Annonce
Vejle

Egtvedpigens Fodspor er lukket: Her er læsernes bud på andre gode vandrestier

Coronapandemien har fået danskerne ud at vandre i naturen som aldrig før, og det har ført til et pres på de mest populære ruter. Avisen har sat læserne til at anbefale nogle af de ruter, der er knap så overrendte, og en af læserne foreslår blandt andet de bynære Kløverstier, der går rundt i Nørreskoven, Sønderskoven og som her i Mølholm Ådal ved Skoleskoven. Arkivfoto: Mette Mørk
Egtvedpigens Fodspor er lukket - men der findes heldigvis et væld af andre vandreruter i Vejle Kommune. Her er læsernes bud på nogle, der ikke er overrendte. Det er dog ikke alle, der vil afsløre deres perler.

Vejle: Vejle Kommune har besluttet at lukke vandreruten ”Egtvedpigens Fodspor” i Vejle Ådal.

Ruten var blevet så stort et hit, at både naturen og naboerne i ådalen led under presset af de mange glade vandrere.

Men hvor skal vi så tage på tur, mens biografen, caféerne, svømmehallen og de mange andre aktivitetssteder er lukket ned under den fortsatte coronapandemi?

Annonce

Det spørgsmål stillede vi på avisens Facebook-side, og det er der kommet en række gode forslag ud af - på ruter, der vel at mærke ikke er overrendte.

Den første, der anbefaler en god gåtur, er Malene Sølvblad Nielsen.

Hun foreslår en rute, der tager sig udgangspunkt fra Naturcenter Koutrupgård ved Gudenåens udspring.

Varieret og naturskønt terræn

Der er et stort antal afmærkede stier i hele området, hvor vandrestierne er markeret med gult, rødt og blåt både på kort og i naturen.

- Vi gik 20 kilometer og mødte kun få andre. Turen er god, fordi flere mindre ruter møder hinanden, så det er let at forlænge eller forkorte turen. Terrænet er meget varieret, og man er lige så langt ude i øde natur som i Ådalen. Det kan helt klart anbefales, skriver Malene Sølvblad Nielsen.

Mathias Aricó har vandreskoene snøret i samme område, da han foreslår en tur i området i og omkring Tinnet Krat.

- Her er både Skjern Ås udspring og Gudenåens udspring samt ruiner af Danmarks første vandland - fantastisk naturskønt område, skriver han om området ved de to åers kilder.

Annonce

Her møder man sjældent folk

Vi bliver i den nordlige ende af kommunen, hvor Anne Dorte Skovgaard Frost foreslår en tur i Hastrup Plantage. Det er et skovområde sydvest for Ejstrupholm med blandt andet fire afmærkede vandreruter og den skov-omkransede Hastrup Sø.

- I Hastrup Plantage ved Thyregod møder man sjældent nogen. Odderbækstierne er også gode og kan varieres, skriver Anne Dorte Skovgaard Frost.

Annonce

Rute kombinerer tre skove

Henrik Berg Jepsen har for nylig kortlagt en løbe- og vandrerute i træningsapp'en Strava. Den er 25 kilometer lang og kombinerer de tre skove omkring Engelsholm, Gødding og Randbøldal.

Kun omkring 3,5 kilometer går på asfalt, mens resten er enten grusvej, skovsti eller smalle spor.

- Disse er langt fra overrendt, og underlaget er klart bedre forberedt til større grupper end de smalle stier på Egtvedpigens Fodspor, skriver han.


Vejle er begunstiget med smukke rammer fra naturens hånd og nærmest som skabt til vandreture med intet mindre end 500 kilometer vandrestier.

VisitVejle om vandremulighederne i Vejle Kommune


Maj-Britt Østerman Tang har lige som mange andre fået øjnene op for Syvårssøerne, som hun beskriver som en fantastisk naturoplevelse.

Men Syvårssøerne i Frederikshåb Plantage og den nærliggende Randbøl Hede er netop nogle af de steder, som har haft rigtig mange besøgende under coronapandemien.

