Annonce
Vejle

Efter millionsmæk: Vejles foreninger kan se frem til corona-krisehjælp

Vejle Svømmeklub er blandt de foreninger, der har mistet indtægter som følge af coronakrisen. Klubben har mistet 50.000 kroner på at aflyse de Vestdanske Mesterskaber, og det koster klubben 130.000 kroner på bundlinjen, at hele sommersæsonen i svømmeskolen blev aflyst. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Vejle: Der er økonomisk hjælp på vej til foreninger som Vejle Håndbold Klub, Vejle Svømmeklub og Triangle Razorbacks.

Det er alle sportsklubber i Vejle Kommune, som har mistet væsentlige indtægter under coronakrisen. Her er klubberne blevet tvunget til at aflyse alle større stævner og sommeraktiviteter, som er med til at skabe det økonomiske fundament under foreningerne.

Derfor håbede foreningslivet på en økonomisk håndsrækning, da byrådets partier i sidste uge forhandlede om det kommunale budget for det kommende år.

Og den får de, selvom det er svært at læse ud af teksten i budgetforliget præcist, hvor stor en hjælp foreningerne er stillet i udsigt.

Annonce

Seks millioner er ikke nok

Forligsteksten lyder:

"Forligspartierne er enige om at afsætte seks millioner kroner som yderligere buffer til corona, således kommunens driftsområder skånes for besparelser. Midlerne kan anvendes i såvel 2020 som 2021 til dækning af coronarelateret forbrug bredt i kommunen, herunder foreninger."

Avisen beder derfor kulturudvalgsformand Dan Arnløv Jørgensen (K) redegøre for, hvad der reelt er afsat i foreningshjælp til de ramte foreninger.

- Ingen kender omfanget af coronakrisen, men den afsatte pulje skal dække både foreningslivet og musikteatret, så jeg er ikke sikker på, at beløbet er stort nok. Men det har jeg også varslet i forhandlingslokalet (under budgetforhandlingerne, red.), siger Dan Arnløv.

Annonce

Kan ikke dække tab 1:1

Det er aftalt, at kulturudvalget på et af de førstkommende møder skal drøfte, hvilke kriterier foreningerne skal opfylde for at få hjælp fra en foreningspulje.


Vi skal prøve at holde hånden under vores foreninger og sikre, at de kommer godt videre.

Dan Arnløv Jørgensen (K), kulturudvalgsformand


- Vi kommer ikke til at dække underskud og tab i størrelsesordenen 1:1. Det kan vi ikke, men det bliver et pænt beløb. Nu får vi lavet en foreningspulje med nogle kriterier og får afsat en ramme til det, når vi også har kortlagt, hvor meget musikteatret mangler. Det skal dække begge ting, og det er udfordringen med beløbets størrelse, siger Dan Arnløv Jørgensen.

Annonce

Får del i pengene i år

Men det er vel nu, at foreningerne har brug for støtten og brug for at kende deres økonomiske situation?

- Det skal gå rimeligt hurtigt, og nu kommer vi med en indstilling til en hurtig behandling, så det bliver her midt i efteråret, at foreningerne kan søge. De skal kende deres økonomi til næste år, og pengene er sat af i reservepuljen. Det betyder, at de kan bruges i 2020, siger kulturudvalgsformanden.

Annonce

Rækker ind i næste år

Kulturpolitikerne har afventet puljens størrelse, inden de kan opstille kriterierne, og det kan også blive aktuelt med en håndsrækning næste år.

- Vi holder også øje med økonomien næste år. Vi laver en foreningsundersøgelse igen næste år, hvor vi finder ud af, hvor de står. Vi ved ikke, hvor langt coronaen rækker ind i næste år, og kender ikke konsekvenserne. Nogle foreninger er ikke professionelle enheder. Det anerkender vi. Derfor må vi følge situationen nøje, siger Dan Arnløv Jørgensen.

Annonce

Skal have brug for pengene

Venstres Per Olesen er en af dem, der har arbejdet for at få en pulje til foreningslivet, og han finder et beløb på fire til fem millioner kroner til foreningerne passende.

- Vi har lavet en undersøgelse, der viser, at foreningerne mangler rundt regnet fem millioner kroner. For mig er det vigtigt at understrege, at vi skal understøtte det frivillige foreningsliv, så de ikke render skrigende bort, når der ikke er penge nok til at få tingene til at fungere, siger han.

Foreningerne skal dokumentere, at de har tabt penge på corona-aflyste arrangementer og aktiviteter,  men Per Olesen ser også to andre kriterier for at få del i puljen.

- Dels skal det gå til noget, som de ikke får dækket andre steder fra, og så skal foreningerne have behov for pengene. De skal ikke bare gå til ekstra egenkapital, men skal bruges aktivt til for eksempel lønninger og lignende i foreningen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Vejle rutsjer lidt ned, men har bidt sig fast i Top 20 over erhvervsvenlige kommuner

Danmark

Er der en ledig plads i din boble?

Annonce