Annonce
Vejle

Efter lukning af Egtvedpigens Spor: Foreninger skal tjene kroner på at holde stier rene

Thyge Havgaard Bjerring (V) og Karl Erik Lund (DF) har fået den idé, at frivillige skal kunne tjene penge til klubben eller foreningen ved at samle skrald på kommunens stier og vandreruter. De håber på positiv respons på forslaget. Foto: Mette Mørk
I en coronatid uden indtægter skal foreninger kunne tjene penge på at holde stier rene for affald. Det foreslår to udvalgsformænd. Synes du også det er en god idé, kan du stemme på vafo.dk.

Vejle: De kalder det en miljøvenlig prøveballon, der skal tilgodese det corona-trængte foreningsliv.

Prøveballonen sendes til vejrs af de to udvalgsformænd med sæde i Vejle Byråd, Thyge Havgaard Bjerring (V) og Karl Erik Lund (DF), og den har til formål at holde vandreruter og stier rene for affald rundt i storkommunen.

I kølvandet på lukningen af den populære vandrerute Egtvedpigens Fodspor foreslår de, at frivillige skal kunne tjene en skilling til deres forening ved at renholde en udvalgt strækning.

Annonce

Og der er nok at vælge imellem, da Vejle Kommune rummer mere end 500 kilometer vandrestier, der både går i bynære omgivelser, i skove og naturområder.

- Jeg sad for nylig til et bestyrelsesmøde i Vejle Ådal og Fjord og lyttede til en snak om den adfærd, som nogle af de borgere, der ikke er vant til at færdes i naturen, har udvist under coronaen. Det fik mig til at tænke på, at vi kan give foreningerne mulighed for at tjene en skilling ved at holde stierne rene for affald, fortæller Thyge Havgaard Bjerring, der er formand for udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati.

Kommer ikke på festival

Han mener, at forslaget ikke kun er en håndsrækning til naturen i en corona-tid, hvor presset på de rekreative stier og områder er steget markant.

- Det er fedt, at så mange mennesker kommer ud i naturen, men det kan også ses på stierne. Derfor foreslår vi, at foreningerne kan tjene penge på at holde en strækning fri for affald, nu hvor de ikke kan tjene penge på at samle skrald til Jelling Musikfestival og heller ikke får indtægter på at arrangere stævner med overnatning på grund af corona-restriktionerne, siger Thyge Havgaard Bjerring.

Han tog derfor kontakt til sin byrådskollega, Karl Erik Lund, der er formand for natur- og miljøudvalget, og de foreslår sammen at oprette en pulje til formålet.

Annonce

Vejle på en femteplads

- Det vil være godt, hvis foreningerne kan tjene lidt penge på denne måde, og jeg tror også, at det vil have en præventiv effekt, hvis man ser frivillige være ud at samle affald på stierne. En undersøgelse viser, at det er de 26- eller 27-årige til de 40-årige, der er de værste til at smide affald i naturen, siger Karl Erik Lund.

Efter Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamlingsweekend i april er de tolokalpolitikere overbevist om, at der er et behov for en indsats. Her indtog Vejle en femteplads over de kommuner, hvor der blev indsamlet mest affald. 800 frivillige indsamlede 6523 kilo.


Jeg tror ikke, vi kan finde foreninger til alle 500 kilometer stier. Men kan vi få 10 procent dækket, er det fint at prøve.

Thyge Havgaard Bjerring (V), formand for udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati


- Vi har så mange kilometer stier, og rigtig mange steder kan kommunens folk ikke komme til med deres biler for at fjerne affaldet. Derfor er det en god idé at lade foreningerne stå for nogle af de strækninger, og det kan både være pensionistforeningen og krolfholdet.

- De kan komme og bevæge sig i det fri, har et fællesskab omkring det og tjener en skilling, siger Karl Erik Lund og nævner blandt andet Give Plantage som et oplagt sted.

Annonce

Ikke luftet politisk

De to initiativtagere har ikke luftet deres idé over for forvaltningen, og den er heller ikke testet politisk i deres respektive partier eller i udvalgene.

- Vi har ikke afprøvet, om der er politisk opbakning til idéen, og vi har heller ikke fundet pengene til formålet, for der skal ikke gå politik i det, siger Thyge Bjerring og tilføjer:

- Nu prøver vi at sende en prøveballon afsted via avisen, og hvis folk ikke gider, er der ingen grund til at rejse det politisk. Men får vi god respons, vil vi gå videre med det, og hvis der tilslutning, kan det bredes ud. Så skal vi nok finde penge til det et eller andet sted. Det må vi tage i udvalgene, siger Thyge Bjerring.

Annonce

Skal være let at gå til

Parterne har derfor ikke regnet på, hvor meget foreningerne kan tjene og hvor lange strækninger, de skal binde sig til at holde rene. Med hvilket interval der skal samles affald, har de heller ikke lagt sig fast på.

- Vi vil gerne se, om vi kan gøre noget utraditionelt. Det vigtigst for os er, at der ikke kommer til at gå administration i det. Hverken for foreningerne eller for kommunen. Det må kunne lade sig gøre at lave en enkel ordning, og så får foreningerne udleveret nogle remedier til at samle skrald og får anvist steder, hvor de kan aflevere det, siger Venstre-manden og tilføjer:

- Det skal ikke være en kontrolbaseret, men en tillidsbaseret ordning.

Har du en holdning til forslaget, så afgiv din stemme på avisens hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Peanutbutter-banana-sandwich og portugisiske grillspyd: Det har der været serveret på Vejlegården siden fagkonflikten

Erhverv

De seks vigtigste ting, du skal læse, for at forstå konflikten på restaurant Vejlegården

Annonce