Annonce
Jelling

En dam fuld af slam: Vennerne kalder igen på en oprensning

Østerbydammen ligger lige ud til Vejlevej, og man kan ikke undgå at se den, hvis man kører ind i byen fra Vejle-siden. Derfor mener Jørgen Svane Schmidt, at det er vigtigt, at den ser præsentabel ud. Siden billedet her har der været lugedag, hvor Østerbydammens Venner fjernede ukrudt fra stensætningen og hentede sten op fra vandet. Foto: Nicolai Skovgård
Østerbydammen i Jelling er blevet gjort klar til sommeren, men den mangler stadig en større oprensning, mener støtteforening. Ifølge udvalgsformand er der dog ønsker om det flere andre steder, og så bliver det en dyr fornøjelse, som man ikke bare kan sætte i søen.

Jelling: Efter en flok frivilliges arbejde på den såkaldte lugedag er Østerbydammen i Jelling klar til endnu en sommer. Eller det er den næsten. For hos Østerbydammens Venner, som holder området omkring dammen så pænt som muligt, har man et stort ønske om at få dammen renset for slam.

- Der er bestemt behov for en større omgang, for det vil give en vandkvalitet, vi kan være bekendt. Det er Vejle Kommunes dam, så vi håber på et udspil derfra. Vi har lavet stensætningen rundt om dammen, vi renser op og vedligeholder den, og vi sætter bænke op, så vi synes, at vi gør, hvad vi kan, siger Jørgen Svane Schmidt, der er formand for Østerbydammens Venner.

Foreningens indtægter kommer af 60 husstandes medlemsskab, hvor de giver 100 kroner om året, og de penge går så til diverse ting for at holde området pænt. Det årlige beløb er slet ikke nok til at rense dammen, for det har været på tale før.

Jelling er ikke hvilken som helst by. Det er et vigtigt sted i kommunen, fordi vi skal tiltrække turisterne, og fordi vi har et historisk ansvar i forhold til Monumenterne. Og så skal det altså se ordenligt ud. Det er ikke for at nedgøre nogen, for alle damme er vigtige for deres lokalsamfund, men der er bare en overordnet interesse i Jelling.

Jørgen Svane Schmidt, formand for Østerbydammens Venner

Ikke den eneste dam

Sidste år var den nærmest tørret ud på grund af den varme sommer, og det havde været nemt at køre slammen væk - og økonomisk muligt for foreningen. Men målinger viste, at der var forurening i slammen. Den forbigående trafik havde sendt for store mængder olierestprodukter i vandet, og slammen kunne derfor ikke spredes på en mark hos en villig landmand - det skulle behandles som forurenet materiale, hvilket også fik regningen til at stige. Planerne blev derfor sat i bero.

Siden har Østerbydammens Venner haft møde med Vejle Kommune om sagen. Jørgen Svane Schmidt nævner beløb i størrelsesordenen på en halv million kroner, og der kan foreningen ikke være med. Det skal være kommunen, der skal betale regningen - og ellers skal pengene hentes fra diverse fonde.

Der er i hvert fald ikke noget, der tyder på, at der kommer penge fra kommunen i første omgang. Pengene skal findes i et budget, og der skal være politisk opbakning, og desuden findes der også andre damme i kommunen, hvor der er ønsker om oprensning.

- Det er slet ikke så ligetil og noget, vi bare kan gøre. Det er mange penge, og Østerbydammen er ikke den eneste - der er 130 damme i kommunen. Det kræver, at der bliver afsat penge i en pulje, og den kommer med i budgettet, siger formand for Natur- og Miljøudvalget i Vejle Kommune Karl Erik Lund (DF), der dog gerne vil tage emnet op til en generel drøftelse i udvalget.

Annonce

Jelling er særlig

Jørgen Svane Schmidt er glad for, at emnet får noget fokus, men han mener ikke, at man behøver at tænke resten af dammene i Vejle Kommune med, når snakken falder på oprensning af Østerbydammen.

- Jelling er ikke hvilken som helst by. Det er et vigtigt sted i kommunen, fordi vi skal tiltrække turisterne, og fordi vi har et historisk ansvar i forhold til Monumenterne. Og så skal det altså se ordenligt ud. Det er ikke for at nedgøre nogen, for alle damme er vigtige for deres lokalsamfund, men der er bare en overordnet interesse i Jelling, siger han.

Karl Erik Lund synes ikke, at man kan forfordele på den måde.

- Vi kan ikke bare sige, at den ene dam skal være pænere end den anden. For tre byrådsmøder siden havde vi en forbi, der ville spørge ind til oprensning af en dam i Mølholmdalen. Den var også næsten udtørret sidste år, og den ligger lige ud til en vej, så der er det samme behov, siger udvalgsformanden, der i øvrigt var forbi dammen i Jelling sidste år, da den næsten lå tørlagt.

Jørgen Svane Schmidt vil nu undersøge, hvad det vil koste at fjerne slammen fra dammen. Derudover skal det undersøges, hvor dyrt det er at få det forurenede materiale afvandet og bortskaffet på forsvarlig vis.

Sidste år kunne Jørgen Svane Schmidt kigge på en dam, der næsten var udtørret, hvilket var en oplagt mulighed for at fjerne slammen og køre det ud på en mark. Desværre viste undersøgelser, at slammen var forurenet, og så blev planerne sat i bero. Arkivfoto: Leif Baun
Annonce
Give For abonnenter

Købmand klar med flere millioner til istandsættelse af butikken: Familien skal da være købmænd her i mindst 80 år til

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Her kan du komme til at holde i kø: Motorvejsbro i Vejle får lysregulering i 10 uger

Billund For abonnenter

Filskov Kro mangler medarbejdere: - Vi har sagt rigtig meget nej, og det gør virkelig ondt

Kultur

Ustadigt vejr holder ikke Verdensballetten tilbage: - Vi har aldrig aflyst en forestilling på grund af dårligt vejr

Vejle

Forening får stor gave: Nu kan vi virkelig gøre en forskel

Alarm 112 For abonnenter

Mystisk rød lastbil efterladt tæt ved turistattraktion: Chauffør er kørt til hjemland i nyindkøbt personbil - landbetjent føler sig magtesløs

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Jelling For abonnenter

Den nordjyske journalistpraktikant takker af: Sådan har jeg oplevet Jelling-egnen udefra

Erhverv

'Ny' skrot-virksomhed ser dagens lys på havnen i Vejle: Støber 4000 kvadratmeter beton til ny indsamlingsplads

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Erhverv

Anni og Lars hitter med nyt tiltag på tankstationen: Kunderne kommer fra hele landet

Kultur For abonnenter

Han kan ikke spille et instrument, men han har et monsterhit: Vejledreng har fået amerikansk pladekontrakt

Vejle Boldklub

Steven Gerrards fætter træner med VB

Annonce