Annonce
Danmark

Ekspert efter video med tilsvining af beboer på Grønnehaven: - Kulturen skal ændres

Det var på plejehjemmet Grønnehaven i Helsingør, at en tydeligt forvirret demensramt kvinde blev filmet og talt grimt til af en social- og sundhedshjælper. Foto: Lars Johannessen.
En video fra Plejehjemmet Grønnehaven har fået debatten om SOSU’er, kompetencer og brodne kar til at blusse op igen. Men ekspert Jette Waagner, som er selvstændig demenskonsulent, er ikke overrasket.

HELSINGØR: - Jeg er ikke overrasket, og jeg synes, det er naivt, når man tror, at der er tale om brodne kar, som bare kan fyres, og så er problemet væk. Det er kun et spørgsmål om tid, før det sker igen, hvis vi ikke får set på og ændret alle de bagvedliggende årsager til forråelse, konstaterer hun til Helsingør Dagblad og fortsætter:

- Det er ikke gjort med et par fyringer, det er en kultur, der skal ændres.

Videoen er optaget af en uddannet 34-årig social- og sundhedshjælper i en lejlighed på Plejehjemmet Grønnehaven i Helsingør, hvor den 83-årige kvinde bor. TV 2 er kommet i besiddelse af videoen, efter de viste dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden', som i juli afslørede eksempler på grove plejesvigt, sundhedsskadelig behandling og uværdig tale over for to demenssyge beboere. I den nye video starter SOSU-hjælperen med at tale dansk til den demensramte kvinde, men skifter så over i engelsk, hvor han blandt andet siger:

"Are you crazy, or what the fuck is wrong with you? (Er du skør, eller hvad fanden er der galt med dig?, red.)".

Den demensramte kvinde forsøger at sige til manden, hun ikke forstår, hvad han siger, men han fortsætter med at tale til hende på engelsk, hvor han blandt andet kalder hende ’ugly’ (grim, red.).

Annonce

Brug for massiv kompetenceudvikling

Først og fremmest opstår problemet på uddannelserne, mener Jette Waagner. Uddannelsesreformerne gennem mange år har gjort, at undervisningen handler meget mere om det sundhedsfaglige og praktiske på bekostning af det relationelle.

- Jeg møder overvejende fagfolk, der virkelig gerne vil gøre en forskel for andre mennesker, men som samtidig bliver dårligt uddannet i demens og relationer, siger hun til Helsingør Dagblad.

Jette Waagner peger på, at det er godt, at der er kommet flere pædagoger i faget, fordi deres uddannelse primært har fokus på relationer og det gør godt. Hun pointerer, at den menneskelige kontakt altid kommer først, fordi den er udgangspunktet for, at de praktiske opgaver kan løses i et værdigt samarbejde med mennesket med demens. Jette Waagner har derfor et motto, der lyder: ”Når opgaven bliver vigtigere end kontakten, er der risiko for mistrivsel”.


SOSU’er har en kort uddannelse, hårde skiftende arbejdstider, et komplekst arbejdsområde, en elendig løn og ingen anerkendelse i samfundet. At flertallet alligevel hver dag går på arbejde og udfører et fantastisk arbejde er utroligt, og det burde vi alle have dyb respekt for. Jeg tager i hvert fald hatten af for dem

Jette Waagner, selvstændig demenskonsulent


Den mangelfulde undervisning på uddannelserne og ringe efteruddannelse i f.eks. demens gør udgangspunktet for at arbejde med de ældre dårligt.

- På uddannelserne bliver eleverne slet ikke uddannet nok i relationer og får ikke udfordret deres etik gennem diskussioner med deres medstuderende – mange har merit for forskellige fag og dermed følges man ikke gennem uddannelsen med det samme hold af med-elever. De går bare fra time til time og sidder med nye mennesker hver gang, siger Jette Waagner.

Annonce

Lysten skal drive værket

Ifølge Jette Waagner kan man ikke komme problemet til livs med et ensidigt fokus. Der er derimod behov for, at kompetencerne bliver styrket blandt SOSU’erne samtidig med, at de personer, der arbejder i faget, er der fordi de vil. Hun ser en tendens til, at skolerne er blevet et slags opsamlingssted, hvor folk mere bliver bedt om at søge ind end de søger ind af lyst til arbejdet med demensramte.

- Jeg mener ikke, det er et godt udgangspunkt for nogen uddannelser, at nogen bliver placeret der. Jeg ville da heller ikke være tryg ved at gå til en læge, som kun er blevet læge, fordi jobcenteret sagde det, og fordi der er mangel på læger. Det samme gælder jo for SOSU’er, siger Jette Waagner og fortsætter:

- Man kan selvfølgelig sagtens have været ledig og blive en glimrende SOSU-assistent, men man skal på uddannelsen kigge på, om eleverne har de nødvendige relationelle kompetencer og eleverne skal trænes heri. Og det sker slet ikke i nødvendigt omfang lige nu.

Jette Waagner understreger, at langt de fleste går på arbejde med den bedste intention, men at når sådan noget her sker, skal de naive briller af og vi skal se på, hvor det går galt.

- Vi må ikke udskamme enkelte medarbejdere og undlade kigge på alle de andre faktorer, der medfører forråelse. At samarbejde med mennesker med demens kan være meget komplekst, forklarer hun.

Desuden arbejder SOSU’er under hårde vilkår:

- SOSU’er har en kort uddannelse, hårde skiftende arbejdstider, et komplekst arbejdsområde, en elendig løn og ingen anerkendelse i samfundet. At flertallet alligevel hver dag går på arbejde og udfører et fantastisk arbejde er utroligt, og det burde vi alle have dyb respekt for. Jeg tager i hvert fald hatten af for dem, afslutter Jette Waagner.

SAGEN KORT

En video offentliggjort af TV2 viser en uddannet social- og sundhedshjælper, der filmer og håner en 83-årig demensramt kvinde i sin lejlighed på Plejehjemmet Grønnehaven i Helsingør.

I videoen truer manden den demente kvinde og kalder hende grim. Videoen sendte social-og sundhedshjælperen i maj måned til en ven med ordene ”driller lige den gamle på arbejde”.

Social- og sundhedshjælperen har ifølge TV2 flere års erfaring fra ældreplejen og var ansat på plejehjemmet i knapt halvandet år. Han er nu bortvist og sigtet for trusler.

Sagen fra Helsingør kommer, efter TV 2 i juli viste dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden', som afslørerede eksempler på grove plejesvigt overfor to demenssyge beboere i Aarhus og i Randers.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Første uge med genåbning: Butikker og kunder har givet hinanden en fælleskrammer

Alarm 112

Bøderegn i Børkop: Syv unge på 15-17 år overtrådte fredag aften forsamlingsforbuddet

Annonce