Annonce
Livsstil

- Egentlig drømmer jeg bare om at blive ved med at kunne cykle ud og være og sove i naturen

Victor Boy Lindholm Foto: Privatfoto

Mig og Kulturen: Victor Boy Lindholm

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Det er en måde, hvorpå jeg møder andre mennesker. Det er væsentligt, tror jeg. I kunsten og i litteraturen især, møder man som læser et andet menneske i et intimt øjeblik: Der hvor de nedskriver deres tanker eller skaber en verden. Det er jo ret vildt, at man igennem en bog kan få adgang til det. Jeg læser selv af to årsager: for at blive genkendt eller ikke kunne genkende. Nogle gange har man brug for at læse bøger, hvor man kan genkende tankegodset, karaktererne, men ofte har jeg brug for det modsatte. Der ligger et mulighedsrum i litteraturen, at vi kan blive præsenteret for det fremmede og dermed træne os selv i at rumme det. Det er en vigtig øvelse i dag.

Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Min seneste store læseoplevelse var Ottessa Moshfeghs ”Mit år med ro og hvile”. Den handler om en ung kvinde, der ved hjælp af psykofarmaka beslutter sig for at sove i et år som en slags oprør mod vores tids evige krav om konstant fleksibilitet, agilitet og omstillingsparathed. Søvn som forsvar mod en kultur på speed og et samfund karakteriseret af stress som en folkesygdom. Den var god.

Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Der er mange koncerter, men jeg tror, at jeg mest af alt savner at stå på Roskilde Festival sammen med alle mine venner og skråle med på Bruce Springsteen eller et eller andet sing-a-long-agtigt, mens vi græder lidt og drikker kold, billig hvidvin, der altid giver hamrende halsbrand. Jeg savner at være på festival med mine venner. Ellers ville jeg gerne genopleve Kanye West, som jeg så ham i 2008. Det var gode sager. Og bedre end i dag.

Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- I foråret åd jeg både "Big Little Lies" og "Unbelievable". Begge tv-serier handler om sandhed og løgn, men vigtigst af alt om, hvor destruktiv patriarkalsk vold er. Dem skal man se.

Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Jeg var på en udstilling lige inden, at Danmark lukkede ned. Jeg boede et par dage på den svenske ø Tjörn ved siden af Nordiska Akvarellmuseet. Det ligger helt vildt flot lige ned til skærgården, og her så jeg den svenske maler Fredrik Söderberg. Det var vildt. Jeg har aldrig rigtig forstået akvarel. Det har lidt været noget udflydende klatmaleri, men det her var så sindssygt præcist. Mange af hans malerier beskæftiger sig med det okkulte eller vitalistiske bevægelser, og det er håndværksmæssigt fuldkomment uovertruffent. Ham skal man tjekke ud.

Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Jeg ved ikke, om man kan kalde det kunsthåndværk, men jeg værdsætter virkelig meget min sovepose fra Sea to Summit. Det er et genialt design, hvor man har skabt en dunsovepose på knap 400 gram. Den fylder så lidt, at jeg kan spænde den under mit styr på min cykel, og det giver mig helt nye muligheder for at sove ude. Den elsker jeg.

Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Jeg glæder mig til, at vi kan gå til koncerter igen uden at være bange for at stå tæt. Det drømmer jeg om, men egentlig så drømmer jeg bare om at blive ved med at kunne cykle ud og være og sove i naturen. Det prøver jeg at skabe plads og rum til. Jeg skulle have cyklet fra Athen til Sparta i foråret inden corona, og jeg håber, at det kan lade sig gøre her til vinter, men nu må vi se.

Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Min danskundervisning i gymnasiet. Min danskunderviser var så elendig, at det er en overraskelse, at jeg stadig beskæftiger mig med litteratur. Hun havde vist den tilgang til litteratur, at det er noget, der skulle afkodes og aflures et rigtig svar, hvilket formentlig ødelagde hele klassens glæde ved bøger. Det var ikke godt. Og gjorde litteratur og digte unødvendigt svært.

Victor Boy Lindholm

Født i 1991 og debuterede som forfatter med digtsamlingen "Drone" i 2013.

Han er aktuel med digtsamlingen ”Jeg slæber lungerne som en vægt”, der netop er udgivet på forlaget Turbine.

Han skriver også reportager og kulturstof for en række medier. Og derudover bruger han mange timer på sin cykel og har blandt andet skrevet en essaysamling på baggrund af cykelture rundtom i Europa.

Victor Boy Lindholm Foto: Peter N. Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Første uge med genåbning: Butikker og kunder har givet hinanden en fælleskrammer

Annonce