Annonce
Jelling

Efter lokalt fremstød: Seks nye førstehjælpere er kommet på holdet

I sidste måned fortalte Gustav Gerstrøm fra Sandvad, Thomas Philipsen fra Jelling og Maiken Jensby fra Kollerup om det at være frivillig førstehjælper. De har oprettet en klynge for postnummer 7300 Jelling, som den seneste måned har fået flere medlemmer. Arkivfoto: Anders Kynde
Siden en gruppe frivillige i sidste måned gjorde opmærksom på en førstehjælper-ordning, er flere kommet med på holdet i 7300 Jelling.
Annonce

Jelling: Danskere er blevet bedre til at redde liv.

Også lokalt bliver der gjort noget for, at personer, der bliver ramt af hjertestop, skal have så hurtig hjælp som muligt. Gennem ordningen "Danmark redder liv" er der oprettet en klynge med folk, der bor i postnummer 7300 Jelling.

Her var der 13 førstehjælpere inden den årlige Hjertestarterdag 16. oktober, men i dag er antallet oppe på 19 førstehjælpere. Det glæder Maiken Jensby, som har været en af initiativtagerne til det lokale fremstød.

- Vi har fået flere medlemmer, så vi tænker, det er givet rigtig godt ud. Jeg kunne dog ønske mig at give det et skub til, så vi kunne samle endnu flere, for det er så vigtigt at stå sammen. Især når responstiden på en ambulance til Jelling og omegn er på 13 minutter, siger Maiken Jensby.

Ifølge Hjerteforeningen reduceres chancen for at overleve med 10 procent for hvert minut, der går uden genoplivning. Og går der 10 minutter, inden hjælpen er nået frem, overlever kun ganske få. Derfor er livreddende førstehjælp altafgørende.

Via en app på mobiltelefonen får man besked, hvis der er sket et hjertestop i nærheden. Arkivfoto: Anders Kynde
Annonce

Kom med på holdet

Når man er tilmeldt ordningen "Danmark redder liv", får man en alarm på telefonen, når alarmcentralen har modtaget en melding om hjertestop. Dog kun hvis man opholder sig inden for en radius på fem kilometer fra den nødstedte person. Herefter kan man via telefonen angive, om man kan hjælpe.

Ønsker man at blive en del af ordningen, foregår det via hjemmesiden redderliv.dk. Man skal være fyldt 18 år og som minimum have gennemført et førstehjælpskursus inden for de seneste to år. Man opfylder dog allerede alle kriterier, hvis man eksempelvis er uddannet læge, sygeplejerske, politi eller lignende fag, hvor førstehjælp er en basal del.

Nye tal fra Dansk Hjertestopregister kunne i sidste måned dokumentere, at danskerne er blevet bedre til at redde liv, idet man fortalte, at overlevelsen efter hjertestop uden for hospital var firedoblet siden 2001. Således var overlevelsen i 2018 kommet op på 16 procent - et tal, der i 2001 var 3,9 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Børkop

Covid-19 på kommunens største skole: Endnu et barn er konstateret smittet

Vejle

Sikke en kamp i Nørreskoven

Annonce