeter, og med omgange bliver det til 1300 højdemeter i alt. Illustration: Jaocb. T. Johansen, Danskebjerge.dk
Her er forslaget til VM-ruten med enkelte vejnavne indtegnet. Illustration: Jacob T. Johansen, Danskebjerge.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce