Annonce
Jelling

Elever: Her er vores inputs til Jellings nye byvision

Eleverne på Bredagerskolen har flere interessante forslag til, hvordan Jelling kan blive et sjovere sted at være ung. Fotos: Anders Kynde
80 elever fra 7. årgang på Bredagerskolen har gennemgået et forløb, hvor de er kommet med deres bud på den nye byvision i Jelling. Cykelbane, klima og streetfood-marked er noget af det, som ligger de unge på sinde.
Annonce

Jelling: Blandt de folk, der har været engageret i udarbejdelsen af Jellings nye byvision, har gennemsnitsalderen været langt over alderen på de børn og unge, der går i folkeskolen.

Og er man oppe i 40'erne, har rundet de 50 år eller har nået pensionistalderen, kan det være svært at have en kvalificeret fornemmelse af de unges behov og ønsker til fremtidens Jelling.

Derfor er det oplagt at spørge de unge: Hvad kan gøre Jelling til et bedre sted at være ung?

Så det har lærerne for nylig spurgt nogle af eleverne om på Bredagerskolen. Her har de 80 elever, der går i 7. årgang, givet deres besyv med i anledningen af, at 2020 er året, hvor Jelling skal have en ny byvision.

- Mens vi stadig benyttede fjernundervisning, havde eleverne en temadag, hvor der var fokus på byvisionsarbejdet, demokrati og indflydelse. De fik til opgave at komme med hver deres bud til byvisionen - enten individuelt eller i grupper. Og jeg må sige, at jeg er meget imponeret over kreativiteten i deres forslag, fortæller Anne Line Møller Ottosen, der er lærer på Bredagerskolen.

Her bringer vi fem forskellige forslag.

1. Poppos Park

Siv Clausager, Astrid Engmark, Elvira Tromborg og Marie Bakke mener, at der mangler et centralt samlingssted for børn og unge i Jelling. Foto: Anders Kynde

Tæt ved Jelling Kirke mellem Vejlevej og Thyrasvej ligger Poppovej, der nok er en af byens korteste veje. Lige der på græsarealet, hvor der tidligere var et sognehus, kan der være en park med legeplads. Det foreslår Siv Clausager, Astrid Engmark, Elvira Tromborg og Marie Bakke.

- Vi mangler et sted, hvor børn og unge kan samles i centrum. Lige nu er der ingen oplagte steder at være i det centrale Jelling, særligt ikke for børn, siger pigerne.

De foreslår, at der i parken skal være vipper, gynger, bordbænkesæt og ikke mindst en stor sandkasse på 10 gange 10 meter. Derudover skal der plantes træer ud mod vejen som afskærmning. Parken skal naturligvis hedde Poppos Park.

2. Gorms Street Food

Et streetfood-marked i Jelling? Ja, selvfølgelig, mener Josefine Neil Frank Pedersen. Foto: Anders Kynde

Da man i oktober 2019 fejrede 25-års jubilæet for Jellingmonumenternes optagelse på Unescos verdensarvsliste, var der i dagens anledning lavet Gorms Street Food. Her kunne gæsterne smage små delikatesser inspireret af andre verdensarvssteder.

Netop Gorms Street Food kan ifølge Josefine Neil Frank Pedersen være navnet på et mere permanent koncept på Gorms Torv.

- Streetfood-markedet skal bestå af madboder rundt på torvet og bænke i midten. Det vil give byen et nyt pust, og jeg tror, det vil tiltrække mange turister, siger hun.

3. BMX-bane

Bag Gormshallen kan der anlægges en BMX-bane, lyder det fra Gustav Petterson, Markus Tomren, Mikkel Christiansen og Jeppe Laursen. Foto: Anders Kynde

Jelling har allerede en populær skaterbane kaldet Ragnarok Skatepark - eller rampen, som den hedder i daglig tale. Men står det til Jeppe Laursen, Gustav Petterson, Markus Tomren og Mikkel Christiansen vil det også være en gevinst for byen at bygge en BMX-cykelbane.

- Man kan cykle på rampen, men det er ikke velset, så med en BMX-bane kan vi få cyklerne væk fra rampen. Vi foreslår, at banen anlægges bag Gormshallen, og vi er sikre på, at den vil være et kæmpe boost for Jelling, lyder det fra drengene.

Af andre forslag nævner de en svømmehal, bedre og større esportsfaciliteter samt en ekstra kunstgræsbane.

4. Klimaklub

Celina Hundahl vil sætte fokus på klimaet. Foto: Anders Kynde

Du kan gå til fodbold, gymnastik, FDF, musik og mange andre velkendte fritidsaktiviteter, men hvad med en klimaklub?

Netop klimaet er noget, der fylder meget for tiden. Især blandt unge. Og derfor synes Celina Hundahl, at der er potentiale i at oprette en klimaklub.

- Gennem klubben kan man få viden om miljø, klima og natur - og hvordan man passer på det. Sammen med holdet kan man eksempelvis samle skrald. Det er vigtigt, at vi passer ordentligt på klimaet, så det også er godt i fremtiden, siger hun.

5. UngJelling

Sarah Højrup og Sara Rifbjerg Højlund vil gerne have mulighed for at gå til flere kreative aktiviteter i byen. Foto: Anders Kynde

I tråd med at gå til andet end de traditionelle fritidsaktiviteter foreslår Sara Rifbjerg Højlund, Maja Frøkjær og Sarah Højrup, at der dannes foreningen UngJelling.

Den er inspireret af UngVejle, som er Vejles kommunale ungdomsskole, hvor særligt de kreative egenskaber kan dyrkes.

- Jeg synes, at Jelling mangler flere ungdomstilbud, som ikke bare er sport. Hos UngVejle kan man gå til kreative aktiviteter som eksempelvis madlavning, tegneskole og smykkeværksted, men det er ikke så praktisk at være med til, når man bor i Jelling, siger Sara Rifbjerg Højlund.

De lægger op til, at UngJelling kan holde til i Jelling Fritidscenter - også kendt som Runerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Hetek satser på sikring

Annonce