Annonce
Vejle

Efter påbud: Stærkt delte meninger om sidegadeskilte

Da de nye sidegadeskilte lige var stillet op, var de uden tekst. Info-pladerne kom dog hurtigt på, og nu står skiltene færdige på de fem placeringen ned gennem gågaden. Mette Mørk
Påbuds- og forbudstiden er afløst af nye skilte ved gågadens sidegader. Butikkernes holdninger til skilte-løsningen er dog meget forskellige.

Vejle: Tiden med påbud og konfiskationer på gågaden i Vejle er afløst af nye sidegadeskilte.

Det er efterhånden et halvt år siden, at Vejle Kommune udstedte påbud til en række ulovlige skilte på strøget og efterfølgende fjernede nogle af dem.

Dengang lovede kommunen, at sidegadebutikkernes mange sandwich-skilte og hjemmelavede reklameskilte ville blive afløst af fællesskilte, som kommunen skulle stille op på gågaden.

De er nu kommet på plads ved de fem sidegader Rådhuspassagen, Orla Lehmannsgade, Grønnegade, Vissingsgade og Flegborg.

Resultatet får dog blandede modtagelser hos de butikker og caféer, der nu hver især har fået et piktogram, et navn og en kort beskrivelse med på standerne, der også rummer bykort og andre informationer.

Annonce

Jeg synes, det er helt fantastisk med det skilt. Det er pænt, og jeg ved, at nogle kunder er kommet herned på baggrund af skiltet.

Jane Skriver, indehaver af Kikidee

Trækker ikke opmærksomhed

Forlægger på Byens Forlag og Bogcafé i Rådhuspassagen Thomas Aagaard Skovmand er ikke begejstret for løsningen.

- Det er dejligt, at der bliver gjort noget, og jeg vil gerne være positiv. Men jeg synes, at fællesskiltet er blevet lidt som frygtet. Det er for let at overse og trækker ikke nok opmærksomhed til sig, som vores egne skilte gjorde tidligere. Det er bedre end ingenting, men det er rustent og gråt. Det havde været bedre, hvis man havde ladet lokale kunstnere lave noget med visuelt særpræg. Så ville folk lægge mærke til det, og det kunne samtidig vise nogle vejlensiske kunstnere frem, siger Thomas Aagaard Skovmand.

Forlaget og caféen var en af de sidegadelejere, der fik påbud om at fjerne skiltet på gågaden. Det har ejeren mærket i det halve år, der er gået siden.

- Vi har kunnet mærke, at vi ikke har haft et skilt på gågaden, for vi ser færre mennesker i passagen. Vi har til gengæld ikke mærket nogen forskel, efter det nye skilt er kommet op, konstaterer forlæggeren.

Røde løber er forsvundet

Længere nede ad strøget ved Orla Lehmannsgade står "Onkel A" blandt butikker og caféer på den nye fælles pylon, som skiltet betegnes i kommunale termer.

Onkel A blev også ramt af det kommunale skilte-påbud i december, og indehaver Anders van Deurs har mærket det manglende skilt på gågaden.

Han vil også gerne være positiv, men det bliver hans dom alligevel ikke.

- Det gamle skilt ved gågaden var vores røde løber herop. Det er det nye skilt ikke. Det er lidt ærgerligt, at vi alle bliver skåret over én kam, og jeg ikke sikker på, at det er iøjnefaldende nok. Det er lidt rodet, men det skal åbenbart være funktionelt, siger spisestedets og kaffebarens indehaver.

Som forlæggeren roser Anders van Deurs også kommunen for at være åben over for butikkernes ønsker. Ingen af dem har dog haft tid til at involvere sig i processen med de fælles skilte.

- For vores vedkommende tror jeg ikke, at dette skilt fungerer i forhold til de gæster, der er på jagt efter mad. Det er mere en info-tavle, og det har ikke samme effekt som vores håndbankede skilt. Men Vejle Kommune har gjort et godt forsøg på at lave en løsning, der rummer os alle sammen, konstaterer han.

Et lille piktogram, et navn og en kort beskrivelse. Det er, hvad sidegadebutikkerne får med på de nye skilte på gågaden. Det giver blandede reaktioner blandt de indehavere, avisen har talt med. Mette Mørk

Er blevet en del af byen

Det var oprindelig planen, at fællesskiltene skulle i brug i marts, men forsøgsordningen, der koster omkring 170.000 kroner, er blevet forsinket.

Men længere nede ad gågaden, i Vissingsgade, mener indehaveren af børnetøjsbutikken Kikidee, at skiltene har været værd at vente på.

- Butikkerne her i Vissingsgade har ikke haft skilte ved gågaden, for det har vi aldrig måttet, og hvor vi ikke rigtig tidligere har følt, at vi var en del af byen, gør vi det nu. Jeg synes, det er helt fantastisk med det skilt. Det er pænt, og jeg ved, at nogle kunder er kommet herned på baggrund af skiltet, siger Jane Skriver.

Hun synes ikke, at det tidligere var pænt med stribevis af skilte på strøget. Hun foretrækker den fælles løsning.

- Og jeg tænker, at alle i gaden mener det samme som jeg. Alle taler positivt om det, fortæller Jane Skriver.

De nye skilte - der er produceret i det brune cortenstål, som går igen i midtbyen mange steder - er en forsøgsordning, der skal evalueres senere på året.

Flegborg er et af fem steder på Vejles gågade, der nu er blevet udstyret med et sidegadeskilt. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce