Annonce
Egtved

Efterskole ærgrer sig over optagelses-bøvl

Andreas Madsen og Anne Jensen bestod begge optagelsesprøven til Campus Vejle, hvor de skal starte til sommer. Men det ærgrer dem, at det var nødvendigt at tage prøven, da de begge havde klaret sig godt til eksamen i 9. klasse. Foto: Mette Mørk.
Vandel Efterskole er træt af, at optagelsesprøver til gymnasiale uddannelser har givet så meget unødvendigt bøvl og usikkerhed blandt eleverne.

Vandel: - Vi forstår ikke, hvorfor optagelsesprøven er nødvendig for de elever, der har en fin eksamen fra 9. klasse. Det er jo ikke, fordi vi er blevet dummere på et år - tværtimod har vi gået i skole og lært helt vildt meget, siger Anne Jensen, der netop har afsluttet 10. klasse på Vandel Efterskole.

Andreas Madsen, der ligeledes har taget 10. klasse på efterskolen, er helt enig.

- Jeg gjorde mig meget umage i 9. klasse og sluttede med et godt gennemsnit. Det virkelig pludselig lidt ligegyldigt, da jeg alligevel var tvunget til at tage til optagelsesprøve.

I alt har 62 af efterskolens 10. klasses elever i starten af juni været til optagelsesprøver til de gymnasiale uddannelser, de ønsker at starte på efter sommerferien. Som et led i den seneste gymnasiereform vedtog et flertal i Folketinget, at elever, som har gået i en prøvefri 10. klasse, skal til optagelsesprøve, uanset hvilket gennemsnit de afsluttede deres 9. klasses eksamen med.

Et krav, der fra både gymnasier og grundskoler har fået meget kritik.

- Det giver mening, at elever, der måske ligger lige på vippen til at opfylde optagelseskravene skal til optagelsesprøve - men hvis man har klaret sig godt og fået et godt eksamensgennemsnit i 9. klasse, burde det stadig være gældende, siger Anne Jensen.

Annonce

Vi forstår ikke, hvorfor optagelsesprøven er nødvendig for de elever, der har en fin eksamen fra 9. klasse. Det er jo ikke, fordi vi er blevet dummere på et år.

Anne Jensen, elev på Vandel Efterskole

Ingen 10. klasses prøve

Det samme mener forstander Lars Mortensen og lærer og uddannelsesvejleder Vivian Nybo Andersen.

- Hvis alle vores 62 elever var gået direkte videre fra 9. klasse til de gymnasiale uddannelser, var de kommet ind uden en optagelsesprøve. Men fordi vi har valgt den officielle 10. klasses prøve fra, bliver de mødt med et krav om en optagelsesprøve, forklarer Lars Mortensen.

Siden efterskoleåret 2011/2012 har efterskolen kørt med en anderledes struktur i 10. klasse, hvor eleverne kan vælge mellem en lang række fagkurser og på den måde selv være med til at tilrettelægge et program, der styrker dem på netop de område, de mangler at blive løftet i, eller som er ekstra relevante for den studieretning, de har planer om at fortsætte i.

- Vi har valgt 10. klasses prøven fra, da vi mener, at vi kan forberede dem meget bedre på den måde i stedet for at gentage den samme type opgaver, som de har haft i 9. klasse, siger han.

Vivian Nybo Andersen nikker samstemmende.

- De andre år har de gymnasiale uddannelser set på elevernes karakterer fra 9. klasse og vores vurdering af elevernes uddannelsesparathed. Her har der højst været tre-fire elever, nogle år slet ingen, som har skulle til en optagelsesprøve. Det giver meget bedre mening end at sende alle 62 elever til prøve, mener hun.

Årsag til usikkerhed

Optagelsesprøven og et krav om at bestå den med en samlet karakter på minimum fem, har fyldt meget hos eleverne.

- Det har især fyldt på en ærgerlig måde her i den sidste del af skoleåret. Selv de elever, der normalt klarer sig rigtig godt, bliver usikre, fordi de pludselig skal bevise noget til sådan en optagelsesprøve. Efter prøven har det også fyldt meget, fordi de så har spekuleret over, hvordan det mon er gået, siger Lars Mortensen.

En del undervisningstid er blevet brugt på at forberede eleverne på prøven og lade dem prøve kræfter med tidligere års optagelsesprøver. Tid, som kunne være brugt til meget mere relevant undervisning, mener Lars Mortensen og Vivian Nybo Andersen.

Også rent logistisk har det været noget bøvl, som de udtrykker det, da eleverne skal gå til prøve på de respektive uddannelsesinstitutioner, som de håber at blive optaget på. Det vil sige, at nogle elever skulle til Aarhus, nogle til København eller andre steder for at tage prøven.

Vivian Nybo Andersen og Lars Mortensen ærgrer sig over kravet om optagelsesprøve, som har fyldt forholdmæssigt meget og givet anledning til en del bekymring hos eleverne. Det er en unødvendig prøve, som er spild af både grundskoler og gymnasiale uddannelses ressourcer, mener de. Foto: Mette Mørk.

Alle bestod heldigvis

De to elever synes også, at optagelsesprøven har fyldt forholdsmæssigt meget og givet anledning til en del bekymringer.

- Det har hele tiden ligget i baghovedet. Jeg synes, lærerne har været gode til at forberede os og har troet på os, men derfor har det alligevel fyldt meget, siger Anne Jensen.

Andreas Madsen er helt enig.

- Vi burde ikke gå og være smånervøse, når vi har klaret os godt i 9. klasse, men det har vi alle været, fortæller han.

Heldigvis bestod både Anne Jensen, Andreas Madsen og de 60 andre elever optagelsesprøven. Det er både eleverne og efterskolens lærere og forstander meget glade for. Men det ændrer ikke på, at de alle er trætte af kravet om optagelsesprøven.

- Jeg har en klar forventning om, at det vil blive lavet om inden længe, for det fungerer simpelthen ikke, siger forstanderen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Vejlenserne siger farvel til Albert: Tak for de unikke billeder. Dig glemmer vi aldrig

Annonce