Annonce

Bynære ture med skøn natur

Lidt tættere på Vejle foreslår Pia Østergaard en tur omkring Hopballe Mølle.

- Den smukke natur ved Hopballe Mølle byder på to ruter. Man kan hente et kort i gårdbutikken derude, skriver hun.

Er man til de helt bynære ruter med udgangspunkt i Vejle, er der også forslag til vandreture her.

Den ene kommer fra Camilla Eva Jørgensen, der skriver:

- Jeg går en lækker rute i Nørreskoven gennem Dyrehaven op forbi Vejlefjordbroen - og så tilbage mod byen. Det kan varmt anbefales.

Ikke alle vil dele de gode ruter

Flere Facebook-brugere har ikke den store lyst til at dele deres ruter med avisens læsere. Det skyldes paradokset med at afsløre de "hemmelige" ruter, som i sagens natur derfor ikke længere er forbeholdt de få.

Marie Sunesen skriver: "Jeg har fundet en rigtig fin rute, der bestemt ikke er overrendt. Så derfor beholder jeg den desværre for mig selv. Men altså, man kommer langt med et godt kort og en madpakke."

Thomas Hansen: "Det bliver et nej tak herfra. Naturen er i forvejen blevet et tivoli mange steder. Ikke noget jeg vil bidrage til."

Sarah Erdmann Bech mener heller ikke, det er en god idé at anbefale vandreruter i denne tid:

"Lad venligst være med at reklamere for vandreruter i medierne generelt, så længe vi stadig befinder os i denne corona-tid. Det ender bare galt. Det er naturen og naboerne, der kommer til at betale prisen," skriver hun.

Men med mere end 500 kilometer vandrestier fordelt rundt i Vejle Kommune tør avisen godt viderebringe nogle af læsernes forslag. Risikoen for, at nye ruter bliver lige så belastede som "Egtvedpigens Fodspor", bør derfor ikke være så stor, hvis vi forstår at sprede os.

Bettina Klaris har fundet en naturskøn rute, der har udgangspunkt ved Vejle Stadion eller Løget Høj, hvis man er i den sydlige ende af byen.

- Der er de skønneste Kløverstier i Nørreskoven samt Sønderskoven. De fører dig gennem den skønneste natur, som vi har her i Vejle. Virkelig et besøg værd, skriver Bettina Klaris.

Annonce

Masser af ruter spredt ud

I det hele taget er der et væld at vandreruter at sprede sig på i Vejle Kommune.

Alene på Vejle Ådal og Fjords hjemmeside er der links til 38 forskellige vandreruter, der både går i ådalene omkring Vejle, i Vejle by og i skove og plantager.

VisitVejle har også en række anbefalede vandreture, hvor alle kan downloade Naturstyrelsens og Vejle Kommunes mange foldere med kort og oplysninger om ruterne.

Det samme er muligt på Vejle.dk, hvor kommunen har et kort med links til mange af de samme vandreruter.

Du kan også genlæse Vejle Amts Folkeblads flotte tur-tillæg "22 ture", som vi udgav i 2015, på www.vafo.dk.

Rigtig god tur derude!

 


Annonce
Vejle For abonnenter

Vejles gamle miljøskib kæmper for rent hav i Norge

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Sådan tjener du penge på Instagram: Influencere er blevet den nye reklamesøjle

Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Erhverv

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Erhverv

Planen for tiny houses i Vejle siger byggemodning og salg i 2023: Men en tidsramme på to år er "meget ambitiøs", lyder de seneste meldinger

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Beboer kørt til kontrol efter brand: Madlavning brændte på

Alarm 112

Folk på bredden så et tomt surfboad og frygtede drukneulykke: Helikopter, båd og biler rykkede ud

Sport

Danmarks første medalje er i hus: Se Jesper Hansen skyde sig til OL-sølv

Debat

Sæt pris på naturen, også når vi bygger motorveje

Billund For abonnenter

Marian og Bent droppede huset: Nu bor de fast i en campingvogn

Kultur

Heavy metal og dødningehoveder i køkkentapetet: 45-årige Karsten er medarrangør af ny metalfestival

Annonce