Annonce
Danmark

Eksperter er ikke bekymrede over stigende smitte - Men vinteren kan blive lumsk

Flere testes positive for coronavirus. De stigende smittetal bekymrer dog ikke eksperter. Arkivfoto: Mette Mørk
De seneste uger er coronasmitten herhjemme steget en hel del. Eksperter kalder udviklingen forventet og er generelt ikke bekymrede. For uvaccinerede kan vinterhalvåret dog blive en farlig affære.

Smittestigning: Det bliver kaldt tredje bølge. Hverken første eller anden bølge husker nogen af os formentlig som særlig sjove. Men denne gang er det hele anderledes.

De fleste af danskerne er fuldt vaccinerede, og netop den høje vaccinetilslutning er en game changer. Sådan lyder det fra de eksperter, som Avisen Danmark har talt med om de seneste ugers stigende smittetal.

- Umiddelbart er det hverken overraskende eller for så vidt udpræget truende, det, vi ser i øjeblikket, siger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet.

Annonce

Hele humlen er, at det her udbrud er meget anderledes end de tidligere.

Lone Simonsen, professor

Heller ikke Lone Simonsen, professor i epidemiologi ved Roskilde Universitet, er overrasket - eller bekymret for den sags skyld.

- Hele humlen er, at det her udbrud er meget anderledes end de tidligere. Blandt os, der er vaccinerede, er der meget lille sandsynlighed for, at man bliver meget syg. Selvom smittetallene stiger, stiger indlæggelsestallene og dødeligheden ikke tilsvarende, siger hun.

Epidemiologen beskriver det som, at vi tidligere havde en farlig tigerpandemi på hånden, og at vi nu har taget tænderne ud af den. Den er altså ikke længere nær så farlig som tidligere.

Stigningerne vil fortsætte

Selvom eksperterne maner til ro trods stigende smitte, vil de dog ikke lægge skjul på forventningerne til, hvordan de kommende måneder bliver.

Smittetallene er allerede næsten fordoblet på kun en måneds tid, og det kan vi godt begynde at vænne os til. Stigningen vil nemlig efter alt at dømme fortsætte de kommende måneder i takt med, at temperaturerne bliver lavere, og vi rykker tættere sammen indendørs.

Godt tre ud af fire danskere er færdigvaccinerede, men det er som bekendt ingen sikkerhed for slet ikke at blive inficeret med coronavirus, forklarer Allan Randrup Thomsen:

- Du kan risikere at blive smittet, selvom du er vaccineret. Men overordnet set viser tallene, at du vil få et mildere forløb, hvis du overhovedet bliver inficeret.

Flere smittede med coronavirus

De seneste smittetal fra tirsdag eftermiddag viser 756 nye bekræftede tilfælde det seneste døgn. Den seneste uges tid har der dagligt været 600-800 nye bekræftede smittetilfælde. Til sammenligning var det daglige smittetal i perioden 14.-26. september alle dage under 400.

Også positivprocenten er højere. Den 18. september var 0,77 procent af de testede positive. Tirsdag den 19. oktober var 1,85 procent af de testede positive.

Bliver man som vaccineret alligevel så syg af virussen, at man skal indlægges, lyder det dog også fra overlægerne på de pågældende afdelinger, at de vaccinerede ikke er så alvorligt syge, som ikkevaccinerede. Vaccinerede patienter har altså generelt mildere forløb, hvis de rammes.

Annonce

Farligt efterår for uvaccinerede

Situationen er dog en helt anden, hvis man ser isoleret på de, der ikke er blevet vaccinerede mod virussen. De går formentlig et farligt efterår i møde, lyder det enstemmigt fra de to eksperter.

- Hvis man ikke er vaccineret og er på min alder - jeg er selv 60 år - så står man dårligt nu, for nu kommer der en ukontrolleret smitte, fordi restriktionerne er væk. Virussen finder de uvaccinerede her i løbet af vinteren. Min kollega Viggo Andreasen (lektor i matematisk epidemiologi ved RUC, red.) har foreslået, at omkring halvdelen af dem, der ikke er vaccinerede, vil blive smittet i løbet af de kommende måneder. Det tal, tror jeg ikke, er helt ved siden af, siger Lone Simonsen.

Årsagen til, at situationen er særligt risikabel for de uvaccinerede i dette vinterhalvår, er, at vi nu går igennem de kolde måneder, hvor smitten spreder sig særligt nemt, helt uden restriktioner. Det har vi ikke prøvet før, mens virussen har været iblandt os.

På grund af risikoen opfordrer Allan Randrup Thomsen alle voksne - særligt folk på 40 år eller derover - til at blive vaccinerede.

Annonce

Alt kan ske

De ubekymrede professorer er enige om, at det som udgangspunkt ikke bliver nødvendigt at gribe til restriktioner igen. Den del burde vi være ude over herhjemme.

Intet er dog udelukket. Alt kan stadig ske. For opstår der pludselig en ny, mere smitsom eller farligere variant end delta, kan meget ændre sig - og så kan der eksempelvis blive tale om lokale tiltag.

Og selvom coronavirus alene ikke kan lægge hospitalerne ned, vil sundhedsvæsenet formentlig alligevel være presset de kommende måneder, mener Allan Randrup Thomsen.

- Det er måske ulig min natur, men jeg er ikke voldsomt bekymret. Det kan da godt være, at vi får en udfordring, og det kan da også godt være, at hospitalerne kommer under et vist pres, men det bliver ikke på grund af corona alene. Det bliver også på grund af influenzaepedemi og efterslæb efter corona og sygeplejestrejke. Jeg tror, at man kommer til at rende hurtigt på hospitalerne det næste halve år, men jeg tror ikke, at vi andre behøver at være nervøse, siger han.

Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

27-årige Michelle er uhelbredeligt syg af sjælden sygdom: 'Jeg har forliget mig med tanken om at dø med det. Jeg vil bare ikke dø af det'

Erhverv For abonnenter

Bagerpar blev smittet med corona for næsten et år siden: I dag må de stadig tage en middagslur på sofaen og få hjælp til at lave romkugler

Erhverv

Vejle-konditor bliver landskendt på TV 2: Optagelserne tog sin tid, fordi hun fik grineflip

Vejle Boldklub For abonnenter

Engang var VB og Kolding én klub, nu mødes de i pokalturneringen: Derfor gik man sammen, og derfor gik det galt

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Alarm 112 For abonnenter

22-årig dømt til behandling: Brød loven 28 gange i løbet af en times kørsel på motorvejen

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Billund

Legoland søger medarbejdere: Du kan få løn for at lege med Legoklodser

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Alarm 112

37-årig mand i kritisk tilstand efter soloulykke på landevej

Leder For abonnenter

Forbud mod larm og støjende adfærd ved demonstrationer mod kriminelle: Politiet er snublende tæt på at krænke den grundlovssikrede rettighed i Sandvad

Vejle

Der skal lægges rør i jorden: En af Vejles store indfaldsveje spærres i nogle timer

Annonce