Annonce
Egtved

Egtvedpige har skabt det nye officielle 'Egtvedpige Brød'

Lotte Brunbjerg blev søndag kåret til vinderen af Egtveds konkurrence om at bage det bedste bronzealderbrød. Dan Mejsner fra Egtved Bageri var dommeren, og brødet kan man nu købe i en periode hos bageren. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Søndag startede fejringen af, at det er 100 år siden, Egtvedpigen blev fundet. Dagen blev skudt godt i gang med kåringen af vinderen bag Egtveds nye bronzealderbrød.
Annonce

Egtved: På en mild og solbestrålet søndag formiddag med flag langs byens gader i Egtved, kunne Dan Mejsner fra Egtved Bageri offentliggøre vinderen af byens bronzealderbrødkonkurrence, som er blevet sat i søen i samarbejde med Egtvedpigens Venner og Egtved Handelsforening.

I alt var der blevet indsendt 12 bud på, hvordan det kommende “Egtvedpige Brød” skulle være, ud fra kriterier som sprødhed, god krumme og lignende. Der var et krav om, at der i brødet skulle indgå enten spelt, rug, hirse, byg, hvede, honning og æble. Eller flere af dem. Det var nemlig ingredienser, som også var tilgængelige i bronzealderen, hvor Egtvedpigen levede.

Søndag 21. februar blev vinderne af Egtveds konkurrence om at bage det bedste bronzealderbrød, kåret. Dan Mejsner (tv.) fra Egtved Bageri var den imponerede dommer. Ved siden af ham står Tina Schmidt, der fik en tredjeplads, den næste er Ea Mette Jacobsen - hun fik en andenplads. Og så er der Lotte Brunbjerg, som løb med førstepladsen. Birgit Thomsen (yderst th.) fra Egtvedpigens Venner stod sammen med handelsforeningen og bageren bag hele begivenheden i anledningen af 100-års jubilæet for fundet af den over 3000 år gamle Egtvedpige. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

- Det har virkelig været nogle flotte opskrifter, som er blevet sendt ind. Og nu har jeg så udvalgt en første-, anden- og tredjeplads. Alle tre er virkelig nogle gode brød, men førstepladsen skiller sig meget ud, fortæller Dan Mejsner, der samtidig forklarer, at både anden- og tredjepladsens brød er sindssygt gode - begge med blandt andet god krumme og skorpe.

Tredjepladsen gik til Tina Schmidt, og andenpladsen fik Ea Mette Jacobsen.

- Jeg er virkelig imponeret, lød det fra bageren, som for øvrig på lidt usædvanlig vis måtte udvælge vinderbrødene i konkurrencen ud fra opskrifter og fotografier - kombineret med hans egen erfaring og viden, plus retningslinjer og regler inden for bagerverdenen. Coronasituationen tillader nemlig ikke, at de fysiske brød kunne indleveres til konkurrencen.

Annonce

Lottes brød vandt


Vinderbrødet må simpelthen være lavet af en professionel hjemmebager, for hold da op, hvor er det godt.

Dan Mejsner, bagermester


- Men altså vinderbrødet må simpelthen være lavet af en professionel hjemmebager, for hold da op, hvor er det godt. Det har det rigtige “spring”, det rigtige snit og en virkelig flot krumme, proklamerede Dan Mejsner, lige inden han afslørede, at vinderen, der løb med førstepladsen og dermed også æren af at få sit brød navngivet som “Egtvedpige Brød”, er den 32-årige Lotte Brunbjerg.

Lotte Brunbjerg blev søndag kåret til vinderen af Egtveds konkurrence om at bage det bedste bronzealderbrød. Dan Mejsner fra Egtved Bageri var dommeren, og brødet kan man nu købe i en periode hos bageren under navnet "Egtvedpigebrød". Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Og Dan Mejsner tilføjer:

- Lotte har sammen med en surdej brugt revne æbler og honning, og den kombination er perfekt i forhold til brødets syrlighed, det salte og det søde, og så har det den helt rigtige konsistens.

Annonce

Og Lotte er glad

Den glade vinder af brødkonkurrencens førsteplads er selv lidt af en Egtvedpige, for rent faktisk er hun opvokset to kilometer fra Egtvedpigens gravhøj og har ganske sikkert trådt sine barnesko i samme område, som bronzealderfolket gjorde for over 3000 år siden.

Lotte Brunbjeg har siden boet en del år i blandt andet Odense, men er nu flyttet tilbage til Egtved, hvor hun bor sammen med sin mand og deres to børn.

Hun er uddannet laborant, hvilket faktisk ikke er så dumt endda i forhold til interessen for at kombinere interessen for kemi og afvejning af forskellige elementer, når man skal bage brød.

- Jeg elsker at bage brød og har gjort det i mange år. Men det er først et år siden, at jeg begyndte at arbejde med surdej, og det er jo en helt ny verden, fortæller brødkonkurrencevinderen, der i sit vinderbrød har inkluderet alle bronzealderens kendte råvarer.

Lotte Brunbjergs vinderbrød. Privatfoto

Sådan beskriver Lotte Brunbjerg selv sit brød: Det har en fin sødme fra æble og honning, som giver brødet en lidt fugtig blød krumme. Rugkerne giver lidt ekstra at tygge i. Spelt- og bygmelet giver brødet en lidt nøddeagtig duft, og hirsen sammen med afbagningen giver brødet en god skorpe fuld af smag, som samtidig holder på fugten, så brødet ikke bliver tørt. Det er samtidig et brød med masser af smag, sødme, lethed og flere gode næringsstoffer fra meltyperne og surdejen.

Annonce

Køb det hos bageren

Fra i dag, mandag, kan man købe vinderbrødet hos Egtved Bageri, hvor Dan Mejsner har været i gang med at følge Lotte Brunbjergs opskrift. Bare spørg efter “Egtvedpige Brødet”, så kan du, kære læser, også smage på alt det, som du lige har læst om.

Gevinsterne til de tre bage-entusiaster var gavekort fra Egtved Handelsforening.

Hos Egtvedpigens Venner er man glad for nu at kunne skyde fejringen af 100-års jubilæet i gang - dog mere stilfærdigt end ellers planlagt, men der er mere i vente.

- Vi har faktisk mange spændende ting på programmet, og når vi når lidt længere frem, vil I opleve flere tiltag fra vores side, lyder det fra Birgit Thomsen fra Egtvedpigens Venner, der samtidig glæder sig over dagens gode begivenhed og de mange flag i byens gader.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de nyeste corona-tal for Vejle her: Smittetallet stiger stadig - godt hjulpet på vej af B117

Give

Millionarv sender klokkespil til Give

Annonce