Annonce
Erhverv

En broget flok klar til at tackle robotterne

Blandt de 14 studerende, der er kommet ind på uddannelsen som automationsteknolog i Hedensted er det to søstre Hajira Jakobsen (t.v.) og Shawen Sedik fra Løsning. Foto: Morten Pape

Baggrundene og visionerne er som nat og dag, men som det første kuld er 14 studerende på Hedensteds nye uddannelse som automationsteknolog alle fælles om at kunne præge rammerne om deres fremtid.

Annonce

Hedensted: Automationsteknologer in spe sad mandag for første gang på skolebænken på Spettrupvej i Hedensted, hvor byens nye uddannelse åbnede dørene til en fremtid med stærke jobmuligheder.

Blandt de studerende sad en blandet landhandel bestående af alt fra nyudklækkede studenter og unge iværksættere til uddannede elektrikere og personer med mange års ledererfaring i baggagen. Alle med det ene fællestræk, at de er vilde efter at bruge hænderne.

Hver og en fik de at vide, at nok bestod førstedagen af spandevis med praktiske informationer, men allerede fra på tirsdag ville det være lige på og hårdt - og afhængig af de studerendes baggrund baggrund kan der være behov for aftenlæsning for at hænge i.

- Vi skal igennem grundlæggende el og programmering, som vil kede nogen af de studerende, men som kræver en stor hjemmeindsats fra andre for at kunne følge med i helt nye termer. Der bliver smurt tykt på, og det går hurtigt - men det er nødvendigt, for at vi om to år kan levere nogle medarbejdere, vi kan stå inde for og som har kompetencer, virksomhederne efterspørger, siger uddannelseskoordinator Kim Bundgaard Jensen.

Der er så mange delgrupper, at man ikke kan være specialist i det hele. Men fokus er på - i samarbejde med de lokale virksomheder - at skabe noget, de kan bruge.

Kim Bundgaard Jensen, uddannelseskoordinator

Uddannelsen som automationsteknolog

14 studerende begyndte mandag på uddannelsen som automationsteknolog i Hedensted.

Uddannelsen er en to-årig videregående uddannelse med måneders praktik indlagt. Den svarer til 120 ECTS point.

Uddannelsen er bygget op, så dele foregår i Randers, andre dele digitalt og andre dele i Hedensted. Ca. halvdelen vil foregå som praktik hos lokale virksomheder.

Automationsteknologens primære arbejdsområder er design og implementering af automatiske anlæg.

Gennem uddannelsen lærer de studerende blandt andet at opbygge og styre maskinanlæg, at designe styresystemer til produktionsanlæg samt at programmere og styre robotter, der kan erstatte manuel arbejdskraft.

Uddannelsen lærer også de studerende at varetage ledelsesopgaver.

Efter endt uddannelse kan de studerende blandt andet få arbejde som programmør, projektleder, salgsingeniør eller teknisk rådgiver.

Det meste af skoletiden kommer for de studerende til at foregå i værkstedet på Spettrupvej, hvor der den kommende tid kommer flere robotter til. Foto: Morten Pape
Annonce

Praktikken trækker

Som automationsteknolog åbner døren sig til en lang række stillinger inden for optimering og programmering. I Hedensted kommer ca. halvdelen af uddannelsen til at foregå som praktik ude hos virksomheder som eksempelvis Kjærgaard og Eltronic - et afgørende aspekt for mange af de studerende.

Heriblandt 20-årige Naly Shwan fra Oens, der ved siden af studiet driver sit eget autoværksted i Eriknauer.

- Jeg lærer bedre ved selv at rode med tingene, frem for at læse om det eller se det beskrevet på et power point, siger han.

Ikke overraskende er mændende i stærkt overtal, men også to kvinder har valgt at dedikere de kommende to år af deres liv på at blive klogere på robotternes verden. Også selvom de indrømmer ikke at have noget forudgående kendskab.

- Vi har ikke arbejdet med sådan noget tidligere, men vi glæder os til udfordringen - der skal mere til at skræmme os, siger 25-årige Shawen Sedik fra Løsning, mens søsteren Hajira Jakobsen nikker.

Kim Bundgaard Jensen (t.v.) står i spidsen for uddannelsen i Hedensted. Han bor selv i byen, er ekspert i automation og har arbejdet 15 års med styringssystemer. Foto: Morten Pape
Annonce

Kan selv sætte præg

Det er ikke meget mere end et halvt års tid siden, Hedensted blev tildelt uddannelsen, og derfor har der også været travlhed med at få rammerne på plads. Under den første rundvisning i bygningen, der tidligere har huset Rimmerslund Træindustri, blev det da også løbende afsløret, at der endnu er nogle mindre hængepartier.

Blandt andet mangler noget af det tekniske udstyr fortsat at blive leveret, og indtil videre består rygernes faciliteter udelukkende af en fritstående spand med sand.

- Hvad I ser, er vores bedste bud i øjeblikket, men sig endelig til, hvis noget helt åbenlyst mangler. I tager en uddannelse, hvor I selv bærer en stor del af ansvaret. Til gengæld har I også jeres eget sted herude, hvor I kan være med til at samle og præge tingene til det gode miljø, sagde Kim Bundgaard Jensen til de studerende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smittetrykket ligger stabilt i Vejle: Det ser værre ud på den anden side af kommunegrænsen

Annonce