Annonce
Vejle

Efter Sofies død i badekarret på Bifrost: Politikerne opgiver tilliden til den nuværende ledelse

Bostedet Bifrost var torsdag en vigtigt emne på dagsordenen for børne- og familieudvalget. Udvalget diskuterede, hvilke konsekvenser, den særligt kritiske rapport fra konsulentfirmaet Genitor ville få for bostedet. Arkivfoto: Mette Mørk
En "personalemæssig proces" på bostedet Bifrost er sat i gang efter torsdagens møde i børne- og familieudvalget. Her skulle politikerne forholde sig til den kritiske undersøgelse, der i sidste uge afslørede store problemer på mange områder i institutionens arbejde.

Vejle: Meget tyder på, at der er udskiftninger på vej i ledelsen af institutionen Bifrost. I hvert fald er det svært at tolke andet ud af følgende ord fra udvalgsformand Torben Elsig-Pedersen, (R):

- På baggrund af den eksterne rapport har vi svært ved at se, at tilliden til den nuværende ledelse kan genoprettes. Derfor er der allerede nu (torsdag eftermiddag, red.) gået en personalemæssig proces i gang. Og mere må jeg ikke sige om det.

Børne- og familieudvalget diskuterede på torsdagens udvalgsmøde den usædvanligt kritiske rapport fra konsulentfirmaet Genitor, der blev offentliggjort fredag i sidste uge.

Annonce

Rapporten blev bestilt i foråret, efter Vejle Amts Folkeblad af flere omgange havde bragt historier med foruroligende historier fra bostederne i kølvandet på Sofie Frydensbjerg Nielsens død i 2019.


På baggrund af den eksterne rapport har vi svært ved at se, at tilliden til den nuværende ledelse kan genoprettes. Derfor er der allerede nu (torsdag eftermiddag, red.) gået en personalemæssig proces i gang. Og mere må jeg ikke sige om det.

Torben Elsig-Pedersen, (R), formand for børne- og familieudvalget


Sofie-sagen helt kort

  1. Sofie-sagen, også kaldet Bifrost-sagen, handlede i første omgang om den 20-årige Sofie Frydensbjerg Nielsen, der 19. juni 2019 blev fundet livløs i sit badekar med andengradsforbrændinger over hele kroppen.
  2. Den pædagogstuderende, der havde ansvaret for den multihandicappede kvinde, havde efterladt hende i badevand, der ifølge de tekniske undersøgelser var varmere end 48 grader i for lang tid.
  3. 21. august 2019 valgte Sydøstjyllands Politi at sigte den ansatte for uagtsomhed. Først halvandet år senere, 18. januar 2021 meddelte politiet, at anklagemyndigheden havde valgt at rejse tiltale mod den tidligere ansatte.
  4. 12. marts 2021 besluttede Vejle Byråds børne- og familieudvalg at få eksterne konsulenter til at undersøge sagen.
  5. 19. marts blev den 24-årige pædagogstuderende ved Retten i Kolding kendt skyldig i at have forvoldt Sofie Frydensbjerg Nielsens død, og blev dømt til at betale 20 dagbøder á 300 kroner samt sagens omkostninger. Men hun slap for at betale erstatning til forældrene.
  6. Siden har Vejle Kommunes politikere valgt at sætte et foreløbigt punktum i sagen, indtil den undersøgelse, som denne artikel tager udgangspunkt i, blev offentliggjort.
  7. De sidste dage har Vejle Amts Folkeblad afdækket, at tilsynet med institutionen ser ud til ikke at have afsløret de problemer, som til gengæld i massivt omfang blev beskrevet, da Vejle Kommune bestilte en ekstern undersøgelse af bostedet.

 

Undersøgelsen rettede skarp kritik mod bostedet Bifrosts to afdelinger, og påpegede udfordringer med både ledelse, faglighed og personaleomsætning.

17 anbefalinger skal gennemføres

De ændringer, der måtte komme på ledelsesniveau, kommer ikke til at stå alene. Genitors rapport ridser 17 punkter op, som der skal arbejdes med, og de vil blive gennemført, forsikrer Torben Elsig-Pedersen. Det handler blandt andet om bedre rekruttering og fastholdelse af personale, om mere og bedre information til forældre og pårørende, udvikling af de faglige kompetencer hos de ansatte, forbedring af ledelse og arbejdsmiljø.

Udvalget har også overvejet om institutionen med tre afdelinger i Vejle og Børkop var for stor og med fordel kunne deles op for at opnå en bedre ledelse. Svaret blev et nej.

Annonce

Nej til at dele institutionen

- En opdeling vil skabe yderligere uro oveni de mange ændringer, der i forvejen går i gang nu, siger Torben Elsig-Pedersen.

Udvalget besluttede også, at Vejle Kommune skal rette henvendelse til Socialtilsynet, der har givet, hvad Torben Elsig-Pedersen kalder "pletfrie rapporter".

- Vi vil beskrive, hvordan vi har oplevet kvaliteten af deres arbejde. Vi vil udtrykke forundring og også kritik af det. Samtidig vil vi invitere til en dialog om, hvordan vi kan arbejde sammen fremover.

Annonce

Medarbejdere skal turde sige fra

Desuden tog udvalget en beslutning, der gælder for alle kommunens institutioner.

- Vi har en "sig det"-kultur, men den har tydeligvis ikke fungeret her. Vi skal have skabt en ny kultur, så man tør komme og sige, hvis der er noget på færde blandt medarbejderne. Vi har også talt om egentlige bestyrelser for institutionerne. Vi har ikke besluttet noget. Personligt tror jeg ikke, at det vil løse det hele, at en bestyrelse mødes fire gange årligt. Der er nødt til at være et arbejde i gang hver dag. Det er en ordentlig mundfuld, og det er ting, som forvaltningen skal udvikle, og som skal have tid til at fungere.

- Vi skal have genoprettet tilliden til Bifrost hele vejen rundt, og det bliver et stort arbejde. Men jeg synes, vi har taget de konkrete og kontante initiativer, vi kan, siger Torben Elsig-Pedersen.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce