Annonce
Vejle

En forkortet hueceremoni: Vejle-gymnasier overrækker studenterhuen trods corona:

Mange Vejle-studenter 2020 får traditionen tro deres studenterhuer på hovedet af familie eller venner på gymnasierne, men med visse begrænsninger grundet coronaen. Arkivfoto: Mette Mørk
De kommende studenter på blandt andre Vejle Tekniske Gymnasium og Rødkilde Gymnasium får trods coronakrise overrakt en studenterhue, som familiemedlemmer eller venner kan få æren af at løfte på studenten. De nyudklækkede studenter skal nemlig fejres – dog med begrænsninger.
Annonce

Vejle: Kommende studenter på blandt andre Vejle Tekniske Gymnasium og Rødkilde Gymnasium kommer ikke til at undvære overgangsritualet fra elev til student, selvom coronakrisen stadig ruller.

De to gymnasier afholder nemlig hue-dag henholdsvis 23. og 22.-23. juni, som vil ligne sig selv, dog med begrænsninger.

Hos Vejle Tekniske Gymnasium får eleverne overrakt deres samlede karakterer, en rose og en studenterhue – klasseopdelt og én student ad gangen.

Forældre, søskende og venner er også inviteret på dagen og kan traditionen tro lægge studenterhuen til rette på toppen af de nyudklækkede studenter, som oftest bærer huen frem til sidste slurk under studenterfesterne.

Men frem for, at eleven får overrakt studenterhuen efter en afsluttende mundtlig eksamen, kommer de studerende i stedet op i et klasseværelse og får at vide, hvad de har fået i de eksamener, som de mangler at få karakterer for.

- Hue-dagen kommer til at foregå, som skulle afgangseleverne til en almindelig afsluttende eksamen. Men da det ikke er muligt under coronaen, vedholder vi spændingsniveauet ved, at eleverne for første gang får de karakterer, de stadig mangler at få. Dernæst modtager eleverne huen og en rose af den lærer, som har været vigtigst for dem. Det har været elevernes ønske at gøre det sådan, siger rektor på Vejle Tekniske Gymnasium, Jørgen Lassen.

Borde og stole stilles op med afstand i kantinen og skolegården, hvor studenten og pårørende kan indtage jordbær og champagne i en halv time, hvorefter de skal forlade skolen, så der bliver plads til alle.

Netop det her overgangsritual betyder meget for eleverne. Hueceremonien er derfor planlagt i samråd med dem.

Andreas Kragh

Annonce

Ritualet er vigtig

På Rødkilde Gymnasium har det ligeledes været et stort ønske blandt eleverne, at hueceremonien bliver så traditionsrig som overhovedet muligt.

- Netop det her overgangsritual betyder meget for eleverne. Hueceremonien er derfor planlagt i samråd med dem, siger Andreas Kragh, der er uddannelseschef på Rødkilde Gymnasium.

Hos Rødkilde Gymnasium får eleverne derfor alle deres skriftlige karakterer og et ord fra deres klassekoordinator- og lærer på hue-dagene 22.-23. juni.

- Hos os er det en tradition, at studenterne får huen på 1. salen og går ned til familierne på stueetagen. I år vil ritualet bestå af seancer på 10 minutter for ni pårørende eksklusive studenten selv, fortæller Andreas Kragh.

Vejle Tekniske Gymnasium afholder opdelte dimissioner fredag 26. juli, hvor 20 elever deltager af fem omgange. Og her er forældre ikke inviterede, da det vil overskride forsamlingsforbuddet på 30-50 personer til den tid.

- Jeg havde set, at vi kombinerede dimission med hueceremoni, men det er elevernes ønske at holde dem adskilt, som det kommer til at ske. Til dimissionen får studenterne overrakt eksamensbeviserne, hvorefter de skal skrive på en af skolens vægge og have taget klassebillede. Og jeg kommer til at holde hele fem dimissionstaler, siger Jørgen Lassen.

Hos Rødkilde Gymnasium mangler man stadig at se instrukserne fra myndighederne, før de vil planlægge en kommende dimission, hvilket man ligeledes gør på Campus Vejle, der 25. juni afholder en form for hue-dag indenfor myndighedernes retningslinjer.

Syv klassiske studenterhueregler

  1. Tag ikke huen på, før sidste eksamen er bestået, da det bringer uheld. Nogle mener endda, at du ikke engang må prøve en anden studenterhue på. Den første skal være din egen.
  2. Dine bedste venner skal bide i huens skygge, så gebisset kan ses, da det bringer held.
  3. Lad dine venner og studiekammerater skrive hilsner i studenterhuens puld for held.
  4. Alle dine klassekammerater skal skrive deres navn i studenterhuens puld for held.
  5. Skriv din sidste karakter i midten af studenterhuens puld. Nogle har et guldlogo i huen, hvor karakteren skal skrives i.
  6. Dumpede du en af dine eksaminer, skal du have stormremmen under hagen.
  7. Får du karakteren 12 til din sidste eksamen, skal du løbe efter studentervognen til det første stop på ruten.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Coronasmittede sundhedspersoner får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce