Annonce
Debat

Ekspert i børn, unge og sociale medier: 'Bare rolig, Bjarne - det handlede kun kortvarigt om dig'

Skoleleder Bjarne Kyneb og Firehøjeskolens øvrige ledelse meldte ud, at pigerne i udskolingen ikke måtte gå i korte mavebluser, de såkaldte crop tops. Det sendte skolen ud i en storm i både medier og på de sociale platforme, og forrige fredag omstødte en enig skolebestyrelse ledelsens beslutning. Men debatten viser måske, at vi allerhelst vil mene noget om os selv... Arkivfoto: Mette Mørk og Carina Heckscher

Sikke en uge, det blev for Firehøjeskolen med skoleleder Bjarne Kyneb i front.

Skolen - og Bjarne - havnede på forsiden af stort set alle mediers digitale udgaver og blev kastet rundt i SoMe-menageriet som skydeskive for alle tænkelige holdninger, der kunne kædes sammen med det kortvarige forbud mod mavebluser.

Men det stod meget tidligt klart, at forbuddet i virkeligheden agerede statist for en stribe automatreaktioner, som vi har set mange gange før. Tilsat lidt hud.

Annonce

Hvad kan vi lære af det? Jo, man skal passe på med at omdanne sig til en lavthængende frugt midt i en MeToo-tid, der også er mærket af et coronamathedspræget autoritetsoprør.

Læg dertil en hob af debattører udi dannelse og en større hob af sporadiske meningsdannere, der først og fremmest mener noget digitalt, og som ikke mindst endelig kan få lov at vise lidt hud på maven efter adskillige års indelukke.

Men der er også en anden læring, vi kan drage af eskaleringen, der stadig fører små demonstrationer med sig sammen med kommentarer på lederspalteplads.

I stigende grad udvikler den digitale samtale sig til altid altid at handle om os selv.

I en anden mere alvorlig debat eksemplificeret ved ”mig som borger i et land, der skal tage imod flygtninge fra Afghanistan”, men i den omtalte maveblusedebat konverteret til mig som forældre, mig som borger, mig som meningsdanner, mig som politiker, mig som kvinde, mig som mand, mig som transseksuel eller mig som ung. Bemærkelsesværdigt sjældent mig som minoritet eller mig som udsat.

Lykke Møller Kristensen. Privatfoto

På alle måder fulgte reaktionerne et mønster:

Når forældre bliver forargede, gløder wifi.

Når andre forældre bliver forargede over forargelsen, går det kun endnu stærkere, og hvis medierne tager en historie, der har så stor identifikation i befolkningen, er der principelt kun en nedlukning, der kan sætte runddelingen på pause.

For nu kommer debattørerne på banen og om lidt alle dem, der debatterer debattørerne.

I tilfældet croptopgate blev historien selvfølgelig båret af Sofie Linde og et stort setup af influencere og kendte såvel som mindre kendte under hashtagget #bareenmave, der primært gik ud på at dele et billede af sin egen mave. Oh, hvilken fryd endelig og helt legitimt at kunne det.

Vikar

Den faste klumme "Lørdagsbanden" udgår i dag - til gengæld giver vi ordet til Lykke Møller Kristensen, der er ekspert i digital adfærd og børn og unges brug af sociale medier. Hun driver til daglig virksomheden Digiwise.

Debatten har dog også været kendetegnet ved det evige spørgsmål om forældres ret til at bestemme og blande sig - hvis du er i tvivl, så brug en halv dag på diverse sociale medier.

Forældre skal man sjældent lægge sig ud med. Med samme udgangspunkt som retten - eller snarere pligten - til at vælge vaccine eller ej for sit barn, ændrede debatten om mavebluser sig til at handle om princippet i, at en leder kan træffe en beslutning, som forældre - uanset holdning - skal bakke op om. På mit eget område har forbud mod mobiltelefoner skabt en evig debat om frihedsrettigheder blandt forældre. Ikke blandt de unge selv.

Hvilket bringer mig direkte til de unge selv:

Forbuddet fik for en gang skyld de unge til tasterne. Med delinger og holdninger på alle deres populære platforme som TikTok, Instagram og Snapchat, men også via Facebook og Youtube, lærte børn og unge i hele landet pludselig Firehøjeskolen at kende og forholdt sig til det at være ung på en anden skole.

Tænk, hvis den samme forholden-sig-til kunne bredes til andre temaer, så ville vi måske se en anden form for demokratisk samtale og et flow, vi ikke har set længe. Fordi - som utallige undersøgelser viser - så holder unge sig fra at debattere online.

Kan vi måske bruge croptopgate som case til at forstå, hvordan unge interagerer?

Eller skal vi blot erkende, at Firehøjeskolens fifty minutes of fame først og fremmest viser, hvordan vi på kort tid kan vende en sag til selvfølgelig at handle om os selv.

Måske skal vi blot erkende, at Firehøjeskolens fifty minutes of fame først og fremmest viser, hvordan vi på kort tid kan vende en sag til selvfølgelig at handle om os selv.

Som når de unge forholdt sig til et forbud, fordi det lige så godt kunne være dem selv, mens forældre forholdt sig til det at være underlagt eventuelle regler uden magt til at omstøde, mens debattører forholdt sig til egen ungdom, kodekser og vice versa, og et utal af andre kendte og mindre kendte så deres snit til at dele billeder af deres egen navle i et sporadisk frirum fra regler og løftede pegefingre.

Dermed blev navlen - selvfølgelig - omdrejningspunkt for noget, der ikke længere handler om Bjarne, men selvfølgelig om os selv.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Hundeslagsmål mellem klubber: 'Vi vil ikke være uvenner med de andre,' siger den største af dem

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Sundhedschef forventer smittestigning efter ferien: 'Det er næsten uundgåeligt'

Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Give

Grøn opvarmning til mindre penge: Nem og billig fjernvarme er på vej til 200 boliger

Give

Olivia og Emma er klar: Så er sporene lagt til Lykkeliga i Give

Børkop

Børnene vælger den farligste løsning: Så nu bliver byens mest trafikerede vej hævet

Alarm 112 For abonnenter

Køretur blev dyr for forretning og 42-årig chauffør: Han overtrådte otte regler under fyrværkeri-transport

Debat

Ældreplejen er klar til en revolution

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Jelling

Skoleleder skulle passe brormands hund i efterårsferien: Ups, så var den stukket af, og så gik den vilde jagt...

Vejle Boldklub For abonnenter

Trods fremgangen i Brøndby; derfor ser det helt umuligt ud for VB

Egtved

Stort ønske om bybus i mindre by: 'Vi har mere brug for den end de rige i Bredballe'

Annonce