Annonce
forside

Ekspert om terrormistænkt: Han bliver nok ikke udleveret

Arkivoto: Camilla Rytz

Der bliver næppe tale om en udlevering til Tyrkiet af den 42-årige mand fra Vejle, som onsdag blev varetægtsfængslet på grund af mistanke om at have medvirket til terrorangreb i Istanbul, vurderer ekspert.

Vejle: Den 42-årige mand fra Vejle, som onsdag blev varetægtsfængslet i fire uger, fordi de tyrkiske myndigheder vil have ham udleveret til retsforfølgelse, har ifølge tyrkerne spillet en central rolle i et terrorangreb på en natklub i Istanbul nytårsnat, hvor 39 mennesker mistede livet.

Det fortæller journalist og forfatter Deniz Serinci, der længe har beskæftiget sig med islamisk terror. Han har læst det tyrkiske anklageskrift, ligesom han har kendskab til den varetægtsfængslede fra sin overvågning af det islamistiske miljø i Danmark.

- Tyrkerne mistænker ham for at have spillet en vigtig rolle. Faktisk står der i det tyrkiske anklageskrift direkte, at danskeren har været med til at planlægge angrebet, siger Deniz Serinci.

Desuden skulle manden ifølge anklageskriftet have medvirket til at skaffe våben til den mand, der ifølge de tyrkiske myndigheder udførte angrebet. Tyrkerne kom angiveligt på sporet af vejlenseren, fordi han han havde taget sin egen bil med til Tyrkiet fra Danmark, da han rejse derned i februar sidste år.

Tyrkerne mistænker ham for at have spillet en vigtig rolle. Faktisk står der i det tyrkiske anklageskrift direkte, at danskeren har været med til at planlægge angrebet.

Deniz Serinci, journalist og forfatter.

Tvivler på udlevering

Den varetægtsfængslede kommer oprindeligt fra Usbekistan, og deler dermed nationalitet med den mand, som de tyrkiske myndigheder anholdt umiddelbart efter terrorangrebet.

Det er denne person, der ifølge Deniz Serinci, blandt andet har peget på, at den 42-årige vejlenser var en vigtig del af terrorangrebet.

Selv om de tyrkiske anklager mod den 42-årige mand fra Vejle er særdeles alvorlige, tvivler Deniz Serinci på, at de tyrkiske myndigheder får held til at få ham udleveret.

- Tyrkiet er som bekendt ikke et land med de bedste retsforhold i øjeblikket. Og så sent som sidste fredag, sagde en dommer i byretten i Nykøbing Falster nej til at udlevere en tyrkisk statsborger til Tyrkiet. Så timingen må siges at være dårlig, set med tyrkiske briller, siger Deniz Serinci.

Annonce

Tror på anklagerne

Netop på grund af den tvivlsomme retssituation i landet, vil nogle måske stille spørgsmålstegn ved, hvor troværdige anklagerne fra tyrkisk side er. Men Deniz Serinci mener, at de har hold i virkeligheden.

- Jeg kunne forstå mistroen, hvis manden havde været kurder, fordi mange kurdere bliver retsforfulgt i Tyrkiet. Men det giver ingen mening, at retsforfølge en påstået IS-tilhænger, hvis det ikke har noget på sig, siger Denis Serinci.

Men heller ikke, hvis det viser sig, at de tyrkiske anklager holder vand, skal man forvente, at den 42-årige anholdte mand vil blive udleveret, vurderer terroreksperten.

- Hvis det viser sig, at manden har forbindelser til Islamisk Stat, vil han højst sandsynligt blive retsforfulgt her i landet i stedet for at blive udleveret til Tyrkiet. Danmark er jo også i krig med Islamisk Stat, og i så fald vil det give mening at retsforfølge ham i Danmark, siger Deniz Serinci.

Den 42-årige mand er ikke sigtet for noget af de danske myndigheder, men blev varetægtsfængslet, for at forhindre ham i at forlade landet, mens den tyrkiske anmodning om udlevering bliver behandlet.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce