Annonce
Vejle

En hjælpende hånd er på vej til pressede småbørnsfamilier

Rikke Skov Jørgensen er ansat som koordinator i Home-Start Vejle og kommer fra en lignende stilling i Hedensted. Foto: Morten Pape

Sorte rander under øjnene og vasketøj i bunker. Home-Start er en ny forening, der giver et nap med ude i de små hjem.

Annonce

Vejle: Der er knald på familien Danmark i dag.

Især hvis der indgår børn før skolealderen i den. Det ved man i den landsdækkende forening Home-Start, der netop er kommet til Vejle.

Her forsøger man at matche pressede småbørnsfamilier med frivillige, der skal hjælpe dem med at få diverse ender til bedre at nå hinanden.

- Det kan være hjælp til alt muligt. Familien kan have brug for en hånd til vasketøjet, eller at den frivillige går på legepladsen med den lille eller triller en tur med barnevognen, mens mor får sig en lur, forklarer Rikke Skov Jørgensen.

Familien kan have brug for en hånd til vasketøjet, eller at den frivillige går på legepladsen med den lille eller triller en tur med barnevognen, mens mor får sig en lur.

Rikke Skov Jørgensen, koordinator
Foto: Morten Pape
Annonce

Alenemor og stressramt far

Hun er ansat som koordinator og kommer fra en lignende stilling i Hedensted. Hun skal sparke gang i foreningen, som nu er repræsenteret i 13 danske kommuner og blev til i 1970'erne i England.

Målgruppen er ifølge Rikke Skov Jørgensen ikke kun ressourcesvage familier i traditionel forstand.

Det er alt fra den enlige mor til et enkelt barn over familien med mange medlemmer til forældreparret, der pludselig er svækket, fordi den ene part er blevet syg, for eksempel af stress.

- Mange ting kan presse, så vi skelner ikke. Men det handler om at forebygge og give hjælp til selvhjælp. På sigt skal familien gerne kunne klare sig selv, siger koordinatoren.

Annonce

Stort behov for hjælp

For at komme i betragtning til hjælp fra en af Home-Starts frivillige skal man bo i Vejle Kommune og have børn, der endnu ikke er begyndt i skole. Så kan man se frem til to timers assistence om ugen i et halvt år - med mulighed for forlængelse.

Lige nu er foreningen i opstartsfasen og har 11 frivillige på skolebænken til et 20 timers kursus i at gå til opgaven. På samme tid ønsker 16 familier at blive matchet, men det antal skulle meget gerne blive noget højere.

- I Hedensted nåede vi op på 28 frivillige og lidt flere familier, og Vejle er jo noget større. Så jeg forestiller mig, at der vil ske noget af en udvikling de kommende par år, vuderer Rikke Skov Jørgensen.

Hun skal nu som koordinator bruge en del krudt på at udbrede budskabet om Home-Start i Vejle. Indtil videre har en del henvendt sig på baggrund af opslag på Facebook.

De frivillige, der har meldt sig, er ifølge Rikke Skov Jørgensen en broget skare. Aldersmæssigt er de mellem 40-65 år, og en del har en faglig baggrund.

- Men det er ikke nødvendigt. Vi klæder dem godt på. Så det skal man ikke bekymre sig om, siger hun.

Annonce

Er på kommunens budget

Foreningen er allerede på det kommunale budget og modtager 600.000 kroner i både 2017 og 2018. Derefter er den økonomiske fremtid uvis, men håbet er, at støtten fortsætter. I mellemtiden bliver der også søgt fonde.

- Men vi er meget afhængig af det gode samarbejde med kommunen, da det også er den, der langt hen ad vejen kan gøre familier opmærksomme på os, fortæller Rikke Skov Jørgensen.

Næste kursusgang for frivillige er til november, og 5. oktober holder Home-Start Vejle informationsmøde for interesserede - se mere på foreningens Facebook-side.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Er der en ledig plads i din boble?

Vejle

Efter endnu en uge med rekordhøje smittetal: Disse områder i Vejle er lige nu hårdt ramt

Annonce