Annonce
Egtved

Skambidte harer og skræmte heste: Lodsejer giver vandreglade hundeejere en opsang

Nogle naturvandrere på det nye stiforløb "Egtvedpigens Spor" glemmer at holde deres hunde i snor. Foto: Massimo Negrello/Unsplash
Rekordmange har taget det nye stiforløb gennem Egtved og Vejle ådale - "Egtvedpigens Fodspor" - til sig. Men det har også medført frustrationer, for nogle hundefolk glemmer snoren.

Egtved-egnen: På Naturstyrelsens Facebookside er et opslag om det nye “Egtvedpigens Fodspor” blevet liket af mere end 1600 mennesker, og artikler fra lokale ugeaviser og dagblade er blevet delt i et væk.

Det har blandt andet været medvirkende til, at mere end 500 vandrere forrige weekend fandt vej til den nye 14 kilometer lange naturskønne vandresti gennem kuperede områder på Egtved-egnen.

Det opfattes som meget positivt både hos de lodsejere, som lægger jord til stiforløbet, og hos Natur & Udeliv ved Vejle Kommune, at så mange begiver sig ud for at nyde denne helt særlige natur. Men der er også malurt i bægeret.

Annonce

Nogle hundeejere ser nemlig stort på, at man skal have sin hund i snor, når man vandrer på stierne ude i naturen. Også selvom der flere steder tydeligt er skiltet med påbuddet.

- Jeg er faktisk lidt træt af at skulle gå og fortælle folk, at de skal have deres hunde i snor, når de går her på stierne. Men der er virkelig mange, som ikke respekterer den regel, og det er bare så ærgerligt, lyder det fra Michael Lund.

Han er lodsejer på Spjarupgaard, og på dele af hans ejendom er stierne en del af “Egtvedpigens Fodspor”. Faktisk har man i flere år kunne gå ture på offentligt tilgængelige stier på hans ejendom, men nu, efter at flere og flere har fundet vej hertil, er problemet med løse hunde vokset, og det er blevet til noget, han oplever flere gange dagligt.

Skambidt hare og skræmte dyr

- Det er bare så enormt ærgerligt, at de få skal ødelægge det for alle de andre. For det er faktisk et problem, der fylder hos mange, siger Michael Lund, og han fortsætter:

- Selvom hundeejerne siger, at de har kontrol over deres hund, når den løber løs, så ved man jo alligevel aldrig, hvad der kan ske. Det kan være, at hunden pludselig får øje på et dyr i naturen, og så er den smuttet afsted på jagt. Forleden fandt jeg en skambidt hare herude, som for øvrigt lå sammen med nogle tomme dåser.


Selvom hundeejerne siger, at de har kontrol over deres hund, når den løber løs, så ved man jo alligevel aldrig.

Michael Lund, lodsejer


Michael Lund oplever også, at hans heste og kvæg i indhegningerne er blevet skræmte af løse hunde og derfor er løbet gennem indhegningen, hvilket kan udgøre en fare for både dyr og mennesker. Nu har han måtte opsætte ekstra styrket indhegning, for at dyrene ikke løber ud, når de bliver skræmte.

Samtidig nævner han andre eksempler, som hundeejerne også gerne må være opmærksomme på:

- Der er jo faktisk også nogle mennesker, som er bange for hunde, og som ikke bryder sig om, at en hund, også selvom den logrer med halen, kommer løbende hen imod en. Og de, som holder deres hunde i snor, kan også komme i ubehagelige situationer, hvor der kan komme konfrontationer hunde og hunde imellem.

Annonce

Undskyldninger er ikke nok

Og undskyldninger hører lodsejeren mange af.

"Den gør ikke noget", "den er så lille", "den er gammel" og "jeg har fuldt styr på den".

- Jo, man hører godt nok mange forskellige undskyldninger, når man beder folk om at tage deres hunde i snor. Og nogle gange oplever jeg, at de godt nok sætter snoren på hunden, når jeg beder om det, men når de så kommer godt 100 meter væk, kan jeg se, at de slipper den løs igen. Men altså, reglerne er ikke til forhandling, og de gælder for os alle. Og det ville være godt, hvis det blev respekteret noget mere, fortæller Michael Lund.

Naturen omkring Spjarupgaard er meget skøn med kuperede terræner og vandløb. Her går blandt andet kvæg og heste, som gerne fortsat skulle have lov til at græsse uden stress og angst for løsgående hunde, der jagter dem. Og det er en af grundene til, at lodsejer Michael Lund beder vandrerne om at holde deres hunde i snor. Arkivfototo: Mette Mørk

Hans oplevelse er dog, at de fleste ikke gør det for at provokere, men af simpel ubetænksomhed. Og han fremhæver sin holdning om, at langt de fleste er gode til at respektere naturen og reglerne derude og foreslår samtidig, at man måske kunne benytte sig af områdets gode hundeskove, når man gerne vil give hunden frie tøjler.

Annonce

Kommunen er opmærksom

- Det her er noget, vi tager meget alvorligt, for det er bare så vigtigt, at vi respekterer både naturen og reglerne derude. Derfor er vi også i gang med endnu flere kampagner, som kan inspirere folk i Vejle Kommune til både at følge reglerne, men for eksempel også at opdage flere forskellige steder, hvor man kan opleve naturen her i kommunen, så vandrerne spreder sig lidt og kommer rundt til forskellige steder på forskellige tidspunkter, siger Klaus Enevoldsen, der er afdelingsleder ved Natur & Udeliv hos Vejle Kommune.

Han forklarer videre, at ikke blot er det vigtigt at inspirere til et godt flow og god opførsel derude, men ligeledes at det er vigtigt for kommunen at kunne bevare det gode samarbejde med de mange lodsejere, der lægger jord til.

Siden corona tog sit indtog, er det konstateret, at der i Vejle Kommune er 20 procent flere, som nu begiver sig ud i naturen end før corona.

- Det er dejligt, at så mange har interesse for at komme ud i naturen, konstaterer Klaus Enevoldsen, der i samme åndedrag gerne vil slå et slag for, at nogle måske overvejer at vente med at indtage Egtvedpigens Fodspor, til vi kommer lidt længere hen i foråret blot for at sprede antallet af besøgende en smule ud.

Annonce
Navne For abonnenter

De første autografjægere har allerede banket på hjemme hos tømrerlærlingen fra Højen: Hvor langt kan Lasse mon nå i årets X Factor?

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Én aldersgruppe udgør halvdelen af de smittede - og kommunen er magtesløs: 'Hvis man kommer derud, hvor det bliver rigtig svært, må man ty til sin sunde fornuft'

VEJLE For abonnenter

Et syndigt rod i Højen: Virksomhed får tvangsbøder for bjerge af glasuld, asbest og bygningsaffald - på trods af konkurs

Alarm 112

Sikkerhedslanding i Billund: Fly fra Lanzarote fik problemer i luften

Billund For abonnenter

Plays første forstander er ansat: Han har lokale rødder og skal skabe rammerne for Grindsteds nye efterskole

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Alarm 112 For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Vejle

Garnnøglerne ligger klar: Lad os strikke Vejle gul

Vejle For abonnenter

Avisens madanmelder får serveret en nærmest rå bøf, og tjeneren spørger: 'Hvad er det, du vil?' Det bliver en aften med flere fejl og mangler

Erhverv

Michael Mortensen-selskab køber kæmpe ejendom i Hedensted by

Annonce