Annonce
Vejle

Efter posthus-sagen: Ingen sanktioner i splittet Socialdemokrati

Dan Skjerning, Henning Dam og Arne Poulstrup bakkede alle tre op om Alex Vejby Nielsen ved valget af Socialdemokratiets borgmesterkandidat. De fire byrådsmedlemmer undlod alle af stemme i sagen om Posthusgrunden, hvilket sikrede den borgerlige sejr i den langstrakte politiske kamp. Af nuværende byrådsmedlemmer var Johnny Beck med i valgannoncen, men han valgte at stemme imod Venstres ændringsforslag i sagen.
Socialdemokraternes gruppeformand afviser, at byrådsgruppen er delt i to lejre. Det får ingen konsekvenser, at fire fra gruppen reelt sikrede det borgerlige flertal på Posthusgrunden.

Vejle: Sagen om Posthusgrunden fik i sidste uge Kim Hesel til at forlade Det Konservative Folkeparti.

Han stemte modsat gruppeformand Dan Arnløv for Venstres ændringsforslag og trak sig fra partiet, da han efterfølgende blev truet med eksklusion.

Socialdemokratiet var også splittet i sagen, hvor fire af den 11 mand store byrådsgruppe undlod at afgive deres stemme. Dermed blev de afgørende for sagens udfald, som gik de borgerliges vej.

Alligevel får det ingen konsekvenser internt i partiet, hvis man spørger gruppeformand Martin Sikær, der sammen med resten af den socialdemokratiske gruppe stemte imod.

- Selvfølgelig er jeg træt af, hvordan der blev stemt, og jeg er også skuffet. Jeg havde håbet på, at vi ville stå som en samlet gruppe, for det ville også være nemmere i forhold til en kommende valgkamp (til kommunalvalget, red.). Det havde været mere rent, men i Socialdemokratiet har alle lov til at stemme efter deres egen overbevisning, siger Martin Sikær.

Selvfølgelig er det et nederlag, at fire ikke valgte at stemme, og at en sag, som jeg har brugt en stor del af mit politiske liv på at kæmpe imod, er tabt.

Martin Sikær (S), gruppeformand

Det er et nederlag

Han erkender, at det er et nederlag som nyvalgt gruppeformand og borgmesterkandidat, at han ikke formåede at holde gruppen samlet på den første store sag i byrådsalen efter valget af spidskandidat.

- Selvfølgelig er det et nederlag, at fire ikke valgte at stemme, og at en sag, som jeg har brugt en stor del af mit politiske liv på at kæmpe imod, er tabt. Men de valgte noget andet, fordi de modsat mig, tror på projektets vejløsning (lukning af Sønderbrogade, red.), siger gruppeformanden.

Han lægger vægt på, at ingen faldt ham eller den resterende gruppe i ryggen. Dan Skjerning havde orienteret gruppeformanden om det ændringsforslag, han havde sendt til Venstre op til byrådsmødet, og som blev indarbejdet i Venstres ændringsforslag, som der i sidste ende var flertal for.

Annonce

Bagland er utilfreds

Hvad siger partiets bagland til, at gruppen stod splittet i så vigtig en sag?

- De er ikke tilfredse med, at jeg ikke kunne samle gruppen, og at gruppen ikke bakkede op om en ny gruppeformand. Jeg tror, der var en forventning om, at der blev slugt nogle kameler for at bakke gruppeformanden op, siger Martin Sikær.

De fire socialdemokrater stod alle bag Alex Vejby Nielsen ved valget som partiets borgmesterkandidat, da han stillede op mod Martin Sikær. Det kom blandt andet til udtryk i en avisannnonce op til kandidatvalget.

Tror du, at der ligger noget "tak for sidst - han skal ikke have det let" i deres valg i sagen om Posthusgrunden?

- Jeg kan godt forstå, at at det giver grobund for spekulationer, men jeg tror ikke, at der er hold i det, og der kommer heller ingen straffeaktion. Det kan jeg bedst illustrere ved, at jeg overlader min plads i kultur- og idrætsudvalget til Alex, siger gruppeformanden.

Annonce

Gruppen er ikke i krig

Det ligner stadig, at der er en fraktion i byrådsgruppen, da det stort set var de samme, der stemte modsat resten af gruppen i den principielle sag om Jytte Jensens ankesag i november. Er gruppen delt i to?

- Jeg kan godt forstå, hvis journalister og modstandere ser det sådan. Men vi er ikke i intern krig, og jeg tror ikke, at vi fremadrettet vil se 4-7 eller 3-8 afstemninger i gruppen. Normalt bakker vi op om gruppeformanden. Specielt når han er ny og uprøvet, men man skal følge sin overbevisning i politik, selvom det nogle gange er en entydig fordel at stemme sammen, siger Sikær.

Annonce

Svært at nå et forlig

Venstres ændringsforslag rummede til sidst en stribe ændringer, hvoraf flere var formuleret af dine egne partifæller. Du kunne også have arbejdet på at samle hele gruppen med det mål at stemme for forslaget?

- Det var svært at nå et forlig i gruppen, når nogle fastholder, at det kræver en helt ny lokalplan, mens andre synes, at den plan, der ligger, er fin nok. Jeg er ked af, at nogle fastholdt deres beslutning, også på byens vegne, for det er ikke det rigtige projekt til den centrale grund, og byen kan ikke holde til vejløsningen, siger Martin Sikær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce