Annonce
Trekantområdet

Efter ulovlig opkrævning: Nu får flere ældre penge tilbage af kommunen

Kolding Kommune har ulovligt opkrævet betaling for kost, linned og tøjvask for ældre, der brugte en af kommunens to akutpladser. Nu er kommunen gået tre år tilbage i tiden og der er flere penge på vej retur til de ældre. Arkivfoto: Morten Stricker
Kolding er en af de kommuner, der ulovligt har opkrævet betaling for akutpladser til ældre. Derfor har kommunen allerede betalt 65.000 kroner tilbage for i alt 35 ophold. Nu vil seniorudvalget betale yderligere 40.000 kroner tilbage.

Kolding: Den 18. december sidste år stoppede Kolding Kommune med at opkræve betaling for kost, linned og tøjvask for de ældre, der brugte en af kommunens to akutpladser. Det skete efter Kammeradvokaten havde været på banen og slået fast, at brugerbetaling på det område er ulovlig.

Forvaltningen har defineret, at Kolding har to akutpladser. Derfor fik ældre betalt i alt 65.000 kroner tilbage for 35 ophold på de to pladser.

- Efterfølgende har et enigt seniorudvalg for at være rimelig bedt forvaltningen gå tre år tilbage. For hvis borgere skylder kommunen penge, så er forældelsesfristen tre år. Det må også gælde, når kommunen på et fejlagtigt grundlag har opkrævet penge, siger seniorudvalgsformand Søren Rasmussen (DF).

Forvaltningen er derfor gået tilbage i systemet til den 28. februar 2016, og fundet yderligere 67 ophold, hvor de ældre har betalt i alt godt 40.000 kroner. De borgere skal også have deres penge igen.

Akutpladser

Der har hersket en del forvirring om, hvad en akutplads er, og reglerne er blevet tolket forskelligt i forskellige kommuner.

I Kolding har forvaltningen nu sammenholdt kommunens praksis med Sundheds- og Ældreministeriet bekendtgørelse og vejledning. Herefter er man nået frem til, at Kolding har 2 akutpladser, 28 aflastningspladser og 23 døgngenoptræningspladser.

Akutpladserne bruges i meget begrænset omfang, da akutsygepleje i vidt omfang gives i borgerens eget hjem.

Nej tak til brugerbetaling

Beslutningen om at betale pengene tilbage blev truffet på seniorudvalgets møde i august. Dengang var politikerne godt klar over, at kommunens økonomi var under et voldsomt pres.

- Alligevel var alle i udvalget enige om, at det var en god idé at se tre år tilbage ud fra et rimelighedsprincip, siger udvalgsformanden.

Bliver det besværligt at finde frem til dem, der skal have ekstra penge tilbage?

- Nej, forvaltningen har fundet sagerne.

Da Kammeradvokaten i forbindelse med finanslovaftalen 2019 slog fast, at det er ulovligt at opkræve brugerbetaling for akutpladser, var der en stor forvirring om, hvad en akutplads er.

Nu har forvaltningen defineret, at Kolding har to akutpladser på sundhedscentret uden brugerbetaling. Til gengæld skal de ældre, der bruger de 28 aflastningspladser på Vesterløkke i Sdr. Bjert og 23 døgngenoptræningspladser på Sundhedscentret betale for mad, linned og tøjvask.

Byrådsmedlemmer fra både SF og DF i Kolding har arbejdet for at afskaffe brugerbetalingen.

- Jeg så helst, at alle pladser var gratis. Ved budgetforhandlingerne i år bliver der nok ikke plads til at skabe nye udgifter, men når der gør, så fremsætter jeg forslaget igen, siger udvalgsformanden.

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce