Annonce
Debat

Efter TV2-dokumentar: Tid til selvstyre og bedre vilkår for ældreplejen

Birgitte Vind. Pressefoto
Annonce

Læserbrev: Sommeren 2020 vil blive husket. Ikke kun fordi vi alle holdt en ferie præget af coronaens begrænsninger. Mange også fordi medierne valgte at rette fokus mod ældreplejen.

Uanset, hvor lidt vi bryder os om skjulte optagelser på kommunale arbejdspladser, og de tv-klip, der er blevet vist af demente Else og Niels Christian, så har omtalen betydet, at både politikere, embedsmænd og ledere kommer til at give den kommunale ældrepleje ekstra opmærksomhed i tiden, der kommer. Ingen kan leve med det, vi har set i TV2’s dokumentar.

Regeringen har fra dag 1 været optaget af at genoprette et ordentligt fundament for kommunernes økonomi. Den kommunale udligningsreform, to kommunal- og regionsaftaler og finansloven har alle haft til formål at forbedre økonomien og sikre, at der kan leveres en god velfærd i hele landet. Flere ældre må også betyde flere penge til den opgave. Men pengene gør det ikke alene. Vi skal også have fokus på, hvilke værdier vi styrer efter.

Med mine 30 års erhvervserfaring som leder i den kommunale sektor og ni år som byrådspolitiker har jeg fulgt udviklingen på godt og ondt. Da Lars Løkke Rasmussen som social- og indenrigsminister gennemførte kommunalreformen i 2007, gjorde han 270 kommuner til 98 og 14 amter til fem regioner. Målet var en mere effektiv slanket offentlig sektor. Men nu startede den æra, hvor tusindvis af bureaukrater skulle kontrollere om de offentlige ansatte nu også gjorde deres arbejde godt nok. En verden af dokumentationskrav og kontrolopgaver blev født.


I krydspresset mellem at budgetterne skal overholdes, det politiske fokus på tilfredshedsmålinger og lavt sygefravær, bliver kerneopgaven gjort til midlet frem for målet.


Mange ansatte i ældreplejen arbejder nu i et minuttyranni. I TV2-nyhederne 8. juli fortæller en tidligere plejehjemsansat om den kynisme, der satte ind hos hende, når hun på en presset vagt havde et bestemt antal minutter til at få en borger på toilettet og i bad. ”Så kiggede man på, om der var noget, man kunne springe over”, som hun sagde. Indslaget rammer problematikken godt ind: Når man fratager medarbejderne indflydelse på deres arbejde, fjerner man oplevelsen af faglighed fra ligningen. Så forsvinder engagement og faglig stolthed.

I krydspresset mellem at budgetterne skal overholdes, det politiske fokus på tilfredshedsmålinger og lavt sygefravær, bliver kerneopgaven gjort til midlet frem for målet. Hvis vi afsætter otte minutter til toiletbesøg, kan vi nå x antal borgere - budgetterne bliver målet.

Derfor har regeringen foreslået en nærhedsreform. For der skal fokus på kerneopgaven frem for bureaukrati og minuttyranni. Politikerne må nøjes med at udstikke retningen, foretage økonomiske prioriteringer, sikre stabile driftsrammer. Medarbejdernes fokus skal alene være på at yde nærvær, omsorg og pleje til vores ældre generationer, der fortjener en værdig alderdom.

At indføre mere selvstyre kræver, at både politikere, embedsmænd og faglige organisationer forstår at gå nye veje. Sommeren 2020 bliver et skridt på vejen hen imod mere selvstyre i vores ældrepleje - hvis vi vil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Børkop

Brysterne skal stadig støttes i Børkop

Annonce