Annonce
Vejle

En anderledes sommer: Mikkel bruger ferien på at lære børn dansk på Kreta

Mikkel Ahlburg Byrgesen i gang med undervisningen på sommerskolen. Han bruger også tv-nyhederne fra Ultra Nyt som en del af undervisningen. Foto: Liselotte Hansen

Lærer Mikkel Ahlburg Byrgesen fra Vejle bruger en del af sin sommerferie på Kreta til at oprette en sommerskole og undervise børn af danske mødre i dansk sprog og kultur.

Annonce

Vejle: Lærer Mikkel Ahlburg Byrgesen fra Vejle tog en stabel af sin mor, forfatteren Kirsten Ahlburgs bøger med i bagagen, da han fløj til Kreta i en helt specielt ærinde. Bøger, som hun har skrevet under ophold på Munkebjerg Hotel i Vejle.

Læreren fra Vejle har brugt en del af sin sommerferie på at undervise græsk-danske børn i det danske sprog og dansk kultur.

Bag initiativet står en gruppe danske mødre bosat i Chania på Kreta, som ønsker at deres børn skal lære at tale dansk og samtidig få viden om dansk kultur.

- Ved et tilfælde blev jeg kontaktet af Line Lillelund, der er en af initiativtagerne bag den nyoprettede forening Den Danske Skole og Kulturforeningen i Chania. Vi aftalte, at jeg skulle være med til at oprette skolen og undervise. Jeg synes, det er en fantastisk idé at give børnene en ballast, så de i fremtiden har mulighed for at vælge, hvor de vil studere og bosætte sig, fortæller Mikkel Ahlburg Byrgesen.

Jeg synes, det er en helt fantastisk idé at give børnene en ballast, så de i fremtiden har mulighed for at vælge, hvor de vil studere og muligvis bosætte sig permanent.

Mikkel Ahlburg Byrgesen, lærer.

Danske mødre bag skole og kulturforening

Det er en gruppe danske mødre bosat på Kreta, der står bag Den Danske Skole og Kulturforening i Chania. De har etableret foreningen udfra ønsket om, at deres børn skal lære det danske sprog og den danske kultur at kende. Ønsket bunder i flere ting, dels for at give børnene muligheden for i fremtiden at kunne vælge at bo i det land, hvor de har rødder, dels for at give dem chancen for at være en del af øens turistbranche.Mikkel Ahlburg Byrgesen, der er lærer, bosat i Vejle med job på Thyregod Skole, er på Kreta i sin sommerferie, hvor han har været med til oprette sommerskolen og undervise de 11 elever. Han har sin mor, forfatteren Kirsten Ahlburgs læs-let-bøger i bagagen og bruger dem i undervisningen.

Folk kan støtte det danske skoleprojekt på Kreta ved at blive som støttemedlem af foreningen. Det koster 150 kroner om året. Se mere på www.danskkretakultur.com.

Mikkel Ahlburg Byrgesen har taget flere af sin mor, forfatteren Kirsten Ahlburgs bøger med til undervisningen, fordi han ved, at de rækker ud til børn i den aldersgruppe, han underviser. Foto: Liselotte Hansen
Annonce

11 elever på forskelligt niveau

Initiativet har vakt opmærksomhed på Kreta, og den danske sommerskole har haft besøg af græsk tv og af en græsk avis, som har rapporteret fra undervisningen.

- Fra begyndelsen var der 11 børn tilmeldt skolen, og de var i forskellig alder og på forskellige niveauer. Der var piger på fem-seks år, der kun kunne sige ganske få ord på dansk, og teenagere på 14-15 år, der talte mere eller mindre sammenhængende dansk. Det er en stor udfordring, fortæller Mikkel Ahlburg Byrgesen fra Kreta.

Han bruger sin mor, Kirsten Ahlburgs læse-let-bøger i undervisningen, hvor han sørger for, at der er materiale tilpasset alle aldre og niveauer.

Eleverne på sommerskolen er i alderen fra seks-syv år til 14-15 år, og flere af de yngste kunne kun ganske få ord på dansk, da de begyndte undervisningen på sommerskolen. Foto: Liselotte Hansen
Annonce

Indkøbsseddel på dansk

- Alle skal have noget individuelt, men samtidig skal der også været noget fælles, som alle kan deltage i, fortæller læreren fra Vejle.

Undervisningen foregår utraditionelt og kan f.eks. bestå af en tur i det lokale supermarked med en indkøbsseddel skrevet på dansk. Den kan også rumme en tur i skolegården i grupper, hvor de læser forskellige tekster op - eller en tur på havnen for at tale - på dansk - om, hvad der foregår.

- Selvfølgelig er der også mere traditionel undervisning med øvelser i bogstaver, læsning og skrivning. Men jeg tror, eleverne har meget bedre mulighed for at tale dansk, når de er udenfor klasseværelset. På den måde leger de sproget ind og arbejder i grupper, som slet ikke er en del af det græske skolesystem, fortæller Mikkel Ahlburg Byrgesen.

Mikkel Ahlburg Byrgesen på arbejde på den danske sommerskole på Kreta, hvor han hjælper et par elever til rette med opgaver på dansk. Foto: Liselotte Hansen
Annonce

Håber projektet fortsætter

Til hverdag underviser Mikkel Ahlburg Byrgesen på Thyregod Skole, hvor han efter sommerferien skal undervise 8. klasse.

Han er ikke bange for at kalde den danske sommerskole på Kreta en succes.

- Projektet er helt fantastisk, og jeg har set, at hver enkelt elev på blot et par uger har løftet sig rigtig meget. Det er langtfra udelukkende min fortjeneste. Børnene og deres mødre har gjort et kæmpe arbejde, og jeg håber, projektet kan fortsætte. Det kræver dog økonomisk støtte, for projektet er drevet på frivillig basis, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Hvordan bliver julen 2020?

Annonce