Annonce
forside

Efter selvmord og ulykker med børn har brandfolk brug for at tale om deres oplevelser

Når en person begår selvmord ved eksempelvis at gå ud på skinnerne foran et tog, bliver mange andre end familien påvirket. Både lokoføreren og de brandfolk, der skal rydde op efter selvmordet, får en slem oplevelse, der kan sætte dybe spor. Det skal et særligt beredskab hos Trekantbrand være med til at tackle. Arkivfoto

TrekantBrand har indført et særligt beredskab, som bliver aktiveret, når brandfolkene har været ude for voldsomme hændelser såsom selvmord og ulykker med børn. Så taler brandfolkene ud med kolleger om, hvad de har oplevet.

Vejle: Selvom man er en stor og stærk brandmand, der har set og oplevet lidt af hvert, så bliver man påvirket, når der skal rykkes ud til alvorlige hændelser.

Den personpåkørsel, som fandt sted på jernbanestrækningen ved Tirsbæk søndag morgen, er et eksempel på dette.

Her var syv mand fra brandstationen efterfølgende i arbejde i næsten tre timer ved og omkring banelegemet, hvor der skulle samles ligdele op, ligesom sporet skulle spules rent for blod.

Erik Skallerup var indsatsleder på opgaven, og da brandfolkene vendte tilbage til stationen, aktiverede han det såkaldte TRIM-beredskab. TRIM står for Trauma Risk Management, og her tilkaldes to kolleger, som er blevet uddannet til at tage den umiddelbare samtale med de involverede brandmænd efter hændelsen.

- John Wayne-syndromet findes ikke længere. Vi er alle mennesker af kød og blod, og det hjælper at snakke om, hvad man har oplevet, forklarer Erik Skallerup.

Annonce

John Wayne-syndromet findes ikke længere. Vi er alle mennesker af kød og blod, og det hjælper at snakke om, hvad man har oplevet.

Erik Skallerup, indsatsleder

Rygsækken bliver overfyldt

Det var en yngre mand, der søndag havde valgt at tage sit eget liv på jernbanesporet. TRIM-beredskabet aktiveres eksempelvis også, når der har været alvorlige trafikuheld, indebrændinger eller ulykker, hvor børn er involveret.

Det fortæller Bo Gøgsig, der er sektionsleder i den operative afdeling ved TrekantBrand i Vejle.

TRIM-beredskabet blev i sensommeren 2017 rullet ud i hele TrekantBrands område.

- Ni af vores brandfolk har fået en særlig uddannelse til at gennemføre kollegastøttesamtale som en form for debriefing efter voldsomme hændelser, fortæller Bo Gøgsig.

Han fortæller, at man tidligere håndterede voldsomme hændelser forskelligt fra station til station; og man skal ikke så langt tilbage i tiden for at finde eksempler på, at der intet blev gjort.

- Det var en del af jobbet. Så kommer hændelsen til at ligge i rygsækken og pludselig bliver rygsækken fyldt op. Nu forebygger vi og bearbejder hændelser løbende. Det er et udtryk for, at vi har en anden tilgang end tidligere, for vi er klar over, at det er en belastning for mandskabet, siger Bo Gøgsig.

En fælles historie

TRIM handler i høj grad om at de involverede brandmænd sidder sammen og får sat ord på, hvad de hver især har oplevet i forbindelse med den voldsomme hændelse.

- Når brandfolk arbejder er det meget intenst, og man ser ofte kun det, der er lige omkring én. På denne her måde får man dannet et fælles billede. I modsat fald forestiller man sig måske en masse ting, og det kan ende med at blive helt anderledes i ens hoved, end det i realiteten var, forklarer Bo Gøgsig.

Under samtalen kan de tilkaldte kolleger også fornemme, om nogen er hårdere ramt af en bestemt hændelse end andre, og de kan derefter få tilbudt yderligere opfølgende samtaler og i sidste instans ekstern psykologhjælp.

- Men langt de fleste hændelser klarer vi selv, siger Bo Gøgsig og fortsætter:

- Man skal lige vænne sig til at snakke om tingene, men jeg har kun fået gode tilbagemeldinger, siden vi indførte beredskabet.

Siden TRIM blev indført, er der blevet gennemført 25 samtaler i hele TrekantBrands regi, fortæller Bo Gøgsig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Optimisten fra Vejle: Det ligger til mig

Annonce