Vejle: Mandag 13. september var dagen for den officielle indvielse af Politiskolen i Vejle.
Siden har skolen været til heftig debat på særligt sociale medier, hvor udrykningskørsel har været det helt store tema, da skolens tilstedeværelse har medført mere udrykningskørsel i Vejles i forvejen tætpakkede trafik.
Nu blander en forhenværende kriminalbetjent med knap 40 års erfaring fra politiet sig i debatten.
Tom Skovgaard, der også er tidligere socialdemokratisk viceborgmester i Vejle Kommune, forstår nemlig udmærket de vejlensere, der er godt og grundigt trætte af støjen fra de mange sirener, og som konsekvent sidder med hjertet i halsen, når de blå blink viser sig i trafikken.
Tom Skovgaard, der tilbragte 26 år ved Politiet i Vejle, er bosat i Hvidbjerg, hvor han efter eget udsagn fulgte den daværende midlertidige politiskole i Fredericia tæt, da elevernes træning ofte foregik i han og hustruens nabolag.
- Jeg har selv haft tre grimme oplevelser, hvor jeg nærmest er blevet presset af vejen, og den ene gang resulterede det i, at jeg måtte køre min bil på værksted. Jeg har oplevet adskillige udrykningskørsler midt i myldretrafikken – i hver sin retning – som har skabt panik hver gang, siger Tom Skovgaard, der frygter, at det samme bliver tilfældet i Vejle.
Skydetræning i det offentlige rum
Politiskolens leder, Per Allan Hansen, har tidligere fortalt avisen, at Politiskolens instruktører og elever er nødt til at træne udrykningskørsel på tæt trafikerede veje, da eleverne skal lære deres egen stressreaktion at kende, samt hvordan trafikanterne reagerer på deres tilstedeværelse.
Dét er dog ikke en opfattelse, den pensionerede kriminalbetjent deler.
Han pointerer, at udrykningsøvelserne medfører et kolossalt ansvar for de unge elever, da det ene og alene er deres ansvar, hvis noget går galt, og at de hurtigt kan vinke farvel til et job hos politiet, hvis de bliver dømt for en uagtsom manøvre i forbindelse med de kaotiske udrykningsøvelser.
- Selvfølgelig skal eleverne træne i det offentlige rum, men det bør ikke ske i myldretrafikken på eksempelvis Horsensvej eller Fredericiavej, hvor det skaber så meget panik, at det nemt kan ende i ulykker.
- Jeg har set, hvordan særligt ældre mennesker går i panik, for de sidder jo bag rattet og tænker, at politiet er på vej til et bankrøveri. Jeg mener ikke, at træningen skal foregå, mens andre bilister også er stressede, siger han - og tilføjer med et smil:
- Så er det jo lige før, at skydetræningen også skal foregå i det offentlige rum.
Ingen ulykker
Per Allan Hansen, leder af Politiskolen i Vejle, medgiver, at der er pres på eleverne, og at det naturligvis er deres ansvar, hvis noget går galt under øvelserne, hvilket de også får at vide af deres instruktør.
Han understreger, at ingen af skolens elever har mistet førerretten i forbindelse med en udrykningsøvelse, hvorfor han stiller sig uforstående overfor den tidligere kriminalbetjents kritik.
- Selvfølgelig har vi oplevet, at der under udrykningsøvelserne er sket mindre uheld, der har medført materiel skade på andre biler, men det kan også ske under almindelig politikørsel, så det handler ikke om udrykningskørsel. Vi har ikke haft ulykker, hvor nogen er kommet til skade. Eleverne bliver jo ikke smidt direkte ud i myldretidstrafikken. De har erfaring i udrykning fra træningsbanen, hvor de har øvet det inden, siger han - og tilføjer:
- Det er vigtigt, at eleverne træner under forskellige trafikforhold, og man kan altså ikke simulere myldretidskørsel på træningsbanen. Så det giver ikke mening at friholde visse veje fra øvelser.
Blakket ry
For Tom Skovgaard er det vigtigt at pointere, at han var glad for sit mangeårige job hos politiet, og at det derfor gør ondt, når han scroller gennem læserbreve og Facebook-kommentarer, der langer ud efter byens nye politiskole.
Han frygter, at hyppige udrykningsøvelser udelukkende vil tilsmudse det allerede generelt blakkede ry, som politiet efter hans opfattelse har fået blandt befolkningen - og at det i værste fald kan ende med, at udrykninger ikke bliver taget seriøst, når det pludselig gælder liv eller død.
- Jeg synes, det er trist, at Politiskolen allerede er ved at blive upopulær, for jeg vil den kun det bedste. Jeg synes, man bør tage en alvorlig snak om, hvorvidt deres øvelser ude i trafikken er den rigtige måde at gøre det på, siger han.
En betragtning, som Per Allan Hansen ikke deler.
- Jeg fornemmer, at der er en forståelse for, at hvis man skal blive god til noget, så skal man også træne det. Vi er ikke ude på at genere nogen, og vi prøver selvfølgelig at tage en dialog med dem, der forholder sig negativt til vores tilstedeværelse, men vi møder positivitet fra langt de fleste steder, vi kommer. Og det er jeg glad for, siger han.
Avisen vil gerne vide, hvad DU mener om Politiskolens udrykningskørsel. Du kan deltage i afstemningen her.
Tom SkovgaardJeg har set, hvordan særligt ældre mennesker går i panik, for de sidder jo bag rattet og tænker, at politiet er på vej til et bankrøveri. Jeg mener ikke, at træningen skal foregå, mens andre bilister også er stressede.