Annonce
Danmark

Ekspertråd om lavendler: Fang duften og put den i poser til vinterbrug

Lavendler vil gerne have en jord lidt til det tørre, så i dette lidt stenede bed trives de ganske fint. Foto: Grøn Kommunikation

Lavendel dufter, men tiltrækker også humlebier, der bestøver dine frugttræer og frugtbuske.

Der findes næppe nogen staude, der gennem historien har været anvendt til så meget som lavendel. Dens ynde og ikke mindst dens duft har tiltrukket mennesker over hele verden i tusinder af år. Helt tilbage til år 2700 f. kr. blev lavendelolie brugt til balsamering af de døde.

Lavendel vokser vildt i Middelhavsområdets vestlige del, på Gran Canaria og i Østafrika, Mellemøsten og Indien. Planten tilhører lægeblomstfamilien, der tæller hele 39 lavendelarter. Den vilde lavendels latinske navn er lavendula officinallis.

Heldigvis behøver vi ikke at skulle forholde os til alle 39 arter, for kun tre arter er egnet til vores klima. Frost er døden for mange planter, der ikke kommer fra vores del af kloden. Den sikre overlever blandt lavendler er den, man kalder den ægte lavendel med det latinske navn lavendula angustfolia. Den kaldes også engelsk lavendel og har to underarter nemlig den lidt lyselilla "munstead, der er særdeles velegnet i Danmark og den lidt mørkere "hidcote blue". Den sidste er især god som kantplante.

Efter den ægte lavendel er sommerfuglelavendel måske nummer to blandt de mest foretrukne. For krukkefolk måske endog nummer et.

Sommerfuglelavendel lavendula stoechaser er ikke hårdfør her i landet, men har man et frostfrit rum, vil det kunne lade sig gøre at få den til at overleve. Den tredje hårdføre af slagsen er lavendula latifolia. Det er en bredbladet lavendel, der ligner den ægte. Den er dog ikke altid robust, så den er ikke blandt danskernes favoritter. Farven på lavendel er lyseblå, mørkeblå, lilla og hvid.

Fem ting du også kan bruge lavendel til

1. Lavendel som "skyllemiddel"

Vasketøj i en tørretumbler mister duften, men poser med lavendel skaber forandring.

Sy stofposer af 15x30 cm tyndt bomuldsstof. Fyld lavendel i og sy posen sammen. Put den i tumbleren sammen med tøjet. Kan anvendes 3-4 gange.

2. Lavendelsyltetøj

1 kg sukker, 2 dl vand, 2 spsk. tørrede lavendelblomster. 1 kg jordbær, 2 tsk. citronsyre.

Kog en lage af sukker, vand og lavendelblomster. Tilsæt jordbær, når lagen koger. Kog indtil bærrene er møre. Skær de store bær over. Rør forsigtigt. Tilsæt citronsyre, når syltetøjet er færdig. Andet frugt og rabarber kan også bruges.

3. Lavendelis

1 l piskefløde, 2 spsk. tørrede lavendelblomster, 4 æggeblommer, 3 hele æg, 3 dl sukker.

Kog halvdelen af fløden op med 1 ½ spsk. tørrede lavendelblomster. Afkøl, si blomsterne fra. Pisk æg og sukker hvidt. Stød resten af lavendel i en morter og tilsæt dem. Pisk resten af flødeskummet meget stift og vend det ned i dejen. Tilsæt til sidst den kogte kolde fløde. Bland forsigtigt og frys.

4. Fra sure tæer til lavendeltæer

Hak friske lavendelurter og læg dem i en balje med en spsk. havsalt. Hæld meget varmt vand over urter og salt og lad det trække et par minutter. Stik fødderne i.

5. Til pejsen

Gem stilke og bind dem i bundter. Læg et bundt på gløderne, og duften af sommer kommer ind i din stue. Kan også bruges på grillen, når stænglerne fugtes. Giver kødet en spændende smag.

Engelske lavendler i en engelsk have kaldes også ægte lavendler og er de mest holdbare i Danmark. Foto: Grøn Kommunikation

Lavendelnørd

Eva Olsson er aromaterapeut. Hun er fra Skåne og er så vild med lavendler, at hun har sået en hel mark til med dem. Har man en hel mark, så er det jo godt, at lavendler kan bruges til meget andet end balsamering, og det kan de, forsikrer Eva Olsson.

Heldigvis er det ikke en viden, hun holder for sig selv, men deler ud af, så andre kan få glæde af dem. Det har hun blandt andet gjort i et lommebogsformat fra Koustrup. Bogen "Lavendel" er oversat af den danske økologiske krydderurtegartner Inger Vaaben.

At lavendel er velsmagende, giver Eva Olsson os her nogle eksempler på - ud fra de mange, der er beskrevet i bogen. I den varme, der er over os lige nu, vil et glas lavendellimonade måske være en befrielse.

Limonaden laves af 1 ½ liter vand, 3 dl sukker, 10 stilke friske lavendelblomster og 2 citroner. Halvdelen af vandet koges op i sukkeret. Tag gryden af varmen og læg lavendelstilkene i. Læg låg på og køl af. Pres citronerne. Tilsæt resten af vandet og citronsaften. Rør rundt og filtrer. Serveres med knust is og lavendelblomster.

Ud over limonaden er lavendel velegnet til té og likør, og så er der stort set ikke den ret eller den kage, der kan undvære lavendler.

Hvis du vil have en smuk lav hæk, så er en lavendelhæk et rigtig godt bud. Den kan erstatte din buksbomhæk. Foto: Grøn Kommunikation

Skønne drømme

Hvor lavendel tidligere blev brugt til alverdens sygdomme og skadedyr som lus på planter og mennesker, er det i dag først og fremmest duften af lavendel, man nyder. Lavendelposer mellem sengetøjet er fra oldemors tid, men bliver stadig brugt. En pude med lavendler skulle give skønne drømme og virke beroligende.

Øjenpuder får øjnene til at slappe af. Måske er det duften gennem puden, der får en til at koncentrere sig om en sommerdag frem for hovedpinen. Ægte duft i tørretumbleren og vasketøjet er måske bedre end Bamseline. Duftende kuverter kan bruges til konfirmationstelegrammet eller brudetelegrammet, men desværre nok endnu ikke til e-mails. Eva Olsson har talrige eksempler på, hvor hurtigt man får brugt en hel lavendelmark.

Lavendler tiltrækker humblebier, og humblebier giver dig flere frugter i haven, så det er et godt samarbejde. Foto: Grøn Kommunikation

Få gratis lavendler

De fleste af os ved sikkert, at lavendel formeres ved at tage en stikling fra planten, og de færreste ved, at lavendel kan sås som alle andre planter. Eva Olsson fik sin lavendelmark ved at så frø.

Der er en lille hage ved det, siger Eva Olsson. Sår du frø, bliver planterne ikke ens. Bladformens længde og farven kan variere. Det var ved så-metoden, man også fik hvide lavendler, så skulle du nu få en lavendel, der bliver gul, er det en sensation, og så er det med at avle videre på denne ene blomst. Gul er modefarven i år.

Hvis man skal have en nøjagtig kopi af den lavendel, man bedst synes om, så skal det ske ved stikkelformering. Man tager en stikling enten i marts, april, juli, august eller september. Du skal udvælge et skud, der ikke har blomstret, og som sidder et stykke nede på planten, der hvor stiklen begynder at få ved.

Find et skud, der er seks til ti cm langt. Skuddene skal ikke være for bløde, men afmodne. De bløde dør hurtigt. Riv stilken nedad og af, så den får en hæl med, det vil sige lidt af stilkens bark. Fjern nu nogle af de nederste blade på den afrevne stilk. Sæt dem i en sandblandet jord i tre til fire centimeters dybde. Stiklingerne skal ikke stå for varmt, da fordampningen bliver for stor, men skal dog stå så lyst som muligt. Efter 4-8 uger har stiklingerne slået rod, og du har fået nye gratis planter.

Sommerfuglelavendel er en hel anden art end den ægte lavendel. Den er ganske smuk og passer fint i krukker, men den kan ikke tåle frost. Foto: Floradania

Jorden

Lavendel stiller ikke de store krav til jorden. Som ved alle andre planter skal man blot huske, hvor de oprindeligt kommer fra, fortæller Eva Olsson.

Lavendel vokser som omtalt vildt i Middelhavsområdet, hvor der er masser af sol, og hvor jorden er drænet med klipper, sten og hvor der er rimelig tørt. Derfor trives de også bedst i fuld sol og i en drænet jord. Især om vinteren kan de ikke tåle at stå med fødderne i vand. Mange putter en god muld eller endnu være spagnum i jorden, men det opsamler vand, så det er ikke den bedste jord. Derimod kan lavendler godt lide en lidt kalket jord.

Det er ganske nemt at lave nye lavendelplanter. Riv en gren af nederst på stammen, så har du en stikling. Foto: Grøn Kommunikation

Næring

Selv om lavendler ikke stiller store krav til jorden, skal de have næring. Giv den noget gødning om foråret. Når først de har etableret sig, er de ekstremt tørketålende, så vand bliver sjældent et problem. Kun ved ekstremt tørre somre, skal de have lidt vand. Anderledes er det med planter i krukker. De er som altid problembørn, og her kræves lidt vand.

Tørret lavendel kommes i poser og kan bruges både i tørretumbleren og mellem sengetøjet. Foto fra bogen Lavendel.

Skær skråt og ikke lige

Lavendler har godt af at blive beskåret, og selv om man ikke kan sige, at en teknik er mere korrekt end andre, vil Eva Olssons råd til beskæringsteknik nok alligevel overraske de fleste.

Hæksaksen er et godt redskab og mange skærer plantens stængler vandret over. Det giver dog ikke den bedste blomstring. Vil man have en god blomstring, klippes der fra midten og skråt ned mod jorden. Planten får så en afrundet pyramideform eller, hvis det er en kantplante (hækplante), en afrundet trekantet form. Det giver flotte og tætte planter, og der kommer flere nye skud og blomster.

Hvis du klipper om foråret, får du en "samlet" blomstring, og klipper du om efteråret, senest september, får du en lidt mere langstrakt blomstring den efterfølgende sæson.

Du kan læse mange flere råd i Eva Olssons bog "Lavendel".

Bogen er på 93 sider og koster 99 kr. Forlaget Koustrup.

Luk dine øjne, put en lavendelpose på og drøm dejlige sommerdrømme. Foto fra bogen "Lavendel"
Sukkerlavendel er blot en af de mange ting, man kan fremstille, når man har lavendler i haven. Foto fra bogen "Lavendel"
Her i sommervarmen skulle det være ekstra godt med lavendellemonade. Foto fra bogen "Lavendler"
Du kan lave de skønneste duftbuketter af dine lavendler. Foto: Grøn Kommunikation
Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB vandt igen - og den bedste var på midten

Annonce