Annonce
Trekantområdet

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Disse fire politikere - Hans Holmer (SF), Benny Dall (EL), Hanne Dam (løsgænger) og Mette Voss (SF) - begik forligsbrud. Nu skal der laves en ny aftale om havnens fremtid, som de bedre kan være en del af. Arkivfoto: Søren Gylling
Arbejdet med at udvikle Kolding Havn og binde by og havn sammen går videre, lyder meldingen efter krisemøde på rådhuset. Nyt fælles politisk grundlag ventes på plads i løbet af kort tid, og alle partier ventes at stå bag.
Annonce

Kolding: Formentlig allerede inden jul er politikerne i Kolding Byråd klar til at præsentere offentligheden for en ny fælles vision for udviklingen af Kolding Erhvervshavn hen mod et område, hvor der skal være plads til både boliger, erhverv, kultur og rekreative områder. For det er stadig politikernes ønske, at havnen og byen skal bindes tættere sammen.

Sådan lyder meldingen efter et krisemøde på Kolding Rådhus onsdag formiddag, hvor alle byrådets partiers gruppeformænd var samlet for at drøfte konsekvenserne af SF, Enhedslistens og løsgænger Hanne Dams helt overrumplende forligsbrud på den største politiske aftale om Koldings fremtid nogensinde.

De to venstrefløjspartier og Hanne Dams aftalebrud førte tirsdag til, at det store havneforlig, som samtlige byrådets seks partier ellers har stået bag, lige siden den blev formuleret og godkendt i Kolding Byråd i 2018, faldt til jorden.

- Nu glæder jeg mig over, at vi er tilbage i arbejdstøjet for at udvikle vores kommune, og det er vi enige om alle seks. Ambitionsniveauet er selvfølgelig vidt forskelligt. Nogle ønsker en hel og fuld afvikling af erhvervshavnen, nogle ønsker en både-og løsning. Nu vil vi bruge tid på at formulere en ny, fælles overordnet vision, som sætter retningen for, hvad vi vil med havneområderne, siger borgmesteren.

Hvornår tror du, den er klar?

- Jeg satser på, at vi har en aftale inden jul. Det har især havnens virksomheder, men også befolkningen krav på at vide.

Så der bliver ikke tale om, at selve visionen skal formuleres i dialog med havnevirksomhederne og befolkningen?

- Nej, vi laver den overordnede vision, og derefter kommer dialogen om, hvordan vi når i mål med den. Nøjagtig som det hele tiden har været hensigten, fastslår Jørn Pedersen.

Talte I om det fremtidige politiske samarbejdsklima i byrådet i lyset af forligsbruddet?

- Selvfølgelig var der en drøftelse af forløbet, men nu har vi kigget hinanden i øjnene og er enige om at kigge fremad, siger Jørn Pedersen.

Havnesagen

  • Da det store politiske forlig om at nedlægge Kolding Erhvervshavn med henblik på at udvikle et nyt byområde blev lanceret i november sidste år, var det et enigt byråd, der stod bag.
  • Senere stemte socialdemokraterne Elvis Comic og Per Bødker Andersen og det daværende V-medlem Pernille Øhlenschlæger Pedersen imod nedlæggelsen af erhvervshavnen.
  • Der er for nylig nedsat et særligt udvalg under økonomiudvalget, der som eneste opgave skulle styre arbejdet med at omdanne erhvervshavnen til ny bydel.
  • Udvalget skulle have holdt sit første møde tirsdag.
  • Efter SF og EL's aftalebrud er forliget fra 2018, som ville betyde en udflytning af alle havnevirksomhederne, smuldret.
  • Et nyt forlig, som giver plads til både boliger og erhverv, ventes indgået inden jul.
Annonce

Lige kække nok

Efter mødet siger SF´s Hans Holmer, at "det kunne vi godt have gjort smartere, det erkender jeg".

Hermed henviser han til, at de fire venstrefløjspolitikere præsenterede deres egen havnevision og dermed forligsbruddet på et pressemøde i mandags uden først at have drøftet sagen med deres aftalepartnere i forligskredsen.

- Der var lige nogle skår, der skulle klinkes, og jeg tager kritikken på mig. Men nu er vi enige om at kigge fremad og arbejde videre på en ny vision. Nu starter vi på en frisk, og forskellen bliver, at den nye vision bliver et både-og og ikke et enten-eller, påpeger Hans Holmer.

Enhedslistens Benny Dall siger om kritikken af firkløverets fremgangsmåde, at "måske var vi lige kække nok".

- Men omvendt er det her politik, og vi ønsker også at blive hørt. Det har vi ikke følt, at der har været plads til i det politiske rum hidtil, siger han.

Forskellen på den oprindelige havnevision fra 2018 og EL og SF's udspil er, at de små venstrefløjspartier vil give plads til både havnevirksomheder og boliger i havneområdet, hvilket borgmester Jørn Pedersen (V) faktisk også gav udtryk for som en mulighed for to måneder siden. I den oprindelige vision er det formuleringen, at alle havnevirksomhederne skal væk i løbet af de næste 25 år.

Det næste havneforlig kommer til at skabe plads til, at der både kan være havnevirksomheder og boliger på Kolding Havn. Arkivfoto: Morten Flarup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce