Annonce
Læserbrev

Efteruddannelse: Der er penge til det, så se at komme i gang

Efteruddannelse ville have gavnet mig. Men det ville også have været til gavn for mine næste arbejdsgivere.

Læserbrev: Den teknologiske udvikling går så hurtigt, at der er brug for masser af efteruddannelse. På industriområdet er der penge til det.

0,33 kr. pr. arbejdstime sættes ind i Industriens Kompetenceudviklingsfond (IKUF), der blev oprettet i 2007 og har masser af penge, for alt for få benytter sig af muligheden.

Der er i overenskomsten aftalt mulighed for, at virksomhed og medarbejdere i fællesskab aftaler efteruddannelse.

Medarbejderne har ret til to ugers betalt efteruddannelse om året. De kan bruges på ugekurser, men de kan også fordeles ud på en dag om ugen i at antal uger og ende med at blive en erhvervsakademi-uddannelse til f.eks. projektleder.

Er det efteruddannelse, som den enkelte medarbejder selv ønsker at komme på, får man dækket 85 pct. af sin løn. Sender virksomheden en medarbejder afsted, er det 100 pct.

Men har man ikke brugt sin ret til efteruddannelse senest tre år efter, at man har fået den ret, så bortfalder den. Det vil sige, at de to uger, man fik ret til i 2017, bortfalder næste år.

Jeg ser gerne, at der ved de næste overenskomstforhandlinger åbnes for, at man kan spare efteruddannelse sammen i en årrække. Det vil kunne give mulighed for at skifte arbejdsspor, når skavankerne måske begynder at melde sig. Det kunne for nogle være en anden måde at angribe problemet med forhøjet pensionsalder kontra nedslidende job.

Men det allervigtigste er, at flere virksomheder og flere medarbejdere får øjnene op for, hvor vigtig efteruddannelse er.

Overenskomsten siger, at der skal gennemføres en systematisk uddannelsesplanlægning for virksomhedens medarbejdere, hvis en af parterne lokalt ønsker det.

Det monotone og kedelige arbejde i industrien overtages af robotter. Det betyder ikke, at man skal være bange for at miste sit arbejde, tværtimod. For jo flere robotter der er på en arbejdsplads, jo flere arbejdspladser bliver der skabt. Vi skal bare sørge for at blive uddannet til at betjene robotterne.

Jeg er desværre sikker på, at mange har det, som jeg havde det, da jeg for godt 11 år siden med et godt, fast job på en industrivirksomhed havde helt styr på, hvad jeg skulle lave og syntes, jeg fulgte godt med i den teknologiske udvikling. Så kom finanskrisen, og jeg blev arbejdsløs. Ude i den store virkelighed gik det op for mig, at der andre steder i industrien var brug for andre og flere kompetencer end dem, jeg var udstyret med.

Efteruddannelse ville have gavnet mig. Men det ville også have været til gavn for mine næste arbejdsgivere. For jo bedre uddannet medarbejderne er, jo bedre medarbejdere er de.

Derfor denne opfordring til virksomheder og medarbejdere: Få lavet en plan for efteruddannelse. Der er penge til det i IKUF. Det er en gratis investering, og det er en god investering. Det er bare med at komme i gang.

Henrik Fausing. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB-træner: Vi skabte nok til at vinde

Annonce