Annonce
Billund

Elever tester 500 på gymnasiet for corona-antistoffer

Dillon Jeyaseelan og Rasmes Ebbesen fra 3.g  har biologi og kemi på højt niveua og bliver i denne uge lidt mere eksperter, når de holder oplæg for kammeraterne om coronavirus, antistoffer, immunforsvar med mere.  Foto: Jacob Schultz
Små dråber blod kan fortælle, om man har dannet antistoffer mod coronavirus. Omkring 500 på gymnasiet får i denne uge testen.

Grindsted: Undervisningen på Grindsted Gymnasium & HF bliver i denne uge en topaktuel, idet 3.g.- elever fra biologi A og biotek A-holdene kommer rundt i klasserne for at fortælle om coronavirus, forklare om antistof og vejlede eleverne i selv at udføre en priktest.

Onsdag formiddag er turen kommet til 2. HF-klassen, hvor en stribe testkit ligger på bordene, og elever med handsker er klar til at hjælpe dem, der ikke selv har mod på at prikke hul i en finger.

Et par dråber blod på to plader afslører i løbet af få minutter, om testpersonen har dannet antistoffer og dermed er mere immun overfor covid-19, end man ellers ville være.

Annonce

Alle er negative

Ingen er indtil videre testet positiv.

Biologilærer Heidi Nystrand er begejstret over, at hendes elever kan være med til at levere data til forskerne.  - De får lov at være eksperter, når de underviser, og det er fedt, at det er i noget, som er så aktuelt, siger hun. Foto: Jacob Schultz

- Det er på en måde lidt kedeligt, at alle er negative, siger Rasmus Ebbesen, som er en af de elever, der kommer rundt i klasserne for at hjælpe kammeraterne med at få styr på, om de har været smittet eller ej.Vi tester for at finde ud af, hvor mange der reelt har haft coronavirus uden at vide af det

Dillon Jeyaseelan- Men, det er selvfølgelig også godt, for så kan vi være mere trygge sammen. Vi ved, at vi ikke har været tæt på nogen i klasserne, der har haft corona, skynder han sig at tilføje.

Det minder lidt om en graviditetstest - bare med blod. Reagerer man positivt på blot den ene, har man været smittet og har dermed dannet antistoffer. Indtil videre har ingen vist en positiv test. Foto: Jacob Schultz

Testene på gymnasiet er et led i en landsdækkende undersøgelse, som skal skaffe flere data til forskerne.

- Vi tester for at finde ud af, hvor mange der reelt har haft coronavirus uden at vide af det. Der er jo nogle, som overhovedet ikke viser nogen som helst symptomer, forklarer Dillon Jeyaseelan, der også er med til at undervise kammeraterne.

Annonce

Meget lærerigt

De to synes, at de selv lærer en masse, når de skal lære fra sig og være klar til at svare på kammeraternes spørgsmål.

3. g' erne er rundt i klasserne for at tilbyde kammeraterne mere viden om coronavirus og hjælpe dem med at tage en test.  Testen kan vise,  om de har haft corona - og derfor dannet antistoffer i blodet.  Foto: Jacob Schultz

- Mange går rundt og tror noget, som er helt forkert, for eksempel, at man kan blive smittet af bare at røre hinanden. Jeg synes, det er vigtigt, at vi kommer ud med viden og igen  får folk fortalt, at der er størst risiko for at blive smittet, hvis man står og snakker eller råber folk lige op i ansigtet, siger Rasmus Ebbesen.

Han har også selv prøvet af være lidt bange - især i starten af coronakrisen.

Katrine Holmgaard og Julie Hansen synes, det giver en ekstra tryghed at vide, at de ikke har haft coronavirus og dermed ikke har udsat andre for smitte. Foto: Jacob Schultz

- Ikke på mine egne vegne, men jeg tænkte på mine forældre og bedsteforældre. I starten så jeg slet ikke mine bedsteforældre. De isolerede sig og så handlede jeg for dem. Jeg ser stadig ikke den store fare for mig selv, men mere for dem, der er ældre og svage, siger han.

Annonce

Gøre i stedet for at læse

Ugens tests på gymnasiet i Grindsted er en del af et samarbejde mellem Danske Regioner og Biologilærerforeningen. Dillon og Rasmus er glade for, at deres gymnasium har sagt ja til at være med.

- Det her er meget bedre end tavleundervisning. Vi gør noget i stedet for bare at læse om det, siger Dillon Jeyaseelan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

DBU: Christian Eriksen er vågen efter kollaps

Annonce