Annonce
Ikast-Brande

En folketingsmand fra gamle dage

Der er rejst en fornem gravsten over Niels Chr. Jensen Flø og hans hustru Maren på kirkegården i Brande. Arkivfoto

Historisk tilbageblik: Folketingsmanden Niels Chr. Jensen Flø fik stor betydning for Brande og Give.

Brande: En af de politikere, der har betydet rigtigt meget for det midtjyske område og især Give og Brande var folketingsmand Niels Chr. Jensen Flø. Han blev født i Sejrup ved Thyregod i 1861. Sammen med sine søskende voksede han op i yderst fattige kår. De blev tidligt sendt ud fra hjemmet for selv at tjene til føden. Som dreng fik Jensen Flø sin første plads som hjorddreng hos Mads Peter Petersen i Nr. Askær.

I 12 års alderen kom han til at tjene hos Peter Anton Thomsen i Usseltoft. Her var han i flere år inden han blev gift med Maren Kristensen og overtog en ejendom, der var udstykket fra svigerfaderens gård.

Jensen Flø fik sit politiske engagement fra sin husbond Peter Anton Thomsen, der var venstremand. Deres sognepræst pastor Olesen kom i en alvorlig strid med Peter Anton Thomsen, da han angreb hans parti Venstre. Peter Anton Thomsen tog alvorligt til genmæle og en heftig avispolemik fulgte. Polemikken tog så hårdt på præsten, at en hjertesygdom han led af, blev forværret.

Præsten måtte søge sin afsked og døde tre kvart år efter. En episode der bestemt ikke passede den unge Jensen Flø.

Niels Chr. Jensen Flø. Arkivfoto

29 år i Folketinget

Niels Chr. Jensen Flø var åbenbart blevet så meget skolet af sin husbond, at han meldte sig ind i Venstre, og allerede i 1895 blev han opstillet til folketinget i Give-kredsen og blev valgt som 34-årig til Folketinget. Her blev han genvalgt i hele 29 år.

Mange af de stemmer han fik, kom sandsynligvis, fordi han arbejdede hårdt for en forlængelse af togbanen Vejle til Give over Brande til Herning. Han virkede utrætteligt for at gavne kredsens befolkning i det sogn, hvor han selv boede og såvel hans egne vælgere, men også hans modstandere erkendte, at han var en dygtig repræsentant for hele området. Han var altidenergisk, når der var forslag fremme, der kunne betyde noget netop for hans område.

Jensen Flø arbejdede ikke bare i Folketinget, men også i det lokale område, idet han var sognerådsmedlem fra 1898 til 1904 og formand for Brande Landboforening fra 1900 til 1914.

En af de andre ting, han vil blive husket for, var, at han sammen med en del andre var med til at købe grunden til Brande Sygehus i 1909. Første del af sygehuset blev opført i 1911.

I folketinget støttede han altid lovforslag, der tog sigte på at gavne hele egnens befolkning, og han var ikke altid parti-tro. Han gik ofte imod sit parti og pointerede altid, at han ville i mange tilfælde arbejdede efter sin samvittighed. Han var i mange år valgt ind i Vejle Amts Folkeblads repræsentantskab.

Jensen Flø blev 63 år og døde i 1924 - samme år som hans hustru Maren.

Annonce
Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Dødsulykke i nat: 64-årig mand i voldsomt færdselsuheld

Erhverv For abonnenter

En måned efter fyringsrunde: Stor Vejle-virksomhed fordobler alle ansattes månedsløn - og søger nye medarbejdere

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

VEJLE

Knallertkørekortet lugter ikke længere af benzin: Nu skal de unge drøne af sted på el-scootere

Give

Forening med tusindvis af tv- og internetbrugere er blevet solgt: - Det er ikke økonomisk forsvarligt at køre videre

Navne For abonnenter

Han var Gulddreng, en hitmager med hang til guld, glimmer og modeller - men bag solbrillerne var der også bare Malte Ebert - og det tog halvandet år at vende tilbage til et liv uden stress-symptomer

Alarm 112

Lastbilchauffør faldt i søvn og pløjede tværs gennem en rundkørsel

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne For abonnenter

Hanne havde en glubende appetit på livet trods uhelbredelig kræft: Ville flyve helikopter og køre racerbil en måned før sin død

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Vejle For abonnenter

Det kan ende med endnu en bro over Vejle Fjord, historier om dårlig hjemmepleje gør ondt, lån kan sikre byggestart på Gammelhavn - og så bliver vi klogere på sygehus-bedrageriet: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Alarm 112 For abonnenter

19-årig vejlenser fanget på video og dømt for graffiti-hærværk: Skal betale bøde og erstatning

GAMLE DAGE

Lille Niels blev kørt over på Horsensvej - og hans far fik også en tragisk død

Annonce