Annonce
Vejle

Ekstra fokus på drenge med krudt et vist sted: Campus har løftet sine HHX-karakterer markant

Fra eksamen i 2020: En student fra Campus Vejle får sin hue på og bliver fejret på trappen udenfor. Translokationen blev holdt "samlet hver for sig" ved at blive vist på storskærm i telte uden for skolen, så alle kunne følge med. Foto: Mette Mørk
HHX-uddannelsen i Vejle er tæt på at have indhentet et efterslæb i karaktergennemsnit i forhold til andre handelsgymnasier. Der har været en markant fremgang fra 2019 til 2020 efter en målrettet indsats med brug af eksterne konsulenter.
Annonce

Vejle: Karakterløft.

Det er et ord, der kan få smilene frem i Campus Vejles HHX-uddannelse i øjeblikket:

Fra 2019 til 2020 er eksamensgennemsnittet forbedret med 0,6 karakterpoint.

Et par år med tilbagegang i tallene havde placeret Campus Vejle som agterlanterne i sammenligning med de tilsvarende uddannelser i Odense, Kolding og Horsens. Forbedringen sidste år udligner forskellene og kommer efter en målrettet indsats.

- Jeg er stolt af, at den indsats er lykkedes trods coronapresset. Vi er her for elevernes skyld og har lagt os i selen, konstaterer direktør Morten Weiss-Pedersen fra Campus Vejle.

Direktør for Campus Vejle, Morten Weiss-Pedersen, glæder sig over, at uddannelsesstedet fra 2019 til 2020 har forbedret handelsgymnasiets eksamenskarakterer efter en målrettet indsats. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Han taler om en bred satsning i alle fag, hvor man også har trukket på fagkonsulenter for at tilpasse indsatsen. HHX-uddannelsen er stor i Vejle sammenlignet med andre steder, og den har dobbelt så mange drenge som piger på uddannelsen. Der er også en virkelighed med flere unge, der kommer fra familier uden tradition for lange uddannelser.

Campus indhenter naboer

Hvert år fra 2015 til 2019 – med en undtagelse i 2017 - har eksamensresultaterne fra HHX-uddannelsen på Campus Vejle HHX ligget en del under sammenlignelige uddannelser. Det har uddannelsesstedet i Vejle rettet op på i løbet af det seneste år med den største forbedring i forhold til naboernes handels-studentereksamener. Her er tallene for 2019 og 2020:

  • Campus Vejle: Fra 6,1 til 6,7
  • IBC, Kolding: Fra 6,8 til 7,0
  • Tietgen, Odense: Fra 6,7 til 6,8
  • Learnmark, Horsens: Fra 7,1 til 6,7

- Vi har blandt andet opdaget et behov for en særlig drengepædagogik, konstaterer Morten Weiss-Pedersen.

Annonce

Orden i penalhuset

Sagt helt kort: Pigerne har mere orden i penalhuset, og derfor er de også bedre til at sørge for at aflevere opgaverne til tiden. Drengene er bedre til at have krudt et vist sted end til "skrift og orden".

Derfor har noget af indsatsen for at sikre bedre karakterer været sammensat af tre elementer: Samarbejde mellem lærerne; fokus på, at alle elever kommer lige langt; samt skriftlighedstræning.


Vi har trænet eleverne i at gå til prøver. Nogle vil sige, at det ikke må ske på bekostning af den faglige dannelse, fordi det kan være dårligt på langt sigt. Men karaktererne er nu en gang det måleværktøj, vore sponsorer bruger.

Jacob Lund, lektor og konsulent, Campus Vejle


Et eksempel kan være træning i at bruge Excel-regneark:

Gennemgangen af uddannelsen skulle vise, om der var særlige ting, der kunne forbedres med det samlede karakterløft for øje. Her viste sig, at nogle elever brugte for lang tid på regnearkene og nåede derfor for lidt af resten af opgaverne til eksamen. Karaktererne bliver naturligvis derefter.

Annonce

Tilpasser sig målemetoder

Lektor og konsulent på Campus Vejle Jacob Lund siger:

- Vi har trænet eleverne i at gå til prøver. Nogle vil sige, at det ikke må ske på bekostning af den faglige dannelse, fordi det kan være dårligt på langt sigt. Men karaktererne er nu en gang det måleværktøj, vore sponsorer bruger, og derfor må dét komme i første række.

I øjeblikket er alle de 1100 HHX-elever hjemsendt på grund af coronaen. Så undervisningen gennemføres via digitale kanaler, og det ændrer balancen i klasserne. Det er en fordel for de mere stille elever, som kan brillere. Derimod er det en grusom situation for de mere udadvendte typer, der trives i samspillet i klassen.

- Den indsats, vi har gennemført, er en proces, der aldrig stopper, hvis vi vil fastholde resultaterne, bemærker direktør Morten Weiss-Pedersen.

Annonce

Fik dumpekarakter

Den nye positive udvikling kommer efter nogle år, der har budt på modgang for Campus Vejle - den tidligere Vejle Handelsskole.

I maj sidste år gav den borgerlige-liberale tænketank Cepos således skolen i Vejle dumpekarakter. HHX på Campus Vejle havnede, ud fra eksamenerne i 2019, på bunden af en liste over alle landets 370 gymnasiale uddannelser med en såkaldt "undervisningseffekt" på -0,5. Den negative effekt viste, at Campus Vejle-studenterne havde scoret lavere, end man burde forvente.

Og kort efter blev den hidtidige rektor for blandt andet HHX, VUC og HF-uddannelserne afskediget af direktør Morten Weiss Pedersen, som i stedet selv overtog rektorstolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